Mielipide

Kamppailu nelostien herruudesta

LIIGA / Kolumni
Kärpät ja JYP aloittavat keskiviikkona Oulussa mielenkiintoisen pudotuspelisarjan. Joukkueet ovat pelanneet toisiaan vastaan jo kuudesti tällä kaudella, ja pelit ovat olleet tuloksellisesti Kärppien hallintaa. Paitsi sarjasijoitus myös edelliset pelit kasaavat paineet pohjoisen pojille, mutta kestääkö kärppäjoukkueella pää?

- Meidän osalta tilanne on hyvin haastava. Kärpät vei meitä runkosarjassa mennen tullen, 12 mahdollisesta pisteestä 11 Kärpille. Se on kylmää totuutta, että meiltä pitää olla aika korkeatasoinen onnistuminen plus laadukas työ pelistä toiseen jos me halutaan vähänkin haastaa Kärppiä, JYP:n valmentaja Matti Alatalo totesi playoff-infossa.

- Tämä on kuitenkin uusi sarja, ja tähän lähdetään ihan erilaisesta tilasta. Myöskin Kärpillä on pakko voittaa, pakko päästä eteenpäin. Joukkueeseen on satsattu rahaa ja hankittu pelaajia, Alatalo jatkoi.

Niinpä. Eli Daavid vastaan Goljat -asetelma on valmis. Mutta onko kaikki näin selvää? Jatkoajan toimittajat analysoivat seuraavassa Kärppien ja JYP:n vahvuudet ja heikkoudet.

Bäckström vs Leinonen, Korhonen vs Pitkämäki

Kärppien maalivahtipeli on kunnossa. Niklas Bäckström pelasi loistavan runkosarjan lopun ja nosti omaa profiiliaan reilusti. Maajoukkueessa pitkin talvea esiintynyt Bäckström on löytänyt itseluottamuksensa ja voittanut tärkeitä otteluita omalle joukkueelleen. Bäckström kantaa vastuun kiekkojen torjumisesta myös pudotuspeleissä ja on joukkueensa selkeä ykkösmaalivahti.

Markus Korhostakaan ei tarvitse pelätä. Korhonen pelasi marras-joulukuussa hyviä otteluita, mutta hävisi lopullisesti taistelun pelaavan maalivahdin paikasta yli kuukauden kestäneen loukkaantumisensa aikana. Korhonen on luotettava maalivahti, jonka voi tarvittaessa laittaa maalille. Otteissa on ajoittain kuitenkin epätasaisuutta, jonka takia Korhonen aloittaa pelit penkillä.

JYP:n vahdeista Tero Leinonen on pelannut koko kauden tasaisesti ja pelannee enemmistön tämän ottelusarjan peleistä. Juha Pitkämäki on prosenttien valossa parempi, mutta kentällä epävarmempi maalivahti. Toisaalta Pitkämäellä on playoff-kokemusta - jopa yksi voitettu pronssiottelu Ilveksessä - ja häntä pidetään yleisesti maalivahtina, joka ei pelästy paineen alla pelaamista.

JYP ei varmasti kaadu yksin tähän osastoon, mutta kykenevätkö vahdit venymään tarpeeksi vahvemman vastustajan edessä? Kärppien hyökkäystä vastaan ei helppoja virheitä saa tulla.

Kärppien puolustus kestää kotona

Kärppien puolustus nojaa neljään tukipilariin. Peräpään selkärankana ovat pakkiparit Lasse Kukkonen - Mikko Myllykoski ja Drew Bannister - Mikko Lehtonen. Kyseinen nelikko kantaa vastuun ja heidän peliaikansa tulee olemaan varsin suuri. Joni Pitkäsen huilatessa ainakin ottelusarjan alun joutuu Kärppien puolustus todelliseen testiin.

Loput kolme puolustajaa täyttävät oman ruutunsa ja antavat kahdelle ensimmäiselle parille tarvittavaa lepoaikaa. Kimmo Lotvosen, Topi Jaakolan ja Oskari Korpikarin on pystyttävä parhaansa mukaan tukemaan hyökkäyksiä sekä kyettävä vastaamaan haasteeseen. Kärppien suuri ongelma runkosarjassa oli pelin avaamisessa, johon on toivottavasti löydetty uusia ratkaisuja pudotuspelejä varten.

Kärppien tärkeimmät puolustajat ovat Lasse Kukkonen ja Drew Bannister, jotka ovat kuin luotuja pleijarikiekkoon. Molemmat pelaavat tarvittavaa pikkusikaa sekä ärsyttävät parhaansa mukaan vastustajaa. Kevään huipennuksessa hermokontrollin on pysyttävä kurissa ja kyseinen kaksikko tulee varmuudella testaamaan jyväskyläläisten sietokyvyn.

Kotikentällä Kärppien puolustus on ollut täyttä terästä. Raksilassa eivät vastustajat ole tehneet montakaan kertaa yli kahta maalia, mikä mahdollistaa saumat voittoon. Uhrautuva viisikkopuolustus täytyy saada toimimaan myös vieraskentällä, jotta jatkopaikka olisi Kärppien hallussa.

JYP on osannut pitää Kärppä-hyökkäykset kurissa

JYP:n puolustus on pelannut koko kauden hyvää peliä. Myös Kärpät on saanut kokea tämän - ensimmäistä murskatappiota lukuunottamatta viidessä keskinäisessä ottelussa Kärpät teki vain kymmenen maalia JYP:n verkkoon. Lisäksi neljä näistä maaleista syntyi samassa pelissä, joten neljän viimeisimmän keskinäisen kohtaamisen saldona Kärpillä on vain kuusi tehtyä maalia.

Jyväskyläläisten alakerta on, kuten koko joukkuekin, pudotuspeleissä erittäin kokematon. Kokemusta SM-liigan ratkaisupeleistä löytyy vain kahdelta mieheltä; Pekka Poikolaiselta kahdeksan ja Jani-Matti Loikalalta yhdeksäntoista ottelun verran. Näiden miesten lisäksi Angel Nikolov on pelannut Extraliigan playoffeja 31 ottelua, mutta puolustuksen yhteenlaskettu pudotuspelikokemus on silti todella vähäinen.

Ikitaistelija Jyri Marttinen olisi ihanteellinen playoff-pelaaja, mutta valitettavasti hänen selkävammansa ei edelleenkään salli kaukaloon menoa. Toinen fyysisen osaston jyrä Petri Virolainen on ensimmäisestä koitoksesta sivussa, mutta palaa näillä näkymin viikonlopun peleissä kentälle. Angel Nikolovin, Miika Huczkowskin ja jossain määrin myös Tuomo Kortelaisen kontolle lankeaa maalinedustan siivoaminen. Hyökkäyspään pelissä Nikolov, Loikala ja Jari Korhonen ovat paljon vartijoina.

Jos JYP:n puolustus pitää runkosarjan malliin, ei joukkueen jatkoonpääsy jää tästä osa-alueesta kiinni. Kärppien hyökkäys on vaarallinen, mutta sen pitäminen siedettävissä maalilukemissa on onnistunut ennenkin, joten miksei siis nyt?

Kärpiltä löytyy leveyttä hyökkäyksestä

Kärpillä on yksi sarjan tehokkaimmista hyökkäyksistä. Kärjestä löytyy taitoa ja käsiä kolmeen kentälliseen asti. Päävastuun tehoista on ottanut kolmikko Jussi Jokinen - Brett Lievers - Petr Ton, mutta myös Andrei Potaichukin, Jari Viuhkolan ja Petr Tenkratin muodostaman ketju on nostanut profiiliaan.

Ykkösessä kokeneet Sakari Palsola ja Sami Mettovaara saavat laidalleen joukkueen kolmanneksi parhaan maalintekijän ja todellisen yllättäjän Mika Pyörälän. Kyseinen ketju keskittynee eritoten puolustamiseen, mutta tehoja on lupa heiltäkin odottaa. Etenkin Mettovaaran olisi korkea aika alkaa näyttämään taitojaan, sillä runkosarja ei mennyt aivan odotusten mukaisesti. Sakari Palsola on pelaaja, joka syttyy todelliseen iskuunsa aina ratkaisupelien alkaessa. Palsolan panos yksittäisenä pelaajana on merkittävä.

Nelosesta löytyy energiset Pekka Saarenheimo ja J-P Haataja sekä fyysinen Pasi Nielikäinen. Tämä kombinaatio on pelannut runkosarjan lopussa hyviä pelejä ja luonut painetta vastustajan puolustajille. Nelosketjun tehtävänä on pitää yllä rajua vauhtia sekä taklata tilaisuuden tullen kaikkea mikä liikkuu. Ylimääräisenä hyökkääjänä aloittaa romuluinen Henrik Juntunen, jolle toivottavasti myös löytyy peliaikaa.

