Mielipide

Kolme väitettä: HIFK–Jokerit

LIIGA / Kolumni
Helsingin paikallispuolivälieräsarjasta on luvassa jälleen huikea näytelmä. Mutta kuinka iso asia Erkka Westerlundin toimitsijakielto on Jokereille? Minkälaista jääkiekkoa IFK oikein pelaa? Onko Dennis Endras yliarvostettu, ja pettääkö Eero Kilpeläinen?

Jatkoajan Helsingin-toimituksen Kasperi Kunnas ja Eetu Huisman kävivät lounaalla ja esittivät toisilleen tukun tiukkoja väitteitä.

Jokerit kaatuu valmentajasotkuun. Tomi Lämsä ei ole vielä valmis ottamaan vastaan Jokereita ainakaan tällaisessa paikassa. Ja jos homma menee viime vuoden tapaan, Erkka Westerlund keskittyy epäolennaisuuksiin ja valittaa kaikesta mahdollisesta, eikä kestä tilannetta.

Huisman: En usko, että Erkka Westerlundin toimitsijakielto on kovin merkittävä tekijä. Tomi Lämsä hoitaa muutenkin pelien aikana käytännössä kaikki perinteiset päävalmentajan hommat, paitsi tuomarien kanssa keskustelemisen. Päävalmentajan poissaolo on paljon pienempi asia kuin se olisi esimerkiksi Hannu Jortikan tai jonkun muun voimakkaan valmentajapersoonan tapauksessa.

Viime vuonna Jokereilla olivat kaikki keinot käytössä. Epäolennaisiinkin asioihin puuttuminen oli tarkoituksellista sotkemista, koska se oli ainoa tapa pärjätä. Tänä vuonna Jokereilla on aivan erilainen lähtökohta. Altavastaajan asema ei ole lainkaan yhtä selkeä.

Jos IFK johonkin kaatuu, niin pelillisen identiteetin puutteeseen.

Kunnas: Tuohon aika vaikea sanoa mitään vastaan. Siitähän on ollut kyse IFK:n tämän kauden kriiseissä ja tappioputkissa. Materiaali ja joukkue on SM-liigaan kuitenkin niin järjetön, että alisuorittaessaankin IFK pystyi saavuttamaan runkosarjan kolmannen sijan.

Petri Matikainen ei ole lähtenyt hirveästi muuttamaan sitä palettia, jonka Kari Jalonen jätti jälkeensä. Se huippumateriaali ja yksilötaidon määrä, joka tuossa joukkueessa on, ei välttämättä vaadi hirveän vahvaa peli-identiteettiä. On eri asia, jos puhutaan esimerkiksi MM-kisoista, joissa joukkue ei ole hioutunut yhteen. Silloin täytyy olla vahva peli-identiteetti, vaikka olisikin paljon yksilötaitoa.


Mitä tekee Jarkko Ruutu?
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

Jarkko Ruutu häviää Jokereille ainakin yhden ottelun tässä sarjassa.

Huisman: Niin voi hyvinkin käydä. Toisaalta yhden ottelun taktinen häviäminen voi olla strategisesti fiksu veto.

Jarkko Ruudun Jekyll–Hyde-pelaajapersoonallisuus menee välillä liikaa jälkimmäisen puolelle, ja silloin hän pelaa vastustajan laariin. Toisaalta kyky päästä vastustajan pään sisälle ja pelata jääkiekkoa korkealla tasolla on sellainen yhdistelmä, jolla myös voitetaan otteluita joukkueelle.

Jos Ruutu pystyy viemään huomion itseensä, se on Jokereille hyvä asia. Vaikka hän on pelillisesti joukkueelle tärkeä pelaaja, ei hän ole lainkaan se pelaaja, johon IFK:n pitäisi kiinnittää huomiota.

Ennakkosuosikin asema ei sovi Matikaisen joukkueelle.

Kunnas: Sehän on nähty, että altavastaajan asemassa hän saa ihmeitä aikaan. Ennen kauden alkua oli paljon puhetta siitä, miten "underdog-Matikainen" pärjää isommassa ympäristössä – mestarijoukkueessa, joka oli vielä entisestään vahvistunut. IFK oli syksyllä melkoisessa sekasorrossa, mutta Matikainen ja koko joukkue pääsivät siitä yli.

Matikainen on valmentajatyyppinä sellainen, että hän on aina ihan viimeiseen asti pelaajan puolella, ja saa joukkueen pelaamaan itselleen. Oli asetelma minkälainen tahansa, tuollainen persoona pystyy saamaan yhtenäisen yksikön joukkueesta.

Eero Kilpeläinen pettää Jokerit. Hän ei ole Jokerien viimeinen lukko, ja hänen epävarmuutensa heijastuu koko joukkueen pelaamiseen.

Huisman: Sitä ei voi kiistää, että Eero Kilpeläinen on iso kysymysmerkki, kun sarja käynnistyy. Loukkaantumisensa jälkeen Kilpeläinen on ollut epävarma, ja suoritustaso on ailahdellut. Siihen ei ole IFK:ta vastaan varaa.

Siitä on varmasti ollut paljon hyötyä, että Jokerit pääsi runkosarjassa kuudenneksi. Kilpeläinenkin sai viikon verran aikaa harjoitella ja saada peliään kasaan.

Dennis Endras on yliarvostettu ainakin IFK:n fanien keskuudessa, eikä hän ole niin hyvä maalivahti kuin tilastot tällä hetkellä kertovat.

Kunnas: Dennis Endrasista on tullut kulttihahmo, eikä sillä ole hirveästi ollut tekemistä hänen peliesitystensä kanssa. Endras ei ole hirveän monessa ottelussa pitänyt IFK:ta pystyssä ja voittanut joukkueelle pelejä. Fanit kuitenkin pitävät Endrasin aktiivisesta, muttei kuitenkaan ylipelaavasta tyylistä.

Onko Endras yliarvostettu? Ehkä, mutta hän on silti sen tason veskari, että maalivahtietu on selvästi IFK:n puolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös