Veikkauksen puheenvuoro

LIIGA / Artikkeli
Vedonlyöntiasiantuntija Jorma Vuoksenmaan puheenvuoro pelimonopolin kumoamisesta ei hätkähdytä Veikkausta. Valtion peliyhtiön edustajat korostavat, että he vain noudattavat säädettyjä lakeja ja ovat valmiita toimimaan myös toisenlaisen lain alaisuudessa.

Veikkauksen viestintäjohtaja Ilkka Juva pitää Jorma Vuoksenmaan keskustelunavausta tervetulleena.

– On erittäin positiivista, että alalla toimiva yrittäjä käy tällaista keskustelua. Se on asiantuntevaa, mutta totta kai omista intresseistä lähtevää. Hyvä, että keskustellaan, vaikken kaikesta ole samaa mieltä, Juva vastaa.

– Samaan keskusteluun osallistuu myös sellaisia, joiden argumentit ei kestä kritiikkiä. En puhu erimielisyydestä, vaan väittämistä, joilla kritiikki perustellaan.

Juva ei sano ketään nimeltä. Tunnetuimpana Veikkauksen ja pelimonopolin kritisoijana esillä on ollut Aleksi Valavuori, joka erosi hiljattain koripallojoukkue Loimaan Bisonsin urheilujohtajan paikalta nostettuaan meteliä muun muassa Veikkausta ja Suomen rahapelijärjestelmää vastaan.

Veikkausta kritisoitaessa unohtuu usein se tosiasia, että arpajaislakia ei ole säädetty Veikkauksen vaan yhteiskunnan tarpeita varten. Veikkaus noudattaa lakia ja pyrkii takaamaan maksimaalisen tuoton edunsaajilleen.

– Politiikot määrittävät lainsäädännön, virkamiehet vahvistavat sen, me noudatamme sitä. Arkadianmäellä nämä ratkaisut on tehty, ja näillä jatketaan kunnes muutosta tulee, Juva tiivistää.

– Ei ole meidän tehtävämme, että arvostelemme omistajamme perusratkaisuja.

Lisärajoitusten perään Juva ei kuitenkaan haikaile, ei esimerkiksi kieltoa ulkomaisille peliyhtiöille pelaamisesta.

– Haluamme vain olla kuluttajien silmissä parempi vaihtoehto kuin muut. En näe mitään syytä, miksi suomalaisen nettiasiakkaan mahdollisuuksia ostaa rahapeliä nettituotteena pitäisi rajoittaa.

Ilkka Juvan takataskusta löytyy toki perustelu jos toinenkin Veikkauksen ja nykyjärjestelmän puolustukseksi.

– On liiketaloudellinen tosiasia, että rahapeleissä kilpailu sellaisenaan ei tuota luvanantajayhteisölle [valtiolle, toim. huom.] lisärahaa. Pelaaja-asiakkaat voivat hyötyä, mutta yhteiskunta ei, Juva huomauttaa ja kyseenalaistaa markkinoiden avaamisen väitettyjä hyötyjä.

– Nettipalveluiden työllistävä vaikutus on aika pieni. Vedonlyönnissä vain jaetaan olemassaolevaa rahaa uudelleen. Ei itse pelaaminen tuota mitään lisäarvoa.

Avointa keskustelua pelimonopolista on hyvä käydä jatkossakin, Juva sanoo.

– Veikkauksen velvollisuus on toimia myös erilaisissa oloissa kuin nykyinen. Meidän pitää olla niin hyviä, että pärjäämme kaikissa oloissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle