Mielipide

Ulkomaalaisia haussa

LIIGA / Kolumni
IFK kääntää katseitaan pelaajahankinoissa edelleen Pohjois-Amerikan suuntaan. Seuran johto vakuuttelee, että kaudesta ei suunnitella välivuotta.

IFK:n viime kausi oli taloudellisesti raskas, mutta ei näillä näkyminen tule vaikuttamaan merkittävästi tulevan kauden budjettiin

- Budjetti asettuu normaalivuoden tasolle. Viime vuotta pidetään poikkeuksena kun oli lockout-vuosi, siihen ei voi verrata, ei aikaisempia eikä tuleviakaan budjetteja, Matikainen selvitti tilannetta.

- Jos joku on mietiskellyt, ja ilmeisesti joku on mietiskellyt, että IFK:lla olisi joku välivuosi, niin sitä en haluaisi edes periaatteessa mainita, mutta tuli nyt mainittua. Pyrimme tekemään erittäin kilpailukykyisen joukkueen, ei ole kysymys mistään välivuodesta. Tietysti talous sanelee tietyt ehdot, joista me haluamme pitää kiinni. Uskomme, että meidän normaalibudjetilla saadaan erittäin kilpailukykyinen joukkue, Matikainen vakuutteli.

IFK:n rinki on tällä hetkellä suhteellisen suuri, ja sinällään varsin riittävä liigajoukkueelle. Kevään pelaajakadon jälkeen huiput luonnollisesti puuttuvat. Matikaisen mukaan niitä etsitään edelleen Pohjois-Amerikan sarjoista.

- Meillä on tällä hetkellä 21 pelaajaa sopimuksessa. Joukkueen harjoitusvahvuus on tällä hetkellä 27 pelaajaa. Siitä uupuu ulkomaalaiset pelaajat, jotka ovat työn alla. Uskoisin, että tulevalla kaudella ulkomaalaisten osalta lukumääräisesti varmaan eletään tilannetta, jossa Pohjois-Amerikka on ykkösvaihtoehto mistä pelaajia haetaan. Siellä voi olla mukana myös eurooppalainen vaihtoehto, mutta pääpaino on pohjoisamerikkalaisissa pelaajissa.

- Välttämättä ei ole varmaa täytetäänkö neljää paikkaa tässä ja nyt kesän aikana suoraan. Katsotaan tilannetta, mitä syksy tuo tullessaan, mitä tapahtuu NHL:ssä. Voi olla että ratkaistaan viimeinen paikka syksyn mittaan kun nähdään mikä on se akuutein paikka, johon me vahvistusta mahdollisesti tarvitsemme.

IFK:ssa uskotaan markkinatilanteen aukeavan NHL:n tilanteen mahdollisesti selvitessä. Epävarma tilanne on hidastanut tällä hetkellä käynnissä olevia neuvotteluita.

- Tällä hetkellä AHL-pelaajien keskuudessa ei oikein tiedetä kenelle mahdollisesti tarjotaan NHL-sopimusta. On hieman sellaista mielikuvaa, että aikaisemmin ilman NHL-sopimusta jääneet pelaajat saattaisivat nyt päästä pelaamaan NHL:ssä, että sinne saattaisi päästä kuka tahansa.

IFK:ssa on kuitenkin edetty neuvotteluissa jo alkua pidemmällä jo useamman pelaajan kanssa. Ratkaisut ja tiedotukset pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti. Pelaajien paikkojen suhteen mikään ei ole parissa kuukaudessa muuttunut. Haussa ovat edelleen samojen roolien täyttäjät.

- Tällä hetkellä ajatellaan, että tarvitaan yksi pakki, ykkössentteri ja ykköskentän laitahyökkääjä. Pakki voisi olla linjalla numero 2-3 joukkueessