”Mennään leikkimään ja pelaamaan jotain mukajääkiekkoa”

LIIGA / Haastattelu
Kesään kuuluu monia rutiineja, kuten mökkeily, grillaus, säätilan alituinen ihmetteleminen ja hyttysten läiskiminen. Porissa oltiin ihmeissään kesällä 2008, kun kiekkofanien rutiinit rikottiin tylysti.

– Jääkiekkoa heinäkuussa, lapsellista, älkää viitsikö.

Näillä saatesanoilla päävalmentaja Alpo Suhonen perusteli Ässien poissaoloa kesän 2008 Pitsiturnauksesta. Kerta on ainoa, jolloin Pata ei ole Raumalla vuodesta 1993 alkaen pelattuun suvilystiin osallistunut. Myöhemmin Suhonen avasi ajatusmaailmaansa kertomalla, että ensin harjoitellaan, sitten pelataan. Nykyään elokuun alussa pelattava turnaus ei saa vieläkään Itävallan jääkiekkoliiton urheilujohtajana toimivan Suhosen hyväksyntää.

– Onhan se sinänsä ihan hauska turnaus, saa sellaisia pitää silloin kun haluaa. Mutta ei sillä huippu-urheilun kanssa mitään tekemistä ole. Jos Pitsiturnaus järjestettäisiin kaksi tai kolme viikkoa myöhemmin, sitten se olisi ihan ok.

– Nykyisellään se on ihan vääränlaista nuorten pelaajien kasvattamista. Silloin kun pitäisi harjoitella kovaa kautta varten, mennään sinne leikkimään ja pelaamaan jotain mukajääkiekkoa. Sitä paitsi pitää muistaa, että loukkaantumisriski on turhan kova, kun sinne mennään käytännössä kylmiltään.


Pitsiturnaus ei sopinut Suhosen aikatauluihin.

Harjoituspelikesä 2008 oli muutenkin poikkeuksellinen, sillä Lukko veti Ässien ratkaisusta omat johtopäätöksensä ja jätti tekemättä perinteisen vastavierailun Poriin. Kannattajien keskuudessa perinteisten paikallispelitunnelman lämmittelyjen väliinjääminen aiheutti nurinaa, mutta pelaajistoltaan silloinen luotsi ei muista vastustusta kuulleensa.

– Kyllähän ne varmaan siellä nurkissa jotain höpisivät, Suhonen nauraa.

Pitsiturnaus on jääkiekon ystäville ainutlaatuinen tapahtuma. Lukon ja Ässien kohdatessa keskellä kesää varhain aamulla halli on täynnä ihmisiä, joista suurin osa on ehtinyt nauttia viljapitoista aamiaista, eikä kyse ole puurosta.

– Jos rock-konsertti järjestettäisiin aamulla, olisihan sekin täynnä ihmisiä, ei siinä ole mitään ihmeellistä. Tietysti on hienoa, että fanit pitävät turnauksesta, kannattajillehan jääkiekkoa pelataan.

– Nykyään vain tuntuu yleistyvän sellainen käsitys, että annettaisiin lehdistön ja kannattajien määritellä koska jääkiekkoa pelataan. Eiköhän se ole edelleenkin valmentajien ja seurajohdon tehtävä.

Wienistä Itävallan nuorisoikäluokkien maajoukkueleireiltä tavoitettu Suhonen esittää oman muutosehdotuksensa aikatauluihin kesäkiekon ystäviä ajatellen.

– Jos on Pitsiturnaus, niin pelataan vielä viikkoa aiemmin Jazz-turnaus, ja kausi olisikin sitten siinä!

» Lähetä palautetta toimitukselle