Kärppien ulkomaalaispelaajat ovat hyökkäyksen terävimmät huiput. Tshekkikaksikko Petr Ton - Petr Tenkrat teki runkosarjassa yhteensä 45 maalia, joka on todella kova määrä. Etenkin parjatun Tonin viimeistelemät 24 maalia on huippusuoritus vaikean alkukauden jälkeen. Ton onkin Kärppien vaarallisin täsmäase, jolla varmasti on kovat halut näyttää entiselle seuralleen.

JYP:n hyökkäyksen alisuorittamisen loputtava

Jos ei JYP:n alakerta ole playoff-kokemuksella pilattu, ei sitä ole hyökkäyskään. Vain Eric Perrin ja Harri Sillgren ovat pelanneet kotoisia pudotuspelejä. Etenkin Sillgrenin olisi nostettava profiiliaan runkosarjasta, sillä nuoret hyökkääjät tarvitsevat kapteenin esimerkkiä.

JYP:n syksyllä jyrännyt hyökkäys on tuskaillut tehottomuuden kanssa enemmän tai vähemmän koko kevään. Mahdotonta ei laajan rintaman onnistuminen pudotuspeleissä ole, mutta jotain pitäisi tapahtua sitä ennen. Perrinin, Tomas Chlubnan, Tuomas Pihlmanin ja Antti Virtasen tehojen pitäisi esimerkiksi vielä kasvaa. Tarkassa playoff-kiekossa hukatut maalipaikat nousevat suuremmiksi menetyksiksi kuin normaaleissa runkosarjapeleissä.

Tuomas Pihlman on maajoukkuepeleissä osoittanut olevansa potentiaalinen tärkeiden pelien ja kovien paikkojen ratkaisija. Nyt hänellä on hyvä tilaisuus kasvattaa mainetta ja auttaa ratkaisun hetkien onnistumisilla omaa joukkuetta.

Kaikessa hiljaisuudessa JYP:lle on kasvanut playoffeja ajatellen aivan erinomainen kolmosketju. Tuomas Mikkosen, Janne Hauhtosen ja Tuomo Jääskeläisen trio on täynnä voimaa ja taistelutahtoa ja teki jopa muutaman maalin runkosarjan viimeisissä peleissä. Mikkosen ja Hauhtosen vääntöä ja taklauksia säästämätön pelityyli voi olla yllättävän arvokas omalle joukkueelle - pari niittiä oikeisiin pelaajiin oikeaan aikaan voi kääntää pelin omalle joukkueelle.

Kestääkö Kärppien valmennus ennakkosuosikin paineet?

Joukkueen tavoin myös valmennus on nostanut tasoaan viime kaudesta. Enää ei ole viime kauden tapaista ketjurulettia nähty. Joukkueen ketjukoostumukset elivät alkukaudella, mutta kevään koittaessa kentälliset on rauhoitettu nykyiseen muotoonsa. Tämä on tuonut vakautta joukkueen peliin ja turhilta hämmennyksiltä on säästytty. Yksi toimiva ketju saatiin aikaiseksi, kun tehojensa kanssa tuskaillut Andrei Potaichuk ehdotti itse valmentajalle pelipaikan vaihtamista vasemmaksi laitahyökkääjäksi. Samalla heräsi myös Petr Tenkrat.

Kari Heikkilä saa loistavaa taustatukea Reijo Ruotsalaisesta. Urallaan lähes kaiken kokenut ja voittanut Ruotsalainen tuo uusia ideoita erikoistilannepelaamiseen. Hänen vastuullaan on puolustajien peluuttaminen, joille kokemuksen tuomat neuvot ovat enemmän kuin sata jänistä. Nuorille puolustajille Reksan rauhallinen olemus antaa uskoa omiin kykyihin.

Kärppien valmennuskaksikko on varsin tasapainoinen. Totuus kuitenkin on, että molemmat ovat oikeastaan ensimmäistä kertaa valmentajaurallaan paikassa, jossa heidän joukkueensa lähtee ottelusarjaan selkeänä ennakkosuosikkina. Paineiden käsittelemisessä sekä nopeiden ratkaisujen tekemisessä on suurin kysymysmerkki, johon saadaan vastaus seuraavan puolentoista viikon sisällä.

Mitä tekee aina rauhallinen Matti Alatalo?

JYP:n valmennuspari Matti Alatalo - Ari Salo on Suomen liigan playoffeissa vielä Kärppien valmennustakin kokemattomampi. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tuo ongelmia, sillä JYP:n ei tarvitse altavastaajan asemansa tähden keksiä mitään erikoisia taktiikoita, vaan se voi luottaa yksinkertaiseen peruspeliin. Paineet ovat Kärpillä, ja se näkyy ehkä eniten valmennuksessa.

Erikoista ja keskinäiset kohtaamiset

Joukkueet ovat kohdanneet tällä kaudella jo kuusi kertaa. Mikäli ottelusarja venyy viimeiseen asti on kauden keskinäisten otteluiden yhteismäärä peräti 13. Kysymys kuuluu: onko tässä enää mitään järkeä?

JYP ei onnistunut runkosarjassa Kärppiä kertaakaan voittamaan. Pisteet kuudessa ottelussa menivät oululaisille murskaavasti 10-2. Kärppiä vastaan pelatuissa otteluissa maalinteko oli JYPille suuri ongelma, sillä kuudessa ottelussa JYP onnistui vain 8 kertaa. Määrä on niin pieni, ettei tuollaisella viimeistelyllä ole mahdollisuutta voittoja ottaa. Toisaalta myös Kärppien hyökkäys oli vaisu neljässä viimeisessä kamppailussa, kuten jo edellä todettiin.

Joukkueiden parhaat maalintekijät eivät ole keskinäisissä otteluissa onnistuneet. Niin Kärppien Petr Ton kuin JYPin Tomas Chlubnakin ovat olleet kuin varjojen mailla näiden joukkueiden kohtaamisissa. Chlubna istui kahdessa viimeisessä kohtaamisessa osan ottelusta penkin päässä huonon esiintymisen takia.

Ensimmäistä ottelua lukuun ottamatta (Kärppien voitto 2-10) joukkueiden kohtaamiset olivat erittäin vähämaalisia. Kahdesti pelattiin tasan 1-1 ja Kärpät voittivat kotonaan 2-0 ja 2-1. Joukkueet tuntevat toistensa pelisysteemit niin hyvin, ettei mitään maalikarkeloita päässyt syntymään. Vähämaalisia tulevat olemaan myös useimmat sarjan otteluista.

Avainasiat

Kärpät lähtee sarjaan ennakkosuosikkina. Takanaan sillä on kotietu sekä mylvivä kotiyleisö. Pudotuspelikuume on nostatettu kaupungissa ennennäkemättömälle tasolle, eikä epäonnistumista pidetä edes mahdollisena.
JYP on kuitenkin paha kanto kaskessa. Ilman paineita pelaava, pitkästä aikaa pudotuspelihuumasta nauttiva hurrikaanijoukkue pistää kaikkensa likoon, jotta Kärppien marssi välieriin katkeaisi. Tästäkään ottelusarjasta ei kumpikaan joukkue mene jatkoon ilman verta, hikeä ja kyyneleitä. Jatkoon päästäkseen on oltava valmis puremaan vaikka nilkasta, jos ei muuten vastustajaa kiinni saada.

Ensimmäiset kaksi ottelua näyttävät suunnan sarjalle. Mikäli Kärpät voittavat kaksi ensimmäistä peliä on JYP todella tukalassa asemassa, josta se ei enää nousisi. Jos JYP puolestaan voittaa ensimmäisen kamppailun Raksilassa keskiviikkona laittaa se Kärpät vahvasti selkä seinää vasten.

JYP:llä ei ole tarjota Kärppien veroista leveyttä hyökkäyksessä. Kärppien kaataminen edellyttää runkosarjan malliin toimineen puolustuksen lisäksi hyökkäyksen onnistumista laajalla rintamalla. Mahdotonta se ei missään tapauksessa ole - nähtiinhän joukkueelta koko loppusyksy onnistunutta kolmen ketjun hyökkäyspeliä - mutta monen pelaajan tahdin on muututtava. Jos tosipelit sytyttävät alisuorittajat näyttämään parastaan eikä kokemattomuudesta tule kompastuskiveä, saattaa JYP jatkaa yllätysten kauttaan vielä puolivälierien jälkeen.

Luultavampaa kuitenkin on, että Kärpät menee välieriin otteluvoitoin 4-2 ja ratkaisuksi muodostuu oululaisten leveämpi materiaali. Oulussa uskotaan, että joukkue on sitä vahvempi, mitä pitemmälle ottelusarja menee. Uskomukset siitä, että JYP olisi helppo vastus, on kuitenkin syytä unohtaa. Pitkästä aikaa pudotuspelejä katsomaan pääsevät jyväskyläläisfanit uhkuvat taistelutahtoa, ja toivottavasti sitä tekee myös joukkue.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös