Jesse Mankinen – Mustolan kentältä maalipyssyksi

LIIGA / Haastattelu
SaiPalaisittain yksi kauden suurimmista esiin astujista oli seuran oma kasvatti Jesse Mankinen. Ykkösketjun laidalla läpi kauden viilettänyt parikymppinen nuorukainen jakoi joukkueen maalipörssin kärkisijan 16 osumallaan. Mutta mistä tämä Mankinen oikein putkahti?

SaiPan ykkösketju Jesse SaarinenJarno KoskirantaJesse Mankinen oli yksi kauden toimivimmista hyökkäysketjuista liigassa. Kolmikosta Mankinen esiintyi nyt neljännellään edustusjoukkueessa. Jokaisella kaudella tehopisteet ovat kolminkertaistuneet, joten käyrä osoittaa kehityksen kannalta vastustamattomasti ylöspäin.

Lappeenrantalaisittain ilahduttavinta on se, että Jesse Mankinen on vasta 20-vuotias SaiPan kasvatti, jonka tämänhetkinen pelaajasopimus ulottuu aina keväälle 2014 saakka.

Perheessä Mankisen lahjat ja kiinnostus jääkiekkoon huomattiin jo ajoissa.

– Isä pelasi nuorempana kiekkoa ja harrasti muitakin lajeja. Hän otti mukaan aina kentille ja halleille. Luistelemaan kun vietiin, niin heti varmaan aika äkkiä huomattiin, että tykkään siitä. Siitä sitten luistelukouluun ja Mustolan kentältä lähdettiin.

Ensimmäinen liigamaali sumun peitossa

Tällä kaudella 16 maalia viimeistellyt Mankinen kertoo muistavansa viime talven maalit paremmin kuin edelliskaudella, jolloin syntyi myös uran ensimmäinen liigaosuma.

– Pari päivää takaperin taisin muistella asiaa. Kuuleman mukaan esimerkiksi Selänne muistaa uransa kaikki maalit, mutta kun oma ensimmäinenkään ei ole hirveän hyvin muistissa. Tämän talven maalit kyllä muistaa, mutta edellinen kausi on kai ollut sen verran sumussa, ettei ole jäänyt mieleen.

Kauden 2010–2011 yhdeksän tehopistettä paisuivat täksi kaudeksi 29 pörssimerkintään. Mitään yksittäistä syytä yhtäkkiselle muutokselle ei ole, vaan monet tekijät summasivat lopputuloksen. Itseluottamus ja onnistumiset ruokkivat toisiaan myös Mankisen kohdalla.

– Kesästä varmaan kaikki lähti. Koko kesän pystyi treenaamaan kunnossa aina talveen, jolloin tuli vastuuta, itseluottamusta ja onnistumisia. Ja tietenkin oli hyvät jätkät vierellä.

– Valmennuksella oli myös osansa, että sai pelata samojen jätkien kanssa, vaikka välillä saattoi tulla heikompia aikoja. Ei vaihdettu heti koostumuksia, vaan annettiin äijien paiskia hommia. Luottamuksesta täytyy kiittää. Onnistumisia pitää tulla, että sitä saa, ja talvella sitten saatiin.

Vaikka Mankinen jakoi joukkueensa sisäisen maalipörssin yhdessä Jarno Koskirannan kanssa, pitää hyökkääjä enemmän itseään taistelevana ja kokonaisvaltaisena pelaajana kuin maalintekijänä. Moni kuitenkin saattoi kauden aikana huomata miehen laukaisutaidon. Epäsaipamaisesti vedot lähtivät usein suoraan syötöstä lujaa ja tarkasti.

– Totta kai laukausta on jäällä käydessä päivittäin harjoiteltu, että kun paikka pelissä tulee, niin menisi kovalla prosentilla sisään, eikä vain sinne päin. Vedot kun menisivät tiettyyn pisteeseen, tulisi sitä kautta niitä maaleja.


Jesse Mankinen harppasi suuren askeleen tällä kaudella.

SaiPan ykkönen maajoukkueessa

SaiPan ykkösketju pysyi likipitäen koko kauden kasassa. Kauden päätyttyä kolmikko esiintyi yhdessä toistaiseksi viimeisen kerran Suomen maajoukkueessa ensimmäisessä MM-leirityksessä. Maajoukkueeseen pääsy oli hieno palkinto kauden päätteeksi niin ketjulle kuin Mankiselle itselleenkin.

– Oli aika yllätys, että päästiin vielä maajoukkueeseenkin ja saatiin sielläkin pelata yhdessä.

SaiPaa luotsanneella ja ensi kaudeksi HPK:hon siirtyvällä Ari-Pekka Selinillä saattoi olla näppinsä pelissä. Selin kuului ensimmäisellä leiriviikolla Suomen maajoukkueen valmennustiimiin.

– Saattoi sillä olla tekemistä, mutta joka tapauksessa oli hieno palkinto. Suomi-paita oli hienoa pukea ylle. Tuli erilainen kipinä ja varsinkin ennen ensimmäistä peliä tuntui pientä jännitystä. Kovaahan siellä sitten mentiin, vähän kovempaa kuin liigassa.

Vahvempi, nopeampi Mankinen

Ensiarviot SaiPasta eivät lupailleet ennen kautta juuri muuta kuin karsintoihin joutumista. Lopulta yksi piste erotti joukkueen pudotuspeleistä. Tuttu tarina, mutta loppujen lopuksi epäilijät saivat jälleen kerran muistutuksen. Mankisen mukaan joukkue vain ammensi aliarvioivista kommenteista puhtia pelaamiseensa.

– Periaatteessa voi olla tyytyväinen siihen nähden miten kauteen lähdettiin, kun joka puolelta tuli kuraa. Ei voi sanoa, etteikö välitetty siitä, mutta enemmänkin otettiin voimaa siitä. Kaikki halusivat näyttää epäilijöille, ettei olla mikään Mestis-porukka. Sen puoleen tietysti ihan hyvä suoritus.

– Mutta kuitenkin kun jatkopelit jäi niin lähelle, niin harmittaa. Päällimmäisenä jäi hyvä fiilis joukkueesta, jonka pelaajista monellakaan ei ollut playoff-pelejä liigassa. Jotain kertoo sekin, että pari kokeneempaa pelaajaa kertoivat olleensa yhdessä parhaimmista joukkueista koko urallaan.

Ensi kaudella käännetään lappeenrantalaisessa jääkiekkoilussa uusi kokonainen aukeama, kun Pekka Tirkkonen ottaa vastuun SaiPan valmennuksesta. Jesse Mankisella on positiiviset odotukset niin valmennuksen kuin itsensäkin osalta.

– Kerran olen tavannut Tirkkosen. En tiedä vielä mitä on tulossa, mutta ensitapaamisella vaikutti todella nöyrältä ja asialliselta ihmiseltä. Lähdetään kyllä ihan positiivisin mielin.

– Ei saa tyytyä vaan lähdetään parantamaan edellisestä kaudesta. Pitkä kesä edessä, kerkeää treenata ja putsata päätä. Ensi kaudella nähdään varmasti vahvempi ja nopeampi Mankinen ja saadaan menestystä joukkueelle.

» Lähetä palautetta toimitukselle