Mielipide

Yhteistyö kaikkein järkevin ratkaisu

LIIGA / Kolumni
JYPin ja D-Kiekon muovailemalle yhteistyöhankkeelle täytyy toivottaa vilpittömästi onnea ja menestystä! Tässä yhtälössä on vaikea nähdä muuta tulosta kuin Keski-Suomen jääkiekkoilun voitto. Takana tuntuvat olevan ne ajat, jolloin kyräiltiin. Sorruttiin jopa suoranaiseen kiusantekoon ja kupattiin toiselta. Politiikan pelikentän sijaan keskiössä ovat nyt jääkiekkokaukalo ja pelaajat.

D Team takaa sen, että juuri nousuaan juhlinut jyväskyläläinen Mestis-joukkue voi ylipäätään aloittaa realistiselta pohjalta ylemmän sarjatason taivalluksensa. Ehkä ilman yhteistyötä JYPin kanssakin jotain olisi saatu aikaiseksi, mutta kituuttamista se olisi ollut. Miksipä siis jatkaa vaikeimman kautta, kun mahdollista on saada Mestiksen kärkijoukkueetkin vakavasti haastava ryhmä ja kunnolliset toimintaedellytykset.

JYPille D Team aukaisee mahdollisuuden kierrättää pelaajiaan miesten peleissä. Tämä on tärkeää, kun vaihtoehtona olisi vähälle peliajalle jääneelle kaverille lihapiirakan syönti katsomossa ja lahjakkaalle A-juniorille se, ettei hän saisi arvokasta kokemusta miesten peleistä. Taloudellisesti JYP toki joutuu kantamaan suuren vastuun uuden yhteistyömallin toteutuksesta, mutta pitkässä juoksussa se tuo satsauksen moninkertaisesti takaisin. Näin on syytä uskoa. Toimiva yhteistyö yleensä kantaa hedelmää.

Vieläkin tärkeämpi seikka on pelaaja itse. Molemmat organisaatiot korostavat sitä humaania puolta, että vaikka läheskään kaikista pelaajista ei tule huipputason liigakiekkoilijoita, D Teamin kautta he saavat eväitä elämään myös jääkiekon ulkopuolelle. Etenkin opiskeluihinsa, mikäli yhteistyötä esimerkiksi Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa syntyy siinä laajuudessa kuin on maalailtu.

Hyvä on, jos viimeksi mainittu toteutuu. Mutta sittenkin pohjimmainen ajatus on nostaa yhteistyön avulla JYPille valmiita liigapelaajia alueen omista junioreista ihan itse. Tässä piilee myös se, miksi emoyhtiö JYP Jyväskylä Oy:n kannattaa hankkeeseen satsata. Omia kasvatteja on turha lähettää pitkin maailmaa kasvamaan korkoa ja haalia heitä sitten suurella vaivalla takaisin, kun nyt voidaan samantien jalostaa heidät itse. Kun on olemassa se puuttuva palanen A-junioreiden ja liigan väliltä eli Mestis-joukkue omassa kaupungissa. Vieläpä Mestis-joukkue, jonka kanssa on aito ja molempia osapuolia hyödyttävä farmisopimus.

Erona aiempaan on myös se, että nyt organisaatiot tiedostavat paikkansa. Tämäkin on molemminpuolista auvoisuutta, mistä aikaisemmin saattoi vain haaveilla. D-organisaatio on ohittanut puberteetin tiedostaen ja hyväksyen olevansa pikkuveli, eikä JYP halua olla enää öykkäröivä isoveli vaan vastuullinen ja pienemmästään huolehtiva, mutta myös toisen oikeuksia kunnioittava. Niin, tämä ei todellakaan ole kovin vanha ajattelumalli Jyväskylässä. Se, joka vielä yrittää tämän jälkeen kaivaa vanhoja leimakirveitä esiin, saa liittyä Jyväsjärveä talven aikana kuormittaneen eloperäisen aineksen seuraan. Niin samankaltaisia ovat.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös