Nuorisotyöhön keskittyminen on SaiPan ase

LIIGA / Artikkeli
”Projekti 2007” lanseerattiin SaiPan johtotähdeksi viime kesän osakeannin yhteydessä. Torstain tiedotustilaisuudessa sekä toimitusjohtaja Timo Tikkinen että päävalmentaja Heikki Mälkiä kertoivat, että projektista on nyt pudotettu vuosiluku pois. Pitkäjänteinen työ tulee jatkumaan myös vuoden 2007 jälkeen.

Kun SaiPa järjesti vuosi sitten suunnatun osakeannin, oli tarkoituksena vankistaa seuran taloudellista asemaa ja luoda pohjaa positiiviselle kehitykselle. Tuolloin lanseerattiin myös projekti, jossa tähdättiin menestykseen kaudella 2007. Nykytilannetta tarkennettiin torstaina, jolloin toimitusjohtaja Timo Tikkinen että päävalmentaja Heikki Mälkiä kertoivat kyseessä olevan pysyväluonteinen toimintatavan muutos.

- Kyllähän meidän homma on kehittää pelaajia ja menestyä sen kautta. Kolmen vuoden projektista ollaan puhuttu, mutta mie mielummin maalaisin sen sellaiseen muotoon, että kahdeksikko on kyljellään. Eli että se toiminta on jatkuvaa, totesi Mälkiä

- Jokin kerta myö onnistutaan siinä ja sitten se menestys voi tulla. Pelataan pleijareissa ja pärjätään, jatkoi Mälkiä

- Projekti on ollut harhaanjohtava sana alunperinkin. SaiPan toiminta on alkanut joskus jostain, mutta eihän se tule koskaan loppumaan, muistutti Tikkinen.

Tiedotustilaisuudessa pöydän takana istui monta nuorta pelaajaa. SaiPa onkin profiloitumassa entistä vankemmin nuorten pelaajien kehittäjäksi, jonka menestys lepää heidän kehittymisensä vauhdissa.

- Nämä on nälkäisiä kavereita tässä ja meillä on viime kaudelta erinomaisen hyviä nimeltä mainitsemattomia esimerkkejä, jotka tulivat tänne saamaan peliaikaa, kehittyivät ja päätyivät jopa maajoukkueeseen. Kun näin kävi, niin hommahan on hoidettu silloin hienosti. Paitsi pelaajien oman urankehityksen kannalta, niin myös valmennuksen ja seuran kannalta onnistuneita tapauksia. Tätä puolta ei saa unohtaa, painotti Tikkinen.

- Valmentamisessa on muutakin kuin pelkkä voittaminen. Oikeastaan se hienoin asia on, jos pelaajat kehittyvät ja pääsevät eteenpäin. Se on tosiasia, että tästä SaiPaa arvostetaan, tähdensi Mälkiä.

SaiPan toimintaa on takavuosina arvosteltu pitkäjänteisyyden puutteesta. Heikki Mälkiän vuosi sitten allekirjoittama kolmivuotinen sopimus oli jo osaltaan merkki tilanteen parantumisesta. Nuorten pelaajien kehittyminen SaiPassa on Mälkiän kaudella ollut silmiinpistävää ja menestystä on lupa odottaa, kun kehitystä tapahtuu laajalla rintamalla. Seuraavan menestyskauden ajankohtaa ei Mälkiä kuitenkaan lähde arvailemaan.

- Tuota aikaa ei pysty määrittelemään. Tässäkin on jo tapahtunut kaikenlaista. Jos esimerkiksi nousee tällaisia Petteri Nokelaisia, niin nehän lähtee täältä. Se on tosiasia.

- Se voi olla ensi kausi, se voi olla 2007, tai sitä seuraava. Toisarvoinen seikka sitten on, että istuuko täällä tämännäköiset ukot silloin. Tulevaisuudessa ehkä meidän juniorityö tukee tätä toimintaa, sillä omien kasvattien tuleminen mukaan on tämänkokoiselle seuralle todella tärkeää, muistutti Mälkiä.

Junioripuolella SaiPa ei ole viime kausina menestystä niittänyt. Vuonna 2002 tulleen A-junioreiden SM-kullan jälkeen tulleet ikäluokat eivät ole olleet edeltäjiensä veroisia. Asia on tiedostettu myös seuran johdossa.

- Edustusjoukkueella on tarkoitus tiivistää yhteistyötä A- ja B-junioreiden kanssa. Juniorityötä pitää muutenkin skarpata, sillä se on sektori, jolla meillä on hirveästi parannettavaa. Monenmoisia kokouksia on asian tiimoilta jo pidetty, nyt pitäisi sitten vaan alkaa tekemään, kommentoi Mälkiä.

- Kaiken kaikkiaan tässä on toimintatavan muutos. Se on viimeistään nyt tehtävä, jotta tuloksia olisi nähtävillä jonkin ajan kuluttua. Tämä tapa toimia on ainut tapa, jonka avulla voidaan jatkossa olla kilpailukykyisiä oman tuotannon suhteen, korosti toimitusjohtaja Tikkinen.

Sekä edustusjoukkueen että juniorityön tason nostaminen vaatii suuren työpanoksen lisäksi kylmää käteistä. Tätä tähdensi myös valmentaja Mälkiä.

- Vaikkei miulla olekaan lupaa puhua talousasioista, niin meidän tulisi jatkossa pystyä nostamaan budjettia koko ajan ja mennä eteenpäin. Silloin kehittyminen olisi mahdollista.

» Lähetä palautetta toimitukselle