Mielipide

Kärpät 2001-2002 - kohtalokas hyytyminen loppusuoralla

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien liigajoukkue asetti ennen kautta tavoitteekseen mitalin. Tavoite tiedettiin kovaksi, mutta realistiseksi. Oululaisjoukkue jäi lopulta tavoitteesta noin kolmen viikon päähän, kun pikkupetojen kausi päättyi ennen himoittuja mitaliotteluja. Oululaisten paras vire jäi tammi-helmikuulle; Jokerit tiputti ratkaisupeleihin rauhallisesti lipuneen oululaisporukan playoffsien ensimmäisellä kierroksella, ja Kärppien lopulliseksi sarjasijoitukseksi jäi 6. sija.

Kärppien alku- ja loppukausi olivat kuin peilikuva toisistaan. Surkeata liigakauden aloitusta seurasi loistokas jakso, joka ulottui syksyn maajoukkuetauolta aina olympiataukoon saakka. Olympiatauon jälkeinen jakso oli kuin toisinto sarja-avauksesta; siinä missä syksyllä oli maalintekotaito kadoksissa eikä onnikaan hymyillyt, oli nyt keväällä kauden tärkeimmässä vaiheessa kadoksissa koko pelivire. Tästä Kärpät maksoi kovan hinnan; kaiken piti olla pääpiirteittäin kunnossa, mutta siitä huolimatta Kärpät jäi tylysti tavoitteestaan.

Artikkelin Kärppien alkukaudesta löydät tästä linkistä.

"Svengasi kuin hirvi..."

Kärpät aloitti joulutauon jälkeen harvakseltaan otellen, sillä otteluohjelmaan oli laadittu joulu-tammikuun taitteeseen ainoastaan kaksi ottelua Pelicansia ja HPK:a vastaan. Otteluohjelma tiukentui tammikuun toisella viikolla, ja se sopikin täydellisesti oululaisjoukkueelle. Liigan todellisilla härkäviikoilla Kärpät otti tylysti kotivoittoja Raksilassa, kävi kaatamassa heikompiaan vieraissa, ja kaatoi lopulta muutamia haamuja tässä rupeamassa. Tappara, Pelicans ja Blues olivat tähän asti Kärpille melkoisen ylivoimaisia vastustajia. Niin vaan nämäkin haamut kaatuivat, kun pikkupedot kaatoivat Tapparan niin kotona kuin vieraissa, Pelicansit Raksilassa, ja Bluesin LA-Areenalla.

Vaikka pisteiden valossa peli kulkikin tammi-helmikuussa, oli Kärppä-leirissä ongelmia. Joukkuetta vaivasivat kovasti loukkaantumiset ja poissaolot, sillä esimerkiksi hyökkääjistä olivat pois vuorollaan mm. Lievers, Potaitchuk ja Viuhkola, "normaalien" vatsaflunssapotilaiden lisäksi. Hyökkäyksen avainmiesten poissaolojen myötä oli joukkueen ylivoima huonoa. Päävalmentaja Heikkilä joutui sekoittelemaan hyökkäysketjuja melko paljon, jotta hyökkäyksessä olisi riittänyt leveyttä kolmeen hyökkäävään ketjuun. Nuorisovitja ei löytänyt koko kauden aikana yhtenäistä formaattia, vaan siinä vieraili A-junioreita edustusjoukkueen loukkaantumistilanteiden mukaan. Vaikka vauhtia riitti neljän ketjun peliin ja pisteitä ropisi, alkoi ylikierroksilla käyvä joukkue olla jo kylläinen...

Ennen olympiataukoa Kärppien joukkueen vire ja balanssi olivat vielä niin hyvät, ettei seura päättänyt hankkia lisävahvistuksia ennen siirtorajan päättymistä, vaikka joukkueessa oli muutamia jopa playoffsit uhkaavia loukkaantumisia. Kärpät varmisti pudotuspelipaikkansa jo hyvissä ajoin. Ensimmäisen kierroksen kotietukin oli jo haarukassa, kun oululaiset olivat tammi-helmikuun taitteen voittoputken myötä kivunneet sarjataulukossa jo parhaimmillaan neljänneksi ohi TPS:n ja Pelicansien. Kärppien pelivireen katoaminen alkoi näkyä ennen olympiataukoa kahdessa vierastappiossa Jokereita ja TPS:aa vastaan.

Kyllästettyä kärppää playoffs-pöytään

Olympiatauolla Kärpillä olisi ollut mahdollisuus keskittyä, lepuuttaa ja treenauttaa joulutauon tapaan ylikierroksilla käyvää konetta kotona Oulussa, niin kuin oli ollut seuran alkuperäinen suunnitelma. Sen sijaan joukkue painelikin pitkin Lappia ja Norrbottenia parin harjoitusottelun perässä. Näin tuiki tärkeä lepohetki jäi viettämättä; uutta nälkää ei saatu kasvatettua eikä akkuja ladattua kiekkokauden loppusuoraa varten. Kärpät jatkoi tauon jälkeen samoissa kiireisissä tunnelmissa, joissa se jäi olympiatauolle. Olympiatauon jälkeen oululaisilla oli runkosarjassa kahdeksan peliä jäljellä. Joukkueella oli hyvät mahdollisuudet saavuttaa vaikka playoffsien ensimmäisen kierroksen kotietu.

TPS näytti kuitenkin tylysti heti ensimmäisessä pelissä tauon jälkeen Kärpille Raksilassa, mikä ero on pelivireellä ja playoffs-vireellä. TPS esitti Raksilassa kauden parasta vieraspeliä ja murskasi kotijoukkueen 0-4. Silloin vaikutti, että Kärpät oli henkisesti lyöty. Runkosarjan lopulla Kärpät kohtasi playoffs-sijoituksista ja -paikoista taistelevia joukkueita; joukkueita, joille oli merkitystä viimeisillä otteluilla. Kärpiltä pelit olisivat vaatineet 100%:sen asenteen voittaakseen ne, mutta Kärpät ei syttynyt enää jäljellä oleviin otteluihin. Pelit olivat melkoista "jonkin" odottelua, ja lopulta Oulun pikkupedot jäivät selvästi runkosarjan nelosen ja viitosen, TPS:n ja Pelicansien jälkeen. Playoffsien ensimmäisen kierroksen vastustaja oli sarjakolmonen Jokerit.

Kärpät lähti pudotuspeleihin altavastaajana, joskin tiedostaen, että playoffseissa on kaikki mahdollista. Kaudella 00-01 Kärpät yllätti altavastaajana Jokerit, ja tätä samaa temppua odoteltiin Kärpiltä myös tänä keväänä. Petopaidat lähtivät sarjaan haastajana, jonka mahdollisuudet olivat 30-70-luokkaa. Kärppien pelivire ja viisikkopelaaminen eivät olleet kuitenkaan tosipeleissä edelliskauden luokkaa, ja playoffsit menivät sitä samaa rataa kuin runkosarjan loppu oli mennyt. Näihin tosipeleihin olisi päässyt parhaiten sisään kovan liikkeen ja kovan taistelun kautta, mutta Jokerit ei ollut yllätettävissä.

Oululaisjoukkueen peli ei ollut kunnossa, ja Jokerit tiputti Kärpät kesälomille otteluvoitoin 3-1. Sarjan toista ottelua lukuunottamatta Kärpillä ei ollut mitään mahdollisuuksia Jokereita vastaan. Toisessa kohtaamisessa Kärpät pääsi Jokereiden mukaan ainoastaan narripaitojen hölmöilyjen johdosta, mutta muissa otteluissa pikkupedot eivät kyenneet tulevia mestareita haastamaan. Oululaiset hävisivät paremmalleen, ja Jokerit sai revanssinsa viime kaudesta. Jokereiden kauden kruunasi lopulta Areenalla kaivattu mestaruus.

Kärpät ei päässyt urheilulliseen tavoitteeseen

Kärppien kaudesta 01-02 jäi paljon hampaan koloon. Seura voitti edelliskauden 00-01 päätteeksi parhaan seuran Aaro Kivilinna –palkinnon. Tänä vuonna tuota temppua ei seura kyennyt uusimaan, vaikka välillä näytti hyvältäkin. Liigajoukkueen tavoin myös A-juniorijoukkue hyytyi ihan loppusuoralle, kun junioreiden playoffseissa HPK tiputti yllättäen runkosarjan voittajan Kärpät heti ensimmäisellä kierroksella. Nuoremmissa junioreissa Kärpät ei päässyt niinkään pitkälle, joten pieniä pilviä on kerääntynyt Oulun Kärppien juniorikasvatuksen yläpuolelle. Kärppien naisjoukkue voitti yllättäen pronssia, ja se oli ainoa mitali Kärppien leiriin.

Marras-helmikuun välinen sesonki on ollut aiemmilla kiekkokausilla Kärpille raskasta aikaa. Pitkät vieraspelireissut ovat tehneet aiemmilla kausilla marras-helmikuussa tehtävänsä, eivätkä pitkänmatkalaiset ole olleet kunnon pelivireessä vierasreissuilla. Tällä kaudella kaatui tämäkin myytti: Kärpät oli sarjan kuudenneksi eniten vieraspisteitä (0,96 pist./ott.) saalistanut joukkue. Viime kaudella vastaava sijoitus oli 10. (0,68). Maaleja Kärpät teki tällä kaudella vähemmän (156 maalia) kuin viime kaudella (165), mutta vastaavasti Kärpät päästi vähemmän maaleja tällä kaudella (148) kuin viime kaudella (178).

Henkilökohtaisissa tilastoissa Kärppien sisäinen pistepörssi tasottui viime kaudesta, sillä tämän kauden pörssikärki Lasse Pirjetä (41 pist.) ei yltänyt viime kauden tehomiesten Brett Lieversin (50 pist.), Niklas Hagmanin (46 pist.), Sakari Palsolan (45 pist.) ja Andrei Potaitchukin (45 pist.) tehoihin . Kokeneemmat pelaajat pelasivat tehopisteiden valossa huonomman kauden, ja nuoremmat runkopelaajat paremman kauden kuin viime kaudella. Kärppien kohtuullisen hyvä runkosarjamenestys näkyi paremmin +/- tilastossa, jossa puolet joukkueesta paransi +/- tilastoa. Joukkueena Kärppien +/- saldo oli +8, kun se oli viime vuonna –13.

Kärppien pelaaja-arvostelut löytyvät tästä linkistä.

Jatkoajan Kärppä-toimitus kiittää kuluneesta kaudesta ja haluaa toivottaa lukijoilleen hyvää kesää!

» Lähetä palautetta toimitukselle