Jani Hurmeella pitkä tie kotiin

LIIGA / Haastattelu
TPS halusi Hurmeen ja Hurme halusi TPS:ään. Kuulostaa helpolta lähtökohdalta, mutta silti maalivahdin taival kotikonnuille oli pitkä ja vaivalloinen.

Saku Koivun kanssa viime vuosien epäonnisimman turkulaiskiekkoilijan tittelistä kisaava Jani Hurme on saapunut pitkältä Pohjois-Amerikan kiertueelta kotiin. Yhdeksän kautta tienraivaamista NHL:ssä ja farmiliigoissa riitti tällä erää. Mukaan mahtui hienoja hetkiä, mutta myös melkoisia vastoinkäymisiä.

- Keväällä tuli fiilis, että olisi hieno palata kotikaupunkiin. Viimeiset kolme vuotta olen asunut pääasiassa hotelleissa. On ollut sairastumista ja monta ikävää asiaa, paljon olen miettinyt, mikä tässä on tärkeää. Siitä syntyi halu tulla takaisin, Hurme kuvasi tuntojaan sopimuksensa julkistamistilaisuudessa.

Hurmeella olisi eittämättä ollut Euroopan jäillä runsaasti ottajia. Hänen itsensä mukaan suuremmin harkittavaa asiassa ei kuitenkaan ollut, ensisijainen toive oli selvä alusta alkaen.

- Keväällä, kun ryhdyttiin seuraa miettimään, niin siinä ei oikeastaan ollut edes muuta vaihtoehtoa Euroopassa kuin Turun Palloseura. Tämä on mulle kunnia-asia ja on hienoa palata tänne yhdeksän vuoden jälkeen, Hurme suitsuttaa.

- Meillä oli hienot vuodet Tepsissä silloin 1990-luvulla, toivottavasti pystytään nyt rakentamaan samanlainen joukkue tänne.

NHL ei nyt mielessä

Eräs hidaste Hurmeen ja TPS:n sopimuskuvioiden selkiytymisessä oli maalivahdin halu katsastaa vielä kesällä mahdollinen NHL-kortti. Sopimusta ei sen vuoksi allekirjoitettu vielä keväällä.

- Silloin alustavasti, kun ryhdyttiin Tepsin kanssa neuvottelemaan, halusin pitää sen mahdollisuuden, että hyvän NHL-sopimuksen tullessa jatkaisin siellä. Tietysti tämä ranne ja kuntoutuminen sotki sitä, siinä meni pitkän aikaa.

- Vamman takia näitä asioita joutui miettimään uudestaan. Sitten minulla oli vielä henkilökohtainen painava syy jäädä Turkuun, kyllä se kääntyi lopulta helposti siihen, että haluan tällä hetkellä olla Turussa. Katsotaan sitten myöhemmin, jos jatkossa tulee vielä lähdettyä sinne, ”Jamppa” toteaa mahdollisuuksista palata vielä takaisin NHL-jäille.

Vaikka sopimusten NHL-optiot mahdollistavat nykyään jokaiselle pelaajalle lähdön taalajäille kesken sopimuskaudenkin, Hurme muistuttaa, että sitä ennen on onnistuttava toisissa kaukaloissa pelaamaan itselleen paikka sinne.

- Ensin pitää saada itsensä pelikuntoon ja tietysti pelata mahdollisimman hyvin. Ne on ainoat tärkeät asiat, mitä tällä hetkellä miettii. Nyt ollaan tässä ja yritetään hoitaa tämä homma mahdollisimman hyvin.

Pelikunto lähestyy

Hurmeen lupaavasti orastanut NHL-ura katkesi kolmisen vuotta sitten vakavaan sairastumiseen. Pitkän toipumisjakson jälkeen hän palasi lopulta jäille viime kaudella. Alkutotuttelun jälkeen kausi AHL:ssä sujui hienosti, Hurme johdatti Portland Piratesin yhden voiton päähän AHL:n finaalipaikasta.

