Kousasta kasvoi kiekkoilija

LIIGA / Haastattelu
Toinen kausi Helsingissä – ja hallitsevan mestarin ykköspuolustaja. Mikko Kousa on noussut kuin huomaamatta liigan kärkipuolustajien joukkoon. Maajoukkueessakin debyytin tehnyt puolustaja kertoi viihtyneensä HIFK:ssa, mutta näki myös omassa kaudessaan parannettavaa.

5.5.2010 ja HIFK:n lehdistötilaisuus. Helsinkiläisseura ilmoitti tehneensä sopimukset Ville Peltosen, Juuso Riksmanin sekä Mikko Kousan kanssa. Jos kaksi kokenutta pelaajaa tuskin ehtivät hengähtää kysymysten välillä, sai nuori lahtelaispuolustaja hörppiä rauhassa kahviaan.

Toisin on tilanne tällä hetkellä, viimeistään tällä kaudella kaikki tietävät kuka on Mikko Kousa. Mies kertoikin viihtyneensä hyvin uudessa seurassa ja peli on kulkenut kiekollisesti taitavalla pakilla.

– Olen kyllä tykännyt olla täällä, hieno ja perinteinen seura. Ei voi kuin olla kiitollinen IFK:lle, että ottivat tänne ja olen saanut kehittyä ja pelata paljon. Se on auttanut todella paljon eteenpäin pelaajana, mies myhäili Tukholman EHT-turnauksen alla.

– Täällä otettiin hyvin vastaan, ei ollut mitään ongelmia. Paineet ovat hieman kovemmat kuin muualla, mutta aina etsitään uusia haasteita. Tänne tulo on ollut kaikin puolin oikea ratkaisu.

Puolustuksessa rooli on ollut suuri ja mies tuo erityisesti ylivoimalla siniviivalle käsiä, joita ei helsinkiläisseuran puolustuksessa liikaa ole. Vastuuta on tullut, minkä puolustaja näkee suurimpana syynä suuriin askeliin liigatasolla.

– Kun pääsee pelaamaan paljon, se vie paljon eteenpäin pelaajana. Välillä on ollut hyviä jaksoja ja välillä huonompia. Sehän siinä on, se käyrä pitäisi saada tasaiseksi. En täysin tyytyväinen ole omaankaan peliin, parantamista on vielä paljon.


Mikko Kousa on kasvanut Helsingissä jääkiekkoilijaksi.

Suurin muutos henkisellä puolella

Kousa kuuluu Lahdesta ponnistaneeseen lahjakkaiden vuonna 1988 syntyneiden pelaajien joukkoon, joilla oli Pelicansissa kovat odotukset niskassaan. Läpimurtoa ei kuitenkaan lahtelaisryhmässä tullut ja kiekollisesti taitavan puolustajan kehitys junnasi paikallaan.

Helsingissä uusi seura ja uusi mahdollisuus tekivät kuitenkin lahjakkuudesta uuden kiekkoilijan. Mies itse näki suurimman kehityksen tapahtuneen uudessa seurassa erityisesti korvien välissä.

– Puolustuspelaaminen ja sijoittumien ovat menneet eteenpäin. Sanon, että eniten henkinen kantti on kehittynyt. Minusta on tullut enemmän urheilija ja jääkiekkoilija.

Tällä kaudella vastuuta on tullut ja mies on paukuttanut jo uuden piste-ennätyksensä. Yhdeksän maalia ja viisitoista syöttöä saalistaneen puolustajan otteet on noteerattu myös maajoukkueessa, missä pirteät otteet ovat nostaneet puolustajan jopa innokkaimpien listoilla yhdeksi mustaksi hevoseksi kevään kotikisoja silmällä pitäen.

– Täällä on aina Euroopan parhaimpia pelaajia, niin taitoa ja vauhtia on enemmän. Kaverit ovat kaikki isompia ja vahvempia. Kyllä siinä on pieni askel, jos verrataan SM-liigaan, puolustaja kommentoi vauhtia EHT-turneella.

HIFK on pikkuhiljaa saanut myös peliään kulkemaan joukkueena. Kousa nostikin tämän esille suurimpana syynä joukkueen vahvalla vireelle ja kuuden pelin voittoputkelle. Vaikean alun jälkeen erityisesti puolustuspäässä joukkue on tiivistynyt huomattavasti.

– Näen, että peli on parantunut huomattavasti alusta. Meistä on tullut ennen kaikkea joukkue. Kaikki tekevät toisten eteen hommia ja sitä kautta on saatu myös voittoja.

– Eihän meidän pelimme vielä läheskään valmista ole, mutta ei sen tässä vaiheessa vielä pidäkään olla. Uskon, että keväällä, kun pitää taas olla parhaimmillaan, niin silloin myös olemme, oikea käsi alhaalla laukova puolustaja filosofoi haastattelun päätteeksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle