Ilves-pomo Meskanen vielä kerran kysymyssateessa: ”Säälittäviä juttuja”

LIIGA / Haastattelu
Ilves möyrii niin syvällä, että peruskallio alkaa tulla vastaan. Jatkoaika kysyi osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalta ne kysymykset, jotka seuraa koskeneen uutisoinnin keskellä olivat vielä jääneet kysymättä.

Hannu Meskanen, mitkä tekijät ovat sinun näkemyksesi mukaan johtaneet joukkueen jumbosijaan?

– On tehty paljon virheitä. Joukkueen kokoaminen ei onnistunut oikein, harjoittelu on mennyt pieleen ja sitten on ollut henkisiä asioitakin. Kausi alkoi huonosti ja siitä kuopasta on ollut vaikea nousta.

Olet antanut ymmärtää, että taloudellisesti seura seisoo nyt paremmin omilla jaloillaan. Mutta entä joukkueen maine niin pelaaja- kuin katsojamarkkinoilla? Kuinka paljon hallituksen lanseeraama nousuprojekti kohti liigakärkeä on tämän kauden myötä ottanut takapakkia?

– Ei yhtään, meidän strategia on edelleen voimassa. Taloudellisesti ollaan saatu tilannetta vakautettua ja ollaan ajettu muutama uusi pelaaja sisään liigajoukkueeseen. Jatketaan projektia niin kuin ennenkin.

– En oikein edes ymmärrä kysymystä. Ei siellä joukkueissa kukaan mieti, että miten nämä pelasivat viime kaudella. Ja jos joukkue voittaa, se houkuttelee yleisöä ja sitä myötä tuo menestystä. Otetaan esimerkiksi vaikka Pelicans: se oli karsimassa viime vuonna ja tänä vuonna ihan sarjan kärjessä ja kaikki tuntuu olevan hyvin. Äkkiä sieltä murheen alhosta noustaan.


Puheenjohtaja uskoo kadonneiden kannattajien paluuseen.
Petteri Äikäs - petteri.aikas@jatkoaika.com

Kuka päätti Juha Pajuojan potkuista? Mistä miehen heittelemät sivallukset Ilves-johtoa kohtaan kumpuavat?

– Kuului urheilutoimenjohtajan kuvaan. Seppo Hiitelä siitä päätti ja hallitus antoi siunauksensa.

– En voi ottaa kantaa, millä perusteilla Juha Pajuoja kommentoi omia potkujaan. Silloin mietittiin eri vaihtoehtoja, mitä on tehtävissä, ja voin sanoa, että ainakaan pitkämielisyyden puutteesta meitä ei voi syyttää. Vaatimuksia valmentajan erottamisesta esitettiin niin pitkään, että kovin moni muu joukkue ei olisi niin pitkään antanut tilanteen olla sellainen, kuin me annoimme.

– Halusimme antaa mahdollisuuden. Useisiin eri toimenpiteisiin ryhdyttiin joukkueen sisällä, mutta mikään ei auttanut ja siinä tilanteessa ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin vaihtaa valmentajaa.

Hiitelä hoitaa tällä hetkellä sekä urheilujohtajan että päävalmentajan tehtäviä. Onko Hiitelällä ollut tarpeeksi aikaa paneutua johtavan sopimusneuvottelijan tehtävään? Onko Helminen ollut de facto -päävalmentaja lokakuusta asti?

– Kyllähän se erittäin haastava tilanne on. On mietittävä, miten valmentaja tehtävänsä hoitaa. Olen ymmärtänyt niin, että Seppo on delegoinut tehtäviä apulaisvalmentajille niin paljon kuin mahdollista.

– En sanoisi, että Helminen on päävalmentaja, kyllä se on Seppo Hiitelä. Mutta totta kai Raipella on iso rooli joukkueessa.

Miksi Raimo Helmiselle tehtiin päävalmentajasopimus? Mitä Helmisen pärjäämiseen viittaavia piirteitä tai merkkejä hallitus ja Hiitelä on huomannut?

– Totta kai Raimo Helminen tunnetaan koko maassa ja maailmalla. Ennen kaikkea pelaajana, mutta voidaan myös sanoa, ettei u-kaksikymppisten esiintyminen ollut ollenkaan huono työnäyte. Oltiin rankkarikisan päässä Ruotsin voitosta, joka voitti lopulta koko kisat.

Joko valmennustiimin loput nimet ovat selvillä?

– Tiedotetaan heti, kun neuvottelut on saatu loppuun. Neuvotteluja käydään koko ajan.

Ilveksen hallituksessa on liiketaloudellista osaamista, mutta jääkiekkotietämyksen laita on huonommin. Voiko sen puute olla osallisena siihen, että tänä vuonna on tullut urheilullinen mahalasku?

– Hallituksen tehtävä on nimittää yritykselle toimitusjohtaja ja laatia strategia. Strategian laatimisessa on käytetty sellaisia henkilöitä apuna, joilla on taatusti enemmän jääkiekkotietämystä kuin meillä itsellä. Olen henkilökohtaisesti keskustellut todella monen jääkiekkovaikuttajan kanssa, jotka ovat unohtaneet jääkiekosta enemmän kuin tulen itse koskaan tietämään. En allekirjoittaisi tuota väitettä.


Raipe on paljon vartijana.

Missä vaiheessa pelaajaneuvottelut ovat ensi kauden suhteen?

– Nämä ovat tosiaan Seppo Hiitelän asioita, mutta kyllä me niitä neuvotteluja käydään niin kuin kaikki muutkin täällä. Niitä on käyty jo ennen vuodenvaihdetta ja uskon, että niistäkin asioista tiedotetaan heti, kun paketti on kasassa.

Pidätkö mahdollisia liigakarsintoja uhkana tämän hetken joukkueelle?

– Onhan se tietenkin teoreettinen uhka. Tosiasia on kyllä se, että tasoero SM-liigan ja Mestiksen välillä on kumminkin aika suuri. Tässä on kahtena edellisenä kautena nähty, että ne ovat käytännössä turhia pelejä. Me voitettiin Jokipojat 4-1 ja viime vuonna Pelicans voitti Sportin 4-0, ei niissä karsintapeleissä hirveästi järkeä ollut.

– Ei koskaan voi liikaa kritisoida, jos joukkue pelaa niin huonosti kuin me ollaan pelattu. Me ollaan ansaittu kaikki se kritiikki, jota urheilulliselta puolelta on tullut.

Onko ensi kauden tavoitteista keskusteltu Helmisen kanssa? Millaisista sijoista Ilves aikoo ensi kaudella taistella?

– Ei olla mitään tarkkaa vielä lyöty lukkoon. Totta kai valmentaja asettaa tavoitteen joukkueen kanssa. Mutta kyllähän meidän pitää pudotuspeleissä olla ensi vuonna. Pelaajabudjettia nostetaan vajaalla kahdellasadalla tuhannella noin 1,8 miljoonaan, joka alkaa olemaan keskitasoa SM-liigassa.

– Menestyksen puute ei silti johdu pelaajabudjetista, vaan siitä, että ollaan tehty asioita huonosti.

Lööppimaakarit saavat täyslaidallisen

Mistä johtuu, että mediat ovat julkaisseet mielestään uutisointikelpoisia juttuja Ilveksen hallituksen sisäisistä riidoista, miljoonaveloista ja niin edelleen? Ja kaikki negatiivisia? Jokainen juttu on kiistetty joltain Ilves-taholta, mutta eivät ne nyt aivan tyhjästä voi lähteä liikkeelle.

– Juttuja on monenlaisia. Yhdessäkin jutussa oli laskujeni mukaan kahdeksan asiavirhettä. En lähtenyt niitä enää kiistämään, koska seuraava samanlainen juttu olisi kuitenkin tullut kahden viikon päästä. Kaikista huvittavimpana esimerkkinä mainitsisin, että Vesa Toskalalle ei olisi maksettu palkkaa. En tiedä, kuinka moni jääkiekkoilija pelaisi ilman palkkaa SM-liigassa.

– Tuntuu siltä, että me olemme helppo saalis. On helppo lyödä lyötyä.

– On ihan selvä, että kun menee huonosti, kannattajat ovat tyytymättömiä. Meillä on perinteinen kannattajakunta, kun tässä on 80 vuotta toimittu ja jotkut ovat sitä mieltä, että täällä on tehty jotain väärin ja pitää löytää syntipukki. Jos saavat pahaa oloaan purettua haukkumalla minua, sen kuin purkavat.

– Niin kuin hyvä ystäväni Jyrki Lumme on sanonut: winning cures everything, eli voittaminen korjaa kaiken. Sitten kun pelataan hyvää hokia ja menestytään taas, niin uskon, että jututkin ovat toisen sävyisiä.

Taannoin seura älähti kirjoituksesta, jossa herjattiin Jesse Niinimäkeä. Jos lehdistön jutut ovat tuulesta temmattuja, niin miksi ette ole vieneet roskatekstejä esimerkiksi Julkisen sanan neuvoston käsiteltäväksi?

– Lähestyimme tosiaan erästä lehteä oikaisupyynnöllä ja uhalla Julkisen sanan neuvostosta, ja juttu oikaistiin heti. Nämä on säälittäviä juttuja.

– Mediaa vastaan ei voi taistella. Yksi firma, jossa olin töissä, auttoi iltapäivälehteä tutkimaan, minkälaisilla otsikoilla saadaan kaikista eniten juttuja aukaistua. Todettiin, että harvinaisen typerillä jutuilla niitä saadaan auki. Lehtien tehtävä on myydä omaa tuotettaan ja sen kuin tekevät sen. Uskon kumminkin, että valtaosa yleisöstä on sen verran valistunutta, että he tietävät, mitä siinä on takana.

Miten on mahdollista, että Mark Leen työlupa-asiat eivät olleet kunnossa? Kenen vastuulla tällaiset asiat Ilveksessä ovat? Onko asia mennyt poliisin tutkintaan?

– Se oli ilmeisesti unohdettu tehdä. Leehän tuli meille Tanskasta ja viime kauden työlupa oli kunnossa. Normaalissa yritystoiminnassa hän hakisi työluvan itse, mutta meillä sen on perinteisesti hakenut seura. Se on vain jäänyt tekemättä. SM-liigan kanssa asiat ovat kunnossa, mutta oleskelulupa oli toinen juttu, se oli jäänyt hakematta. Ilveksellä ei ole ollut poliisin kanssa mitään ongelmia asian takia, asia hoidettiin siinä vaiheessa, kun Lee siirtyi Poriin.

– Asia oli Ilveksen toimiston vastuulla.

Mitä haluaisit sanoa suivaantuneille katsojille, jotka meuhkaavat toreilla, että heidän peleissäkäymisensä olivat tässä?

– Ymmärrän heitä, mutta toivoisin, että he auttaisivat meitä rakentamaan Ilveksen uutta nousua. Ensi vuonna taas sitten. Jokainen euro, joka meiltä jää saamatta, on pois tulevaisuuden rakentamisesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle