Venäjä – Biljaletdinovin opeilla paluu valtaistuimelle?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Venäjä tähtää takaisin maailmanmestariksi kahden vuoden tauon jälkeen. Vjatšeslav Bykovin seuraaja, puolustuksen nimeen vannova ex-pakki Zinetula Biljaletdinov valmentaa ensimmäiset arvokisansa.

Sotšin olympialaisia vajaan parin vuoden päästä isännöivä Venäjä on sekoitus uutta ja vanhaa. Uusi päävalmentaja Zinetula Biljaletdinov on ottanut otteensa menettäneen Vjatšeslav Bykovin paikan.

Joukkueen kalusto ei ole kokenut dramaattisia muutoksia, mutta tulevat olympialaiset näkyvät hieman jo Venäjänkin joukkueen ikärakenteessa. Esimerkiksi konkarit, viime kevään kapteeni Aleksei Morozov ja monivuotinen luottopelaaja, Danis Zaripov ovat pois rivistä. Nuori tähti Jevgeni Kuznetsov on mukana.

Kahden vuoden tauko

Kanadassa 2008 15 vuoden tauon jälkeen MM-kultaan yltäneet venäläiset jäivät viime keväänä kokonaan mitaleitta. Toissa vuonna se hävisi finaalissa selvästi nälkäisemmälle Tšekille.

Biljaletdinovin Venäjä on luottanut erittäin tiiviiseen ja kurinalaiseen puolustuspeliin. Maalijuhlia Venäjän peleissä tuskin nähdään, vaan joukkue pyrkii voittamaan ottelut vastahyökkäyksistä. Keskialueen Venäjä pyrkii träpillään tukkimaan.

Taidokkaimmille pelaajille varmasti annetaan joitakin vapauksia, mutta tänä keväänä venäläistähdiltä tuskin nähdään lepsuilua. Muuten Globenin tai Helsingin Areenan hodarijonosta löytyy tilaa.


Puolustaja Ilja Nikulin pelaa seitsemännet MM-kisansa.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Kulmakivet

Maalilleen Venäjä saa pitkästä aikaa ykkösvahtina koko kauden NHL:ssä torjuneen kassarin, kun Colorado Avalanchen viime kesänä hankkima Semjon Varlamov saapuu kisajoukkueeseen.

Maalivahtipeli on ollut modernin punakoneen - siis Venäjän maajoukkueen - klassikko-ongelma. Olympiaturnauksissa maalivahtipeli on pettänyt, MM-kultaan osasto on sentään riittänyt. Varlamov on joka tapauksessa hyvä ykkönen venäläisille. Hän oli torjumassa hopeaa kaksi vuotta sitten. Maailmanmestaruudet tulivat Ilja Bryzgalovin ja Jevgeni Nabokovin torjumina. Eurovahdeilla ei ole juhlittu.

Joukkueen kirkkaimmat tähdet ainakin turnauksen alussa ovat NHL-pistepörssin kärkimies Jevgeni Malkin ja laajalti varsinkin pelaajien keskuudessa liigan älykkäimpänä pelaajana pidetty Pavel Datsjuk. Joukkueen muut NHL-pelaajat ovat puolustajat Nikita Nikitin ja Aleksei Jemelin, sekä hyökkääjät Aleksandr Burmistrov ja Nikolai Kuljomin. Muu joukkue tulee KHL:stä.

Pittsburghin Malkin keräsi myös negatiivista huomiota NHL:n pudotuspeleissä. Sen lisäksi että suoritustaso oli runkosarjaa heikompi, antoi venäläinen kyseenalaisia lausuntoja kesken playoffs-pelien.

– Minulla ei ole muuta vaihtoehtoa, jos pelimme päättyvät. Haluan voittaa maailmanmestaruuden, Malkin sanoi.

Arvio:

Potentiaalia on tutusti MM-kultaan saakka. Mestaruus vaatii kuitenkin nappionnistumisen laadukkaasta joukkueesta huolimatta, sillä kilpailu on kovaa. Merkittävä kysymys on myös se, miten hyvin joukkue ostaa Biljaletdinovin peli-idean?

Joukkueessa on huipputaitavia ja -lahjakkaita pelaajia vaikka muille jakaa, muttei kuitenkaan liikaa. On tietyllä tapaa jopa hyvä, että esimerkiksi Aleksandrit Radulov, Semin ja Ovetškin ovat NHL:n pudotuspeleissä. Venäjän harmonian kannalta saattaa olla toivottavaa ettei heitä myöskään kutsuta kesken kisojen mukaan.

Pelaajat

Maalivahdit

Konstantin Barulin, Atlant Mytištši

Mihail Birjukov, Jugra Hanty-Mansijsk

Semjon Varlamov, Washington Capitals

Puolustajat

Jevgeni Birjukov, Metallurg Magnitokorsk

Denis Denisov, SKA Pietari

Aleksei Jemelin, Montreal Canadiens

Dmitri Kalinin, SKA Pietari

Konstantin Kornejev, Ak Bars Kazan

Jevgeni Medvedev, Ak Bars Kazan

Nikita Nikitin, Columbus Blue Jackets

Ilja Nikulin, Ak Bars Kazan

Jevgeni Rjasenski, TsSKA Moskova

Hyökkääjät

Aleksandr Burmistrov, Winnipeg Jets

Pavel Datsjuk, Detroit Red Wings

Jevgeni Ketov, Severstal Tšerepovets

Nikolai Kuljomin, Toronto Maple Leafs

Jevgeni Kuznetsov, Traktor Tšeljabinsk

Jevgeni Malkin, Pittsburgh Penguins

Aleksandr Perežogin, Avangard Omsk

Aleksandr Popov, Avangard Omsk

Vadim Šipatšjov, Severstal Tšerepovets

Sergei Širokov, TsSKA Moskova

Aleksandr Svitov, Salavat Julajev Ufa

Aleksei Tereštšenko, Ak Bars Kazan

Nikolai Žerdev, HK Atlant

Päävalmentaja: Zinetula Biljaletdinov

» Lähetä palautetta toimitukselle