- Yhdeksän vuotta siellä on pitkä aika ja tosiaan kolme viimeistä vuotta siitä on sairauden takia ollut vaikeaa aikaa. Sen takia oli viime kaudella hienoa päästä taas pelihommiin, se fiilis oli ihan uskomaton.

Loukkaantumishuolet eivät kuitenkaan hellittäneet vieläkään, vaan kevättalvella Hurme teloi runkosarjaottelussa harmittoman tuntuisesti kätensä.

- Siitä ei tosiaan ole edes varmuutta siitä, minkälaisessa tilanteessa kolhu tuli. Seuraavana aamuna oli sen verran voimakas kipu, että vasta tajusin asian. Oletin ensin, että se on jonkinlaista nesteenkertymää ranteeseen, eikä sitä edes tutkittu. Vasta myöhemmässä vaiheessa magneettikuvissa selvisi, että se tarvitsee ehkä leikata, Hurme kertaa kevättään.

Hurmeen kevät sujui kipeästä kädestä huolimatta hyvin. Pelit sujuivat ja neuvottelut TPS:n kanssa edistyivät nopeasti.

- Silloin kun vamma tapahtui, ei sitä ajatellutkaan, että olisi hypännyt sivuun. Lääkärit antoivat luvan pelata kauden loppuun saakka ja se oli itselle ihan selvä, että pitkän tauon jälkeen halusin mennä loppuun saakka. Myöhemmin lääkärit antoivat sen mahdollisuuden, että käden voi kauden jälkeen hoitaa leikkaamalla kuntoon, muistelee käden täydellisestä tervehtymisestä helpottunut maalivahti.

Hurmeen ranteesta poistettiin kolme viikkoa sitten leikkauksen yhteydessä laitetut naulat, sen jälkeen hän on jo saanut vahvistaa kättä. Kuntoutuminen on edennyt suunnitelmien mukaan, ja Jampan toiveissa on aloittaa jääharjoittelu viikon päästä.

Joukkueen harjoitusvahvuuteen liittyminen on suunnitelmissa jo ennen liiga-avausta, vaikka pelikunnossa käsi ei vielä vähään aikaan ole. Ranteen kuntoa tarkastellaan runsaan viikon kuluttua lääkärintarkastuksessa, sen jälkeen kaikki ovat viisaampia jatkon suhteen.

Tavoitteet korkealle

Hurme esittäytyi varsinaisesti uudelle joukkueelleen perjantaina. Palloseuran otteita hän ei juurikaan ole vielä ehtinyt seuraamaan.

- Yhden pelin olen vasta nähnyt, olen sen verran vähän ollut täällä Suomessa kesällä. Oikeastaan nyt vasta, kun maanantaina liittyy joukkueen mukaan, näkee sen, mikä se meininki on.

Yhdeksän vuotta maailmalla on aiheuttanut sen, että tutussa pukukopissa ei järin montaa vanhaa pelikaveria enää ole.

- Tuttuja kavereita on, mutta ne on aika vähissä, kenen kanssa olisi pelannut silloin aiemmin. Tietysti esimerkiksi Akin (Berg) kanssa pelattiin olympiakisoissa yhdessä, Jamppa laskeskelee.

Pelatessaan viimeksi TPS:ssä kaudella 1996-97 Jani Hurme valittiin SM-liigan parhaaksi maalivahdiksi. Paljon on vettä virrannut Aurajoessa tämän jälkeen, eikä mieskään ole enää sama nuori kloppi. Tavoitteet ovat silti entisellä tasolla.

- Ei niitä tavoitteita voi laskea, naurahtaa Hurme.

- Pitää tietysti ajatella sitä kokonaisuutta ja joukkuetta, tärkein homma on se, että pystytään yhdessä rakentamaan menestyvä kokonaisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle