Lupauksia paremmasta

LIIGA / Artikkeli
Vaikkei ilmoitetuilla nimillä vielä suuremmin juhlita, herätti Pelicansin järjestämä tiedotustilaisuus varsin positiivisia tulevaisuudennäkymiä. Eikä Tommi Turusen sopimus ollut huono avaus pelaajapuolellakaan.

Tilaisuuden aloitti toimitusjohtaja Ilkka Kaarna virallistamalla Pelicansin jatkon maan korkeimmalla sarjatasolla. Näin ollen SM-liiga jatkuu 14 joukkueen ja 56 ottelun sarjana. Samalla hän valotti näkymiä pelaajamarkkinoilta.

- Vielä ei ole pelaajarintamalta kauheasti ilmoitettavaa, koska pelaajavalinnat riippuivat pitkälti valmentajasta.

- Kolmea puolustajaa haetaan, joista yksi on todennäköisesti ulkomaalainen. Uusia hyökkääjiä on haussa kolme tai neljä, joista 2-3 on laatuluokan miehiä.

Muun muassa nimet Vladimir Machulda, Kalle Kerman, Kimmo Peltonen ja Zdenek Nedved ovat esiintyneet veikkailuissa, mutta Kaarna ei lähde leikittelemään nimillä.

- En rupea nimiä luettelemaan, mutta toivon mukaan ihan lähipäivinä selviää lisää.

Maalivahtisopimuksia Lahdessa ei ole julkaistu vielä ainuttakaan. Läpimurron tehnyttä Karri Rämöä tavoittelee moni seura, mutta ei Pasi Nurminenkaan aivan toivottomalta kuulostaisi.

- Pasin kanssa on keskusteltu ja hän on vahva vaihtoehto maalinsuulle. Muuan muassa siksi emme ole vielä hirveästi kartoittaneet tätä puolta. Kannattaa katsoa ensin tilanne loppuun asti, kun on tämän tason maalivahti saatavilla. Pasin pitäisikin olla perjantain tiedotustilaisuudessa paikalla, jos saamme lennot järjestettyä.

- Karri Rämölle on tarjottu sopimusta, jonka hän hylkäsi.

Kaarna ilmoitti samalla, että pelaajakoordinaattorin tehtävissä toiminut Tommi Kerttula ei jatka tehtävissään, vaan hän hoitaa itse pelaajapuolen kartoituksen.

- Toimitusjohtaja jatkaa kartoittamista ja Kerttula (Tommi) jää sivummalle. Voi hyvinkin olla, että Pelicans käyttää hänen tietojaan, mutta täyspäiväisesti hän ei tule jatkamaan Lahdessa.

- Jääkiekon parissa entistä tiiviimmin jatkan, jos se edes on mahdollista, selvensi Kerttula itse tilannettaan.

Tarjolla olevien pelaajien pieni määrä on herättänyt jälleen keskustelua. Kaarna ei ole huolissaan tilanteesta, vaikka tiedostaakin sen.

- Kyllä pelaajia riittää, eivät ne ole koskaan loppuneet. Rahat voivat kyllä loppua.

- Kun jätimme liigalle selvityksen, alkoi pelaajalistoja tippumaan kiitettävästi. Laatuluokan pelaajia on tietysti vähemmän saatavilla, myönsi Kaarna.

- Pelaajabudjetti on noin miljoona euroa, mutta puhun arviosta. Ei Pelicansin tarvitse sillä rahalla hävetä nimiä, kun vertaa kanssakilpailijoiden vastaaviin.

Valmentajien mietteitä

Pelicansin valmennuksesta vastaavat odotetusti Jarmo Kauppi ja Hannu Järvenpää. Kauppi on toiminut viimeiset neljä kautta Kiekko-Vantaan peräsimessä, jossa hänet palkittiin vuonna 2003 vuoden Mestis-valmentajana. Hän on valmentanut myös Jokereiden A-nuoret SM-kultaan vuosina 1999 ja 2000. Pelaajaurallaan maalivahtina toiminut Kauppi torjui kiekkoja muun muassa kolme kautta ykkösdivisioonassa.

- Räväkkyyttä löytyy, riippuen tietysti miten homma toimii. Videoita käytän, eli katson kaikki pelit läpi, luonnehti Kauppi itseään.

Järvenpää taas tunnetaan mittavasta peliurastaan, jolla hän ehti saavuttaa suurimpina meriitteinä 126 A-maaottelua ja 114 NHL-ottelua. Valmentamisen hän aloitti Bluesin junioreissa, josta hän siirtyi SaiPan liigajoukkueen valmentajaksi.

- Aion muuttaa pelitapaa aktiivisemmaksi. En ole hirveä puolustuspelin ystävä, vaan yritämme pelata yleisöystävällistä kiekkoa. Yritämme pelata aggressiivisesti, taklauksia nähdään varmasti. Jos sanoisin, että myös tappeluita nähdään varmasti, minut leimattaisiin heti tappeluiden ystäväksi, selvensi Kauppi tulevaa pelitapaa.

- Pyrin antamaan mahdollisimman monelle nuorelle pelaajalle mahdollisuuden, enkä pelkää peluuttaa heitä, jos tulosta syntyy.

Miehet eivät aivan tuntemattomia toisilleen, vaikka yhteistä valmennushistoriaa ei löydykään. Niinpä työnjakokaan ei vielä ole ehtinyt muodostua täysin selväksi.

- Tutustuimme, kun suoritimme ammattivalmentajatutkintoa samaan aikaan. Olimme myös Kiekko-Espoossa samaan aikaan. Tosin minä pelaajana ja ”Jami” valmentajana, Järvenpää kertoi.

Siitä, tuleeko valmennusryhmään lisää jäseniä, ei olla vielä päätetty. Tilannetta kartoitetaan maalivahtikysymyksen ratkettua.

- Maalivahtivalmentaja valitaan maalivahtien mukaan. Jos maalilla on esimerkiksi Pasi Nurminen, ei valmentajaa tarvita välttämättä ollenkaan, ilmoitti Kaarna.

» Lähetä palautetta toimitukselle