Mielipide

Torstain törkein jäi huomaamatta

LIIGA / Kolumni
Ilveksen Masi Marjamäen ylisuuret mittasuhteet saanut taklaus johti SM-liigan antamaan varoitukseen. Jääkiekkoyleisön suurimman puheenaiheen varjoon jäi kuitenkin torstai-iltana SaiPa-HIFK -ottelussa nähty taklaus.

Masi Marjamäelle vaadittiin pitkää pelikieltoa Ilves-hyökkääjän taklattua Kärppien Kamil Krepsiä kovalla vauhdilla ottelun kolmannen erän avausminuutilla. Kohusta muodostui lopulta pelkkä pannukakku kun kaikkien sotkujen jälkeen Marjamäki sai SM-liigan kurinpitoryhmältä varoituksen.

Ilveksen ja Kärppien välisessä ottelussa torstaina sattunut taklaus on kuohuttanut kiekkokansaa heti osumasta alkaen ja esimerkiksi Jatkoajan keskustelupalstalla tapaus on poikinut toista tuhatta viestiä. Sen sijaan Lappeenrannassa samana iltana nähty taklaus on jäänyt lähes täysin huomiotta.


Martti Järventie täräytti Jesse Mankista päähän.

Maan vastakkaisella puolella HIFK:n kokenut Martti Järventie jyräsi SaiPan nelosketjun laiturin Jesse Mankisen tultuaan tilanteeseen myöhässä. Mankinen sai kiekon hyökkäyspäässä b-pisteessä ja joutui pyörähtämään ympäri kääntyäkseen maalia kohti. Järventie tuli tilanteeseen Mankisen takaa ja ajoi taklauksensa loppuun kädet edellä, voisi jopa sanoa että tarpeettomasti. Koko osuma kohdistuu Mankisen päähän.

Järventien taklaus on selkeästi Marjamäen pommia törkeämpi. Taklaus on malliesimerkki NHL:ssä käyttöön otettu "puun takaa" tulevien taklausten linjan tarpeellisuudesta. Mankisen, Järventien, ja myös SM-liigan onneksi Mankinen selvisi tilanteesta ilman vammoja ja kykeni luistelemaan vaihtoaitioon itse.

Ottelun tuomaristo ei neljästä silmäparista huolimatta taklausta nähnyt, otteluvalvoja ei vienyt taklausta eteenpäin, eivätkä SM-liigan korkeammat, nyt suureen rooliin itsensä nostaneet tahot nähneet tilanteessa mitään väärää.

Suuren yleisön valta

Kreps sai Marjamäen taklauksesta, tai ainakin sen aiheuttamasta kaatumisesta, pahoja vammoja ja palaa pelikuntoon Kärppien mukaan vasta ensi vuoden puolella. Mankinen sen sijaan on SaiPan kokoonpanossa jo tiistaina Ässiä vastaan. Marjamäki-Kreps sai valtavat mittasuhteet ja lopulta itse SM-liigan toimitusjohtaja vei asian eteenpäin.

Marjamäen tapaus sattui TV-ottelussa, jolloin sen nähnyt yleisö on luonnollisesti suurempi kuin Lappeenrannan Kisapuistoon vaivautunut joukko ja sen myötä myös taklausta seurannut kohu polkaistiin käyntiin täydellä höyryllä. Lisäksi Marjamäki kolasi Kärppien kultakypärän, joka oli otsikoissa jo ennen kauden alkua, kun taas Järventien alle jäi "vain" pikkuseuran neljännen ketjun nuorukainen.

SM-liiga on nyt asettanut itsensä kahden tulen väliin. Jokainen sääntöjen rajamailla oleva, tai loukkaantumiseen johtava taklaus on vastedes suurennuslasin alla. Toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen kyseenalaisti sekä päävideotuomari Niki Anderssonin että kurinpitäjä Sampo Liusjärven ammattitaidon ja auktoriteetin murruttuaan paineen alla.

Nyt myös kaikki Vuorisen alapuolella olevat ja kurinpidon parissa työskentelevät joutuvat paineen alle ja todennäköisesti ainakin lähiviikkoina Marjamäen taklausta seuranneesta vuoristoradasta tullaan muistuttamaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle