Tuokkola: ”Valmiina ollaan”

LIIGA / Haastattelu
KalPan leirissä pudotuspelien avausta on odoteltu jo viikon verran. Savolaisten päävalmentaja Tuomas Tuokkola ei menneitä juuri muistele. Katseet on siirretty jo nurkan takana odottavaan tiukkaan puolivälieräsarjaan.

Runkosarjan voittaja KalPa sai odotella pudotuspelivastustajaansa pitkään. Tiistai-iltana ratkenneen villi kortti –kierroksen jälkeen kilpakumppaniksi seuloutui Espoon Blues. KalPan päävalmentaja Tuomas Tuokkola kuvailee joukkueen tunnelmia ”positiivisen odottavaiseksi”.

– Viikko ollaan pudotuspelien alkamista odotettu. Nyt kun saatiin vastustajakin selville, niin helpompi on asennoitua, kun tiedetään, mitä tuleman pitää.

Pudotuspelit ovat totutusti hektistä aikaa. Taukoja ei juuri ole, oman joukkueen tekemistä on seurattava herkeämättä ja tilanteisiin on osattava reagoida oikein. Ehtiikö päävalmentaja siis mitään muuta miettimään kuin rintamahyökkäyksiä ja viivelähtöjä?

– Sanotaanko näin, että vähempi, Tuokkola naurahtaa.

– Kyllä se energia menee jään tapahtumiin, kun joka toinen päivä pelataan. Valmistava työ ensimmäiseen peliin on tehty ja nyt aletaan reagoimaan ja hoitaman homma niin, että lähdetään voittajina ottelusarjasta pois.

Tuokkola uskoo vahvasti joukkueensa pelitapaan. Muutoksia tuttuun sapluunaan on turha odottaa. Myös joukkueen yhteiset tapahtumat ovat sujuneet suunnitellusti.

– Harjoituksissa ollaan keskitytty samoihin asioihin, mitä ollaan koko kausi tehty. Pitkästä aikaa saatiin ehjällä joukkueella hyvä kertauspaketti siitä, mitä meidän pelaaminen on ja saatiin myös hyvät oheisharjoitukset. Hyvä viikko meillä on ollut ja torstaina päästään tositoimiin. Sellainen olo on, että valmiina ollaan.

”Bluesin pelaaminen vähän KalPan näköistä”

Runkosarjassa KalPan ja Bluesin pelit olivat kaikki äärimmäisen tasaisia. Savolaiset voittivat viidestä ottelusta kolme ja Espoolaiset juhlivat kahteen otteeseen. Jokaisessa ottelussa pisteistä taisteltiin viimeiseen saakka. Tuokkola uskoo saman trendin jatkuvan.

– Maalin pelejähän ne käytännössä oli kaikki. Varmasti tulee tasainen sarja. Blues on monipuolinen ja hyvä joukkue. Se on kurinalainen, kahteen suuntaan hyvin töitä tekevä sitoutunut joukkue. Niiden pelaaminen on mennyt kauden aikana koko ajan kiekollisempaan suuntaan. Tällä hetkellä niiden pelaaminen on jopa vähän KalPan näköistä.


Tuokkola luottaa omiinsa.
Atte Rissanen - http://rissanen.kuvat.fi/

Tulokaspäävalmentaja suhtautuu vastustajaan nöyrästi, vaikka kilpakumppani onkin mieleinen.

– Molemmat joukkueet ovat toisilleen mielenkiintoisia vastustajia. Playoff-infossa meillä oli Marjamäen Laurin kanssa puhetta, että toivottavasti tullaan vastakkain, että päästään ”matchaamaan” oikein kunnolla.

Bluesin pelitapaa on Kuopiossa käyty tarkasti läpi. Erityisesti erikoistilannepalaamisessa vastustajan kuviot on huomioitu suurennuslasin kanssa. Heikkouksia sinipaitojen pelaamisesta Tuokkola ei kuitenkaan suostu paljastamaan.

– Varmasti niitä on, mutta nythän me ruvetaan vasta niitä etsimään. Ei kannata manata piruja seinille, kun heikkoudet voi yhtäkkiä ollakin vahvuuksia. Ei ruveta niistä ääneen puhumaan.

Lukkoa vastaan espoolaiset puolustivat omaa siniviivaa usein kolmen pelaajan voimin ja kaksi hyökkääjää ohjasi peliä keskialueella. Ennakkosuosikkina sarjaan lähtevän KalPan on kyettävä murtamaan vastustajan tiiviin ryhmitelmän. Tuokkola painottaakin huolellisuutta molempien siniviivojen tuntumassa.

– Kiekkoja ei saa siniviivoilla menettää, mutta kyllä meidän pitää olla pelirohkeita, koska se on ollut meidän ase koko kauden. Ei me siitä tulla nyt luopumaan. Kyllä meillä pitäisi Bluesin keskialueen peliinkin lääkkeet olla. Monipuolisilla lähdöillä ja hyvällä liikkeellä meidän pitää keskialue ylittää. Katsotaan nyt, miten Blues tulee meitä vastaan pelaamaan, sillä vähän ne on tyyliä vaihdellut.

”Fyysisyys kuuluu peliin”

Joka kevät kuulee usein sanottavan, että pudotuspeleissä peli kovenee. Väite vaikuttaa usein turhaan korostetulta, eikä Alavuden kasvattikaan tätä suoranaisesti myönnä.

– En nyt tiedä koveneeko niinkään, mutta paineitahan siinä tulee, sillä jos hävitään, niin pelit loppuu. Fyysisyys kuuluu peliin koko ajan. Meidän pitää olla valmiita itse taklaamaan ja ottamaan taklauksia vastaan, ihan niin kuin runkosarjassakin. Toivottavasti tuomarit pitää homman aisoissa. Puhtaasti saa ja pitääkin ottaa, mutta rikollisuus pitää ottaa pois.

Kauden loppuhuipennuksen ensimmäinen osa nähdään torstaina Kuopiossa. KalPa pääsee pudotuspeleihin suhteellisen terveellä miehistöllä, vaikka kaksi tärkeää lenkkiä on edelleen pois. Joukkueen kapteeni Sami Kapanen ja puolustuksen tehomies Adam Masuhr ovat pelikentiltä poissa toistaiseksi. Kaksikon tilanne huolestuttaa päävalmentajaa.

– Molemmat ottaisin mielelläni kokoonpanoon, mutta vielä ei osaa sanoa, milloin he pääsevät edes treenaamaan. Kenenkään terveydellä me ei ruveta pelleilemään. Samin kohdalla paluu voi olla lähempänä kuin Adamin kohdalla. Tai sitten toisin päin.

Toimittajan korvaan vastaus kuulosti ihan savolaiselta. Pelit alkakoot!

» Lähetä palautetta toimitukselle