Lahdessa tasoitetaan tietä tulevaisuuteen

LIIGA / Artikkeli
Pelicans ei pestannut uusia miehiä, vaan pestasi vanhan miehen uuteen tehtävään. Pasi Nurmisen nimittäminen pelaajakoordinaattoriksi on kuitenkin merkittävä muutos tulevaisuutta varten.

SM-liigatason jääkiekko-organisaatio ei ole pikkuinen pulju. Pelicansin toimitusjohtaja Ilkka Kaarna huomauttaa, että Pelicansilla on tällä hetkellä kaikkinensa 45 kokoaikaista ja 75 osa-aikaista työntekijää.

Monet työntekijöistä eivät vaikuta joukkueen peliin. Pelaajakoordinaattori vaikuttaa. Kiekkomaailmassa väkevästi verkostoitunut Pasi Nurminen keskittää nyt energiaansa tehokkaammin koko organisaation hyödyksi.

– Tulevaksi kaudeksi joukkue muuttuu enemmän kuin Lahdessa on viime vuosina totuttu, Kaarna paljastaa.

– Jääkiekossa tapahtuu isoja muutoksia. Meidän on oltava valmiina niihin. Meillä on halliremonttikin edessä, ja organisaatio kasvaa koko ajan, hän jatkaa.

– Tämä on askel parempaan suuntaan. Ilkalla jää enemmän paukkuja omien hommiensa hoitamiseen. Tämä on vahva suuntaus SM-liigassa ja jopa Mestiksessä, päävalmentaja Mika Toivola kommentoi pelaajakoordinaattorin toimen perustamista.

Pelaajapohjan pitäminen lahtelaisena on edelleen yksi kivijalka Pelicansin pitkäaikaisessa strategiassa, mutta lähitulevaisuudessa jalon strategian toteuttaminen käy vaikeammaksi kuin viime vuosina.

– Yleiskuva on mulle selkeä. Lahtelaisia pelaajia pitää olla, jos ei suurin osa joukkueesta, niin reilusti kuitenkin. Ehkä tulevista juniori-ikäluokista ei tule niin paljon liigapelaajia kuin Joonaksen [viittaa vierellään istuvaan puolustaja Jalvantiin] ikäluokasta, Pasi Nurminen kertaa työraamejaan.

– Meillä on ollut poikkeuksellinen tilanne omavaraisuuden suhteen viimeiset neljä vuotta verrattuna mihin tahansa muuhun liigajoukkueeseen. Se ei ole normaalitilanne tulevaisuudessa, siihen pitää varautua, Kaarna sanoo.

Lahtelaisen juniorituotannon turvaamiseksi Pelicans vahvistaa yhteistyötä Kiekkoreippaan kanssa. Junioriseura tekee jo laajalti työtä lahjakkaan pelaaja-aineksen keräämiseksi. Kiekkoreipas on haalinut junioreita Lahden ympäryskunnista, mutta määrätietoisen täsmätyön selkein näyte on se, että 17-vuotias talentti Antti Iivari siirtyi Lapista lähtiessään Kiekkoreippaan riveihin.

– Kiekkoreippaan pelaajakartoitusta kehitetään erikseen. Panostusta siihen on lisätty joka vuosi, mutta se on oikeastaan eri tarina se. Pasilla riittää aika paljon tekemistä jo muiden pelaajien kartoittamisessa kuin junioreiden, Kaarna tarkentaa.

Vähän reissaamista

Mihin Nurminen sitten katseensa kohdistaa?

– Jos ihan rehellisiä ollaan, niin mulle on ihan sama, minkä maalainen pelaaja on, hän painottaa.

Jonkin verran tarkkailumatkoja ulkomaille on luvassa, mutta ei jatkuvaa reissaamista. Matka Pohjois-Amerikkaan on harvoin kannattava. Laatupelaajia ei tietenkään irroteta helposti aiemmista sopimuksistaan. SM-liigaseura saa listat saatavilla olevista pelaajista, minkä jälkeen katseet kohdistuu tiettyihin yksilöihin.

– On yleensä kannattavampaa ottaa pohjoisamerikkalainen pelaaja tryoutille tänne kuin lähteä katsomaan pelejä sinne suuntaan. Täällä näkee, miten hän pelaa joukkueen mukana ja saa selkeämmän kontaktin pelaajaan. Ja tryoutin kulut ovat samaa luokkaa kuin mitä meidän matka Amerikkaan maksaisi, Kaarna huomauttaa.

– Pitää huomioida myös se, että netti on muuttanut tätä paljon. Melkein kaikista liigoista on jonkinlaista videokuvaa saatavilla netin kautta, Nurminen sanoo.

Kaarnan tietämän mukaan tämän jälkeen SM-liigaan jää enää kaksi seuraa vaille pelaajakoordinaattoria.

– JYPissä ei tietääkseni ole sellaista. HPK:ssa ei ole nimettyä, mutta siellä hankintoja on uskoakseni tehty tietyllä ryhmällä. Lisäksi ilman on vielä kaiketi Tappara.

» Lähetä palautetta toimitukselle