Runkosarjan sijoituksella äärimmäisen vähän merkitystä

LIIGA / Artikkeli
KalPan ja Bluesin välinen puolivälieräsarja on monella tapaa mielenkiintoinen. Kaksi keltanokkavalmentajaa ottaa nyt tosipaikassa mittaa toisistaan. Kumpikin joukkue nojaa kiekolliseen peliin. Pystyykö espoolaisjoukkue yllättämään runkosarjan ykkösen heti sarjan alussa, vai onko KalPa sittenkin liian kova?

Kahden kiekollisen joukkueen kohtaaminen käynnistyy ilman vanhoja rasitteita, sillä joukkueilla ei ole aiempaa keskinäistä pudotuspelihistoriaa.

Runkosarjan kamppailut olivat kuluvan kauden aikana kuitenkin hyvää kiekkoviihdettä. Ottelun voittajaa saatiin jännittää joka kerta aina ottelun loppuun asti. Muut ottelut päättyivät ainoastaan yhden maalin erolla, mutta kaksi viimeisintä ottelua päättyivät kahden maalin kotivoittoihin kummallekin joukkueelle. Näillä peleillä tosin ei enää ole hirveästi painoarvoa, mutta joukkueiden väliset erot tulostaululla tuskin kasvavatkaan.

KalPalla epävarmat lähtökohdat, Bluesilla iskun paikka alussa

Runkosarjan voittajana pudotuspeleihin lähtevä KalPa on otteluparin ennakkosuosikki, vaikka viime kuukaudet eivät ole kuopiolaisilta missään nimessä nappiin menneetkään.

Pelaaminen muuttui selkeästi parempaan suuntaan juuri pudotuspelien alla, mutta KalPa ei ole lähelläkään syksyistä virettään. Helmi-maaliskuussa joukkue hävisi kaikille päävastustajilleen, eikä pystynyt napsimaan voittoja kuin sarjataulukossa selkeästi alempana olleista joukkueista.

Bluesin lähtökohdat sarjaan ovat hyvin mielenkiintoiset. Kevätkaudella joukkue oli liigan huonoimpia, mutta pudotuspeleissä tulokasvalmentaja Lauri Marjamäen valmentama joukkue näyttää löytäneen aivan uuden vaihteen. Aivan kuten viime keväänäkin.

Pudotuspelikevään alkukin on varsin samankaltainen: voitto-tappio-voitto-sarjalla jatkoon. Ja puolivälierissä vastaan asettuu taas runkosarjassa yllättänyt kärkijoukkue. Joukkueen vahvuus on kokemus tosipeleistä. Bluesin riveissä on matalasta keski-iästä huolimatta rutkasti playoff-kokemusta. Olympiavoittaja Mika Hannula ja ykkössentteri Joakim Eriksson tuovat ryhmään ruotsalaista voittamisen kulttuuria.

Bluesilla on siis loistava sauma pudottaa runkosarjan ykkönen jo heti puolivälierissä, mikäli kuopiolaisten pelaaminen ei ole vielä pudotuspelien vaatimalla tasolla.


Bluesilla on loistava sauma horjuttaa KalPaa heti alussa.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Kotiedun lisäksi vaakakuppi heilahtaa kuitenkin KalPan puolelle myös Bluesin Villi kortti-kierroksen kuormituksen takia. Ottelusarja Lukon kanssa venähti kolmeen otteluun ja voittaja ratkesi vasta kiihkeässä kamppailussa tiistaina Espoossa. KalPa on saanut huilia viime torstaista lähtien, harjoitella rauhassa ja jopa rentoutua joukkueen kesken jääkiekon ulkopuolisten asioiden parissa.

KalPa ei luovu pelitavastaan. Tuomas Tuokkolan valmentama joukkue luottaa vahvaan kiekkokontrolliin ja on varmasti kangertelusta huolimatta liigan paras joukkue tässä asiassa.

Bluesin ongelmallinen alakerta

Joukkuetta on peilattava viime kevääseen. Bluesin hyökkäys on tulivoimaisempi, vaikka tehottomuus on yhä usein sen kompastuskivi. Maalivahtina sillä ei enää ole liigan parasta, mutta nykyinen kaksikko voi nappionnistumisella torjua espoolaiset jatkoon.

Suurin muutos on tapahtunut puolustuksessa. Pakisto on hyvin haavoittuvainen. Dale Clarke jatkoi villi kortti -kierroksella kehnoja otteitaan. Nuori Joonas Valkonenkin tekee virheitä, eikä Ari Vallinkaan ole Jere Karalahden tai Ville Lajusen veroinen peluri.

Positiivista on ollut Oskari Korpikarin petraus runkosarjasta, ja huimalla peliaikakeskiarvolla puolustusta johtavan Ville Varakkaan loisteliaat otteet. Mikael Kurki on hyvä syvyyspuolustaja. Bluesilla on kuitenkin kova ikävä kauden loppuun asti huilaavaa Jani Hakanpäätä, ja KHL:ssä ruplia vuolevaa Ville Lajusta.

Loukkaantumisia Bluesin puolustus ei kestä. Reservissä sillä on kautensa jo päättäneiden A-nuorten lisäksi ainoastaan Harri Ilvonen, joka lähinnä keräili miinuksia tehotilastoonsa runkosarjapeleissä. Hyökkäyksessä Blues voi pyörittää alemmissa ketjuissa pientä rotaatiota.

Maalivahtitilanne on kinkkinen, sillä Antti Ore syrjäytti Patrick Galbraithin kolmannessa ottelussa Lukkoa vastaan. Valmennuksen luotto on kuitenkin ollut suurempi Galbraithiin, joka sementoi ykkösvahdin paikan runkosarjan lopussa. Todennäköisesti molemmat tullaan näkemään puolivälierissä Blues-maalilla

Konkarit KalPan tukipilarina?

Torstaisesta avausottelusta on sivussa kaksi tärkeää pelaajaa. Joukkueen kapteeni Sami Kapanen on kärsinyt jo pitkään selkävaivoista, eikä vieläkään pysty osallistumaan harjoituksiin. Seuraomistajan pelaaminen vielä tämän kevään aikana on mahdollisuuksien rajoissa. Aivotärähdyksen oireista kärsivä Adam Masuhr on myös varmuudella pois kokoonpanosta, mutta ruotsalaispuolustajan pitäisi olla mukana jo puolivälieräsarjan aikana.

Jukka Hentusen maalivire on joukkueen kannalta erittäin hyvä asia. Monet kaukalot nähnyt joroislainen uskaltaa ottaa vastuuta ja yrittää ratkaisuja myös yllättävissä paikoissa. Kovaa ampuva laitahyökkääjä on varmasti tärkeä palanen KalPan kokoonpanossa, mikäli joukkue mielii jatkaa pelejään huhtikuun puolelle.


Periksi ei anneta.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Nivusvaivoista kärsinyt Kalle Kerman on myös hyvä maalintekijä, mutta paras vire antaa odotuttaa vielä itseään. Kerman voi kuitenkin olla KalPan jokerikortti, mikäli saa heti onnistumisia alle ensimmäisissä otteluissa. Tommi Miettisen kausi on ollut paha pettymys kannattajille, joukkueelle ja varmasti eniten miehelle itselleen, mutta keskushyökkääjän kokemus on kovaa valttia nuoressa joukkueessa.

Mikäli Kapanen pystyy pelaamaan pudotuspeleissä, tämä voi olla ratkaiseva sysäys KalPan playoff-kevään pitenemiselle. MM-kisoja ja NHL:n pudotuspelejä kolunnut konkari tuo penkille ja koppiin esimerkkiä ja hurjan määrän kokemusta, joten kapteenin selän kuntouttamiseen tehdään varmasti kaikki voitava.

Ykkösketju jatkanee tutussa koostumuksessaan. Matti Kuparinen kävi läpi vaisumman vaiheen helmikuussa, mutta yhteispeli Sakari Salmisen ja Tuomas Kiiskisen kanssa tuntui kulkevan taas runkosarjan lopussa. Hyvässä kevätvireessä olevan Jasse Ikosen maalivireen jatkuminen vielä kevään tosipeleissä olisi pelimiehen merkki.

Maalivahtipeli on selkeästi kysymysmerkki pudotuspelien alla, mutta KalPan valmennusjohto on ilmoittanut jo hyvissä ajoin Mikko Koskisen olevan joukkueen ykkösvahti. Juha Toivonen paikkaa tarvittaessa.

Koskinen on eräänlainen vahvuus Bluesille, sillä joukkue tuntee kasvattinsa erinomaisesti. Runkosarjaotteluissa Koskinen torjui kaksi vakuuttavaa voittoa espoolaisista, joten nyt Bluesin on onnistuttava hyödyntämään veskarin heikkoudet niin kuin Pelicans ja Kärpät tekivät keväällä 2009.

Tiukka sarja luvassa

Joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa muistuttivat paikoitellen jo hyvin paljon pudotuspelejä. Viisikkopuolustaminen oli kurinalaista ja ottelut ratkesivat yleensä yhden maalin erolla.

Bluesin työteliäs joukkue asettaa kovan haasteen KalPan liikkuville viisikoille. Lukko-sarjassa espoolaisten puolustus näytti kuitenkin haavoittuvuutensa, etenkin viimeisessä ottelussa.

Pudotuspeleissä myös tilannekovuus nousee suurempaan arvoon. Bluesilla on enemmän työmyyriä, jotka pystyvät pelaamaan tarvittaessa hyvinkin kovaa. Puolustuksessa löytyy jonkun verran ilkeyttä siivota romuluiset espoolaishyökkääjät pois maalin edestä, mutta vuodenvaihteessa tapahtunut Ryan Lannonin loukkaantuminen oli tässä mielessä paha isku kuopiolaisille.

Kotietu, pienempi kuormitus ennen puolivälieriä ja ehyempi viisikkopeli kallistaa vaakakupin kuitenkin runkosarjan ykkösen eduksi. Mikäli KalPa vertyy lähelle parasta virettään, kesäloman alku voi Kuopiossa venyä hyvinkin pitkälle. Jos tahti jatkuu samanlaisena kuin kevään koittaessa, ei espoolaisten eteneminen välieriin ole mikään ihme vaisun KalPan kustannuksella.

Arvio: Bluesin iskun paikka on Kuopiossa heti sarjan avauspelissä. Jos kotietu matkaa lauantaiksi Espooseen, Blues on sarjassa vahvoilla. KalPa kuitenkin jatkaa välieriin otteluvoitoin 4-2.

» Lähetä palautetta toimitukselle