Fernholm: ”SM-liiga on Euroopan fyysisin sarja”

LIIGA / Haastattelu
Kesken kauden HIFK:hon siirtynyt Daniel Fernholm oli torstai-iltana kaukalon tyytyväisimpiä miehiä. Viiden päivän sairastelu oli muisto vain, kun kokenut ruotsalainen palasi voitokkaasti kokoonpanoon. Vaikka pelissä ei suuria hienouksia nähty, oli puolustaja tyytyväinen illan antiin.

Tiukkaa puolustuspeliä ja kovia vääntöjä. Maaliskuinen HIFK-Blues ei suurta urheilujuhlaa tarjonnut, mutta sitäkin tiukempaa taistelua tärkeistä pisteistä. Sairastuvalta peliin palannut Daniel Fernholm oli syystäkin tyytyväinen illan kamppailuun.

– Tänään oli hyvä esitys meiltä. Saatiin ennen pidettyä puolustuspelin paketti hyvin kasassa, mitä valmennuskin painotti ennen peliä. Vaikka Blues ei tänään karvannutkaan kovaa päälle, oli pelissä paljon kaksinkamppailuja ja tiukkaa vääntämistä. Onnistuttiin siinä hyvin ja saimme sitä kautta makean voiton, ruotsalaispuolustaja tiivisti illan 4-1-voiton pakettiin.

Fernholmin oma peli oli ennen kamppailua vielä hieman epävarmaa, sillä mies oli toipunut vasta joukkuetta vaivanneesta epidemia-aallosta. Sen johdosta kokeneen ruotsalainen peli oli vielä hieman askelmerkkien hakemista.

– Yksinkertaista peliä oli oma touhu tänään. Kun viisi päivää on kipeänä, vie tuntuman saaminen oman aikansa. Kun joukkueena kuitenkin voitimme, voi omaankin peliin olla tyytyväinen.


Kesken kauden SM-liigaan siirtynyt Daniel Fernholm on vakuuttunut suomalaisen jääkiekkoilun tasosta.
Tomi Hänninen - http://www.chilipictures.fi

SM-liiga mielenkiintoinen sarja

Torstaina kauden 34. pelinsä HIFK:ssa pelannut Fernholm kertoi sopeutuneensa Suomeen ja HIFK:hon täydellisesti. Pakkipariksi on kauden aikana muotoutunut huipputasolla pelaava Toni Söderholm, joka sai ruotsalaiselta pelkästään kehuja.

– Hänen kanssaan on hyvä ja helppo pelata. Tiedän koko ajan tarkalleen, missä Toni menee, ja tarvittaessa hän pystyy paikkaamaan myös omia virheitäni. Erittäin kiva siinä on pelata.

Alkukausi meni ruotsalaisella KHL:ssä, jossa kahdessa EHT-turnauksessa tällä kaudella esiintynyt tuore MM-kisojen hopeamitalisti ei millään tuntunut löytävän omaa paikkaansa ja rooliaan. Siirtyminen Suomeen ja Helsinkiin olikin miehellä mieluinen asia, ja Suomen liiga on tehnyt jo lyömättömän vaikutuksen.

– SM-liiga on selvästi kovempi ja fyysisempi sarja, jos verrataan vaikkapa Elitserieniin. Tempo on koko ajan kova ja pelityyli hyvin pohjoisamerikkalainen.

246 peliä Elitserieniä pelaamaan ehtinyt Fernholm näkikin erityisesti keskikastien joukkueiden olevan kovempia kuin Ruotsissa. Siinä mielessä hyvätuulinen puolustaja kertoi myös mielenkiinnon olevan Suomessa korkeampi.

– Kärkijoukkueet Suomessa ja Ruotsissa ovat melko tasaisia, mutta sen takana ero on suuri, ja nimenomaan SM-liigan eduksi. Tykkään kyllä, täällä pelit ovat sitä kautta koko ajan mielenkiintoisia. Ruotsissa kun pelit voivat välillä olla todella tylsää katsottavaa.

Erityisesti liigan fyysisyys KHL:ään verrattuna on tehnyt vaikutuksen. Huddinge IK:n kasvatti kehuikin fyysisen pelin nostavan myös oman pelaamisen tasoa.

– SM-liiga on ehdottomasti Euroopan fyysisin sarja. KHL:ssä fyysisyyttä oli lähinnä jos pelasi Vitjazia vastaan, ja hekin olivat lähinnä joukko tappelevia typeryksiä.

– Tykkään tämän tyylisestä pelistä, vaikken itse mikään kovin fyysinen kaveri olekaan. Täällä pitää olla sen johdosta koko ajan hereillä ja myös oma peli kovuussuuntaan kehittyy koko ajan, lähinnä hyvänä yleispelaajan tunnettu Fernholm näki.

Kevättä ilmassa ja rinnassa

Kun runkosarjaa on jäljellä enää muutama viikko, alkaa valmistautuminen kevään tosipeleihin olla jo mielessä. Fernholm myönsi kuuden pelin päässä odottavien pudotuspelien näkyvän omassa ja joukkueen tekemisessä.

– Sen aistii koko ajan paremmin ja paremmin – ulkona alkaa olla valoa ja aurinko lämmittää. Treeneissä sen tuntee, kun ilmeet ovat kaikilla keskittyneitä ja intensiivisiä. Nyt on viimeiset pelit aikaa saada ne pienet asiat kuntoon, niin tosipelien alkaessa tulemme olemaan hyviä.

– Loppuun asti mennään. Uskon, että olemme sarjan parhaita joukkueita tällä hetkellä, joten odotukset ovat kovat kevättä ajatellen, sympaattisen oloinen puolustaja kertaili joukkueen ainoaa tavoitetta, eli mestaruutta.

Joukkueen taistelu tärkeistä pisteistä jatkuu lauantaina, kun HIFK matkaa Kuopioon KalPan vieraaksi. Fernholm myönsi ottelun tärkeyden joukkueelle ja kertoikin odottavansa reissua innolla.

– Mielenkiinnolla odotan liigan kärkijoukkuetta. Ottelu on suuri haaste meille, mutta samalla oiva ryöstömahdollisuus kolmea pistettä silmälläpitäen.

Voiton avaimet olivatkin vieraskaukalossa selvät. KalPan kiekkokontrollia vastaan ei auta lähteä ruotsalaisen mukaan höntyilemään.

– Maltti on avain lauantaille. KalPa tykkää pitää kiekkoa ja syötellä sekä palautella kiekkoa paljon omalla alueellansa. Jos olemme kuitenkin kärsivällisiä ja annamme heidän pyörittää kulmissa peliään, vastahyökkäyksien avulla avautuu varmasti paikka iskeä ja napata tärkeä voitto meille, puolustaja kertasi haastattelun lopuksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle