Nordic Trophy pyörähtää käyntiin

LIIGA / Artikkeli
Suomen ja Ruotsin seurajoukkueiden yhteinen harjoitusottelurupeama pelataan nyt toista kertaa. Mukana ovat samat joukkueet kuin vuosi sitten: Suomea edustavat TPS, Kärpät, HIFK sekä Tappara ja länsinaapurista mukana ovat Linköping, Frölunda, Färjestad sekä Djurgården.

Viime vuoden turnaus oli kohtalaisen tasainen koitos. Helsingin IFK tipahti kelkasta heti alussa, mutta muut joukkueet jatkoivat kilvoittelua kärkisijoista sarjan viimeiselle Färjestads BK ja Oulun Kärpät. Ratkaisevassa koitoksessa Färjestad vei turnauksen voiton kotikentällään. Joukkueet pitivät viime vuoden turnauksesta niin paljon, että turnauksen jatkumisesta vuonna 2008 on sovittu jo ennen tämän syksyn otteluita.

Vuoden 2007 Nordic Trophyssa pelataan yksinkertainen runkosarja, jonka jälkeen turnauksen voitto ratkaistaan Helsingissä 7.-8. lokakuuta pelattavassa finaaliturnauksessa. Jokaisella seuralla on täten kolme tai neljä kotiottelua. Pelit käynnistyvät Oulussa 9.8. pelattavalla Kärpät-Tappara –taistolla.

Turnaukseen on kytketty myös osallistuvien seurojen A-juniorijoukkueet. Ne kohtaavat Helsingissä elokuun 23.- 26. päivä järjestettävässä tapahtumassa.

Tappara Trophyyn uudistuneella joukkueella

Onnistuneen Pitsiturnauksen jälkeen Tappara jatkaa syksyn harjoituspelejä todennäköisesti koko joukkueen voimin. Ensimmäisen Kärppiä vastaan pelattavan ottelun jälkeen joukkueella on vielä mahdollisuus hioa viimeiset kuviot ja tehdä tarvittavat kokoonpanomuutokset Tampere Cupin aikana ennen turnauksen jatkumista.

Tamperelaisryhmä on käynyt läpi radikaaleja muutoksia niin hyökkäys- kuin puolustajaosastolla. Ainoastaan veskarit ovat vanhat tutut viime kaudelta ja molempia tultaneen kuormittamaan tasaisesti otteluissa.

Puolustuksessa suurin mielenkiinto tulee epäilemättä kohdistumaan kanadalaiseen kohuhankintaan André Benoitiin. Kannattaa kuitenkin myös pitää silmällä nuoria ja nälkäisiä Tapparan junnukasvatteja, jotka tulevat taistelemaan verissäpäin paikasta auringossa.

Tapparan hyökkäyssektorilla on sen verran tungosta, että on puhdasta spekulointia ketkä tulevat saamaan eniten peliminuutteja. Kokeneista pelaajista ensi esiintymisen tekevä Timo Koskela ja loistavan Pitsiturnauksen pelannut Arsi Piispanen ovat erityisesti suurennuslasin alla. Nuorista tutkapari Jonas Enlund – Jori Lehterä, Tappara-junnu Jukka Peltola sekä tuore NHL-varaus Niclas Lucenius ovat todennäköisimmin suurimmassa roolissa. On myös mielenkiintoista seurata lunastaako pienikokoinen jenkkihyökkääjä Steve Saviano häneen kohdistuvat odotukset.

HIFK:lla vain parannettavaa

Helsingin IFK:n viimevuotinen esiintyminen Nordin Trophyssä sujui mollivoittoisesti. Joukkueen sijoitus oli surkeasti koko turnauksen viimeinen. Paljon on kuitenkin muuttunut viime vuodesta. Päävalmentajana on Paul Baxter eikä takalinjoilla enää nähdä joukkueen jättänyttä Jere Karalahtea.

HIFK on tällä kaudella pelannut yhden ottelun. Kovin suuria johtopäätöksiä ei voi vetää hyväntekeväisyysottelusta ruotsalaisia NHL-tähtiä vastaan, sillä ottelu oli kevyttä pelailua. HIFK:n riveistä nousi kuitenkin esiin uusi pakkihankinta Ilkka Heikkinen, joka näytti sopeutuneen hyvin Paul Baxterin pelikuvioihin.

HIFK:n suurimmat muutokset viime kauteen verrattuna ovat juuri puolustuspäässä. Jere Karalahti joutui lähtemään joukkueestä suuren kohun saattelemana, mutta pelillisesti merkittävintä on Cory Murphyn siirtyminen rapakon taakse. SM-liigan parhaana pelaajana palkitun Murphyn paikkaaminen on mahdoton tehtävä, sillä Murphyn panos niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä oli todella suuri.

Heikkisen lisäksi HIFK hankki puolustuspäähän paluumuuttaja Hannu Pikkaraiseen sekä ulkomaanapu Charlie Cookin. Kummallekin on luvassa rutkasti peliaikaa ja vastuuta.

Hyökkäyksessä uusia kasvoja ovat Ryan Vesce ja Ilveksestä siirtynyt laituri Jussi Pesonen.

Maalivahtirintamalla HIFK jatkaa samoilla torjujilla kuin viime kaudella. Aleksis Ahlqvist torjunee ainakin turnauksen ensimmäisissä otteluissa, sillä ykkösmaalivahti Jan Lundell ei ole vielä täysin pelikuntoinen. Ahlqvist esitti hyväntekeväisyysottelussa lupaavia otteita, joten nähtäväksi jää jatkuuko sama vire Nordic Trophyssä.

Kärpät yrittää kirkastaa kakkossijaansa

Vuosi sitten turnauksen finaalin hävinnyt Kärpät lähtee tämänkin syksyn peleihin kovalla joukkueella. Vaikka sellaiset nimet kuten Jari Viuhkola, Mika Pyörälä, Ross Lupaschuk ja Josef Boumedienne jättivät seuran kesän aikana, on oululaisilla kasassa vahva nippu. Joukkueesta löytyy paljon kokenut ja voittanut runko, johon on hyvä istuttaa uusia elementtejä. Päävalmentaja Kari Jalosen metkut ovat suurimmalle osalle porukasta jo ennestään tuttuja, joten yhteisymmärrys valmennuksen ja pelaajien välillä löytynee helposti.

Kärppien laituriosastoa vahvistamaan ovat viime kauden jälkeen tulleet Kristian Kuusela, Ondrej Kratena sekä Timo Vertala. Kun joukkueen listoilta löytyvät ennestään muun muassa nimet Hannes Hyvönen, Janne Pesonen ja Juhamatti Aaltonen, on Pohjois-Suomen kiekkoylpeyden hyökkäys pelottavan tehokas.

Joukkueen ykkössentteri Viuhkolan lähtö jättää keskelle suuren aukon, mutta tämä tarjoaa samalla muille mahdollisuuden astua suurempiin saappaisiin. Esimerkiksi edellisillä kausilla neloskentässä raataneelle Tommi Paakkolanvaaralle on luvassa entistä enemmän myös kiekollista vastuuta. Toimitusjohtaja Juha Junnon ostolistaan kuuluu kuitenkin vielä yksi tasokas sentteri.

Kesän aikana moni katseli oululaisten pakistoa kummissaan, sillä Kärpillä ei ollut kiinnitettynä kuin viisi puolustajaa, eikä laatukaan korvannut määrää. Heinäkuun lopussa joukkue kuitenkin hankki odotetun paluumuuttajan, kun Mikko Lehtonen palasi Ouluun vuoden kestäneeltä Pohjois-Amerikan matkaltaan. Tästä huolimatta päävalmentaja Kari Jalosen toivelistalla on vielä ainakin yhden profiilipuolustajan hankinta. Joukkueen puolustuksen viimeisenä lukkona häärii viime kauden sensaatio Tuomas Tarkki, joka lähtee kauteen Kärppien selkeänä ykkösvahtina.

Oululaiset ovat pelanneet ennen Nordic Trophya kaksi harjoitusottelua Jyväskylän JYPiä vastaan. Ensimmäisessä ottelussa Kärpät pyöritti tyylikkään 1-6-vierasvoiton, mutta toisessa JYP haki voiton Oulusta lukemin 2-4.

TPS on täysi arvoitus

TPS on uusiutunut täysin viime vuodesta paljolti pakon edessä. Hannu Jortikka on lähtenyt penkin takaa ja kaukalon puolella nimimiehet Jani Hurmeen ja Kai Nurmisen johdolla ovat poissa. Nordic Trophyyn lähtevä Hannu Virran TPS on paperilla varsin nimetön ja sankaruutta tarjolla enemmän kuin aikoihin.

Turkulaiset hankkivat kesän aikana kaksi nuorta maalivahtia Mestiksestä. Jokipojista saapunut Alexander Salak sekä TuTosta napattu Juha Kuokkanen lähtevät kilpailemaan peliajasta samalta viivalta ja ainakin alkuun peliaika jakaantunee melko tasaisesti kaksikon välillä.

Puolustus on edelleen vahvasti Aki Bergin ja Marko Kiprusoffin harteilla. Muutoinkin puolustus on eniten viime kauden näköinen. Mielenkiintoisin hankinta on Bryce Lampmanin tilalle hankittu Lee Sweatt, jolle sovitellaan isoa roolia ehkä jopa ykkösparissa. Aika näyttää riittävätkö nuoren pakin rahkeet. Lisäksi uusi kasvo on Hokista saapunut Antti Halonen.

Hyökkäyksessä on ennakkoon yksi iso kysymysmerkki ylitse muiden. Kuka tekee maalit? Nurmisen, Ville Vahalahden, Kent McDonellin ja kumppaneiden mukana lähti rutosti ratkaisuvoimaa. Eniten tehoja odotetaan viime kauden parhaalta tulokkaalta Tuomas Suomiselta sekä Turkuun saapuneilta Teemu Laineelta sekä Antti Erkinjuntilta. Muita Turun ulkopuolelta tulleita uusia nimiä ovat Max Kolu ja Tomas Sinisalo.

Ennen Nordic Trophy -urakan alkua joukkue pelaa kaksi harjoitusottelua. Kauden avauksessa nimetön joukkue esiintyi vahvasti Ässiä vastaan napaten 5-1-voiton.

Ruotsalaisjättiläiset hakevat revanssia

Tämän vuoden Nordic Trophyyn ei osallistu edelliskauden Elitserienin mestari. Sarjan voitto ”lipsahti” ensimmäistä kertaa moneen vuoteen kolmen jättiläisen ulkopuolelle, kun Örnsköldsvikin piskuinen ylpeys Modo voitti todella yllättäen Ruotsin mestaruuden.

Elitserienin viime kauden pahin alisuorittaja, Frölunda Indians, hakee häpeälliselle viime kaudelle revanssia. Joukkue on jälleen nimivahva ja sen odotetaan taistelevan rajusti mestaruudesta. Viime metreillä putoamiskarsinnat välttäneellä Frölundalla onkin epäilijöille paljon todistettavaa.

Frölunda teki yhden kesäkauden kovimmista hankinnoista, kun joukkue pestasi riveihinsä edelliskaudet NHL:ssä kiekkoilleen Michael Holmqvistin. Muutaman kauden myös SM-liigassa TPS:n riveissä pelannut Holmqvist on göteborgilaisseuran mielenkiintoisin pelaaja.

-Holmqvist on tekninen pelaaja, joka voi pelata niin laitahyökkääjänä kuin keskelläkin. Hänellä on paljon tärkeää rutiinia ja kokemuksia Pohjois-Amerikasta, Suomesta ja Ruotsista, Frölundan valmentaja Per Bäcker kommentoi uutta hankintaansa.

Holmqvistin lisäksi Frölundan riveissä vilisee useampia kansainvälisen tason pelaajia. Maalia vartioi Jokereista siirtynyt Ari Ahonen. Puolustuksen ydinrunko on rakennettu suomalaisten varaan, sillä niin Antti-Jussi Niemi, Tuukka Mäntylä kuin Toni Söderholmkin ovat isossa roolissa. Hyökkäyksen tehomiehinä jatkavat viime kauden tapaan Tomi Kallio, Jonas Johnsson, Steve Kariya ja Magnus Kahnberg.

Färjestadin kausi päättyi pettymykseen

Toinen ruotsalaisjätti Färjestads BK pyrkii myöskin kirkastamaan viime kauden pettymystään. Färjestad voitti runkosarjan ja oli suurin suosikki mestariksi asti, mutta välierissä joukkue koki karvaisevan tappio. Linköping oli lopulta selvästi parempi ja eteni helposti finaaliin voitoin 4-1.

Färjestad vahvisti kesän aikana puolustustaan kahdella kovalla nimellä, kun kanadalainen Dave Cullen ja moninkertainen arvokisakävijä slovakki Richard Lintner pelaavat tulevalla kaudella Karlstadissa. Joukkueen maalivahtipeli on täysi arvoitus, sillä kumpikaan tämänhetkisistä maalivahdeista ei vaikuta mestaruudesta taistelevan joukkueen ykkösmolarilta.

Hyökkäys on Karlstadissa viime vuotiseen tapaan Elitserienin kovin. Maajoukkuetason pelaajia riittää kolmos-nelosketjuihin asti. Vanha sotaratsu Jörgen Jönssön jaksaa edelleen joukkueen ykkössentterinä, samoin täydessä iskussa on toinen dinosaurus Peter Nordström. NHL-konkari Jonas Höglund ja Ambri-Piottasta siirtynyt Eero Somervuori ovat myös mielenkiintoisia rightin hyökkääjiä.

Linköpingissä muutoksia

Viime kauden finalisti, Linköping HC, on kärsinyt kesän aikana suurremontin. Joukkue on menettänyt muutaman avainpelaajansa, mutta ovi on käynyt tiuhaan myös sisäänpäin. Viime kauden avainpelaajista Mikko Luoma vaihtoi HV-71:een, Magnus Johansson Chicago Blackhawksiin ja Tomas Vlasak palasi kotimaahansa Plzeniin.

Linköping sai muutaman huippuvahvistuksen rapakon toiselta puolen. NY Islandersista tuttu Mattias Weinhandl palasi takaisin kotimaahansa ja Tanskan kenties paras kiekkoilija Kim Staal vaihtoi AHL-pelit Linköpingin paitaan.

Linköpingin riveistä löytyy tulevallakin kaudella Elitserienin taitavin pelaaja, sillä joukkueen sielu Tony Mårtensson jatkaa joukkueessa. Mårtensson, Fredrik Emwall ja Mikael Håkanson ovat hyökkäyksen takuuvarmat pistemiehet.

Djurgårdenissa seesteistä

Neljäs ruotsalaisedustaja Djurgården IF on asiantuntijoiden spekulaatioissa sarjan musta hevonen. Joukkueen pelaajisto on kokenutta ja seura onnistui pitämään joukkueensa hyvin kasassa kesän aikana. Viime kaudella 12 NHL-ottelua Philadelphiassa pelannut romuluinen David Printz tuo paljon fyysistä voimaa takalinjoille.

DIF:n suurin yksittäinen tähti on maajoukkueeseen viime keväänä noussut Patric Hörnqvist. 20-vuotias superlupaus takoi viime kaudella peräti 23 maalia ja lunasti lopulta helposti paikkansa Venäjän MM-kisoihin. Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena tällä kaudella, siirtyy Hörnqvist takuulla ensi kesänä NHL:ään.

Djurgården-luotsi Hans Särkijärven joukkue on yllätysvalmis. Valmennukselle pientä sydämentykytystä saattaa aiheuttaa joukkueen maalivahtiosasto, sillä Teemu Lassilan jättämä aukko on vielä täyttämättä. Ykkösmaalivahdiksi noussee viimeistään kauden aikana viime vuoden juniorisensaatio Stefan Ridderwall.

Viime vuotiseen tapaan turnauksen seuraajille on hyvä muistuttaa, että ruotsalaisseurat ovat aloittaneet yhteisharjoitukset kaksi viikkoa suomalaisseurojen jälkeen. Tämä tulee todennäköisesti näkymään ainakin turnauksen alussa, sillä liigajoukkueiden jäätuntuma on huomattavasti kovempi kuin ruotsalaisilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle