Mielipide

Leime korostaa pelaajien roolia

LIIGA / Kolumni
Heikki Leime tarttui Kai Suikkasen jälkeen TPS:n ruoriin. Yllättäen Turkuun palannut mies säästyi suurelta kulttuurishokilta. 15 vuotta ulkomailla valmentanutta Leimettä lähinnä on hämmentänyt suomalaisen kiekkomedian valmentajakeskeisyys.

Hallitseva Suomen mestari TPS on mielenkiintoisessa tilanteessa, kun seura joutui alkukesästä yllättäen etsimään uutta valmentajaa mestariluotsi Kai Suikkasen lähdettyä uusien haasteiden perässä Venäjälle. Työn jatkajaksi löytyi Keski-Euroopassa pitkään valmentanut Heikki Leime. Pelaajaurallaan "Unski" luuti menestyksekkäästi 1980–1990-luvuilla TPS:n ykköspakkiparissa Hannu Virran parina.

– Ei ollut tarkoitus tulla takaisin, mutta kun Suikkanen yllättäen lähti ja minua kysyttiin, niin vähän vaikea siitä olisi ollut kieltäytyäkään, Leime kertaa.

''

Suomessa on monta vahvaa valmentajapersoonaa, joita seurataan. Ehkä sen vuoksi valmentajien asema on ylikorostunut

15 viime vuoden aikana Leime on tottunut vaihtamaan kaupunkia ja maatakin työn perässä, vaikka perheen koti onkin jo pitkään ollut Ranskassa. Vaikka vaimo jäi nytkin pitämään Keski-Euroopan tukikohtaa pystyssä, muutto Aurajoen tuntumaan on sujunut luontevasti.

– Onhan tämä ollut helpompi kuin monet muut vaihdokset. Täällä on kavereita ja muuta verkostoa paljon ennestään. Ei tarvitse kaikkea rakentaa tyhjästä, Leime myhäilee.

Pelaajien show

Pelaajana Leime tuli tunnetuksi kovaluisena pakkina. Valmentajana hän määrittelee olevansa joukkuetta ohjaileva tekijä.

– Minun tehtäväni auttaa ryhmää ja pitää se homma kasassa. En edes halua olla auktoritaarinen valmentaja niin kauan kuin homma toimii. Totta kai minultakin sitten hihat palaa ja ääntä löytyy, jos homma ei suju, Unski tuumii.

– Kauhean vaikea eritellä itseään valmentajana. Varmaan ainakin tulen pelaajien kanssa toimeen, kun on ainakin oppinut tuntemaan monenlaisia kulttuureja, arvioi vahvuuksiaan Ranskassa ja Sveitsissä yli kymmenestä eri maasta tulleita pelaajia valmentanut mies.

Keski-Euroopasta käsin kiekkosirkusta tarkastelleena Leimeen yllätti Suomeen palatessa lähinnä kotimaisen kiekkokeskustelun valmentajakeskeisyys. Leime korostaa kiekon olevan pelaajien peli.

– Muualla median kirjoittaminen on huomattavasti vähemmän valmentajakeskeistä. Suomessa on monta vahvaa valmentajapersoonaa, joita seurataan. Ehkä sen vuoksi valmentajien asema on ylikorostunut, Leime pohtii.

Valmennusta materiaalin ehdoilla

Pikavauhdilla Palloseuran puikkoihin hyppääminen tarkoitti sitä, ettei päävalmentaja voinut vaikuttaa lainkaan pelaajamateriaalin. Tilanne ei pelaajakoordinaattori Ari Vuoren panosta kehuvaa Leimeä huoleta.

– Harvoin kukaan valmentaja saa ihan haluamaansa materiaalia. Se vaatisi monen vuoden pestin samassa joukkueessa ja kovat resurssit.

– Valmentajan pitää pystyä muuttamaan näkemystään materiaalin mukaan. Valmentajan työ on sitä, että saa käytössä olevasta materiaalista parhaan irti, Leime filosofoi.

TPS-päävalmentaja on silmäillyt tyytyväisenä käytössä olevaa materiaaliaan. Näkemys joukkueen vahvuuksista on muotoutunut kesän ja alkusyksyn kuluessa.

– Meillä on paljon taitoa hyökkäyspäässä, nuoria pelaajia ja paljon luisteluvoimaa. Ne tulevat olemaan TPS:n pelaamisen kulmakiviä, Leime visioi.

Suikkasen Tepsin pelitapaan Leime ei omien sanojensa mukaan ole kovin paljoa tutustunut. Pelillisiä asioita on viilattu askel kerrallaan kohti Leimeen visiota.

– Valmentaminen on koko ajan prosessi. Vaikka vaihtuvuus ei ollutkaan suuri, niin joukkueeseen tutustuminen vie aina aikaa. Jokaisella valmentajalla on tiettyjä juttuja, joita haluaa ajaa sisään joukkueeseen.

– Mitä olen pelaajistolta ja Riku-Petteri Lehtoselta ymmärtänyt, ei tässä pelillisiä täyskäännöksiä olla tehty. Lähinnä nyanssieroista on kyse, Leime määrittelee.

Kovia jätkiä kopissa

Tulevaan kauteen TPS on valmistautunut tuloksellisesti valoisissa merkeissä. Oman varjonsa harjoitussesonkiin on heittänyt lukuisat kärkipelaajien eriasteiset loukkaantumiset.

– Monet pelaajat leikattiin kesällä. He ovat pelanneet vähän toipilaana. Osa on ollut huonoa munkkia.

– Toisaalta nuoret ovat hoitaneet hienosti oman ruutunsa, kun näyttöpaikan ovat saaneet. Mielelläni luottoa annan, kun homma toimii, Leime kehuu.

Hallitsevan mestarin otteet kiinnostavat yleisöä ja mediaa aina erityisen paljon varsinkin alkukaudesta. Uuden valmentajan päälle koitetaan kasata ylimääräisiä paineita. Leime tiedostaa, että mestaruus on pohjilla, mutta ei ota tilanteesta paineita.

– En ole ajatellut, mitä on tapahtunut. En ehdi ajatella sellaista. Sitä olen kopissa koittanut sanoa, että pelaajat saisivat kannettua sen viime kevään itseluottamuksen tähän kauteen mukanaan.

Unski voitti itse pelaajana neljä SM-kultaa. Hän siis tietää mitä mestaruuden voittaminen ja sen uusiminen vaatii. Onko TPS:lla todelliset mahdollisuudet voittaa mestaruudet toistamiseen?

– Se riippuu aina jätkistä. Ainakaan ei varmasti päästä enää yllättämään. Mestaruuden voittaminen vaatii sen, että kopissa on kovia jätkiä. Jos toinen mestaruus tulee, niin sitten kopissa on kyllä henkisesti tosi kovia jätkiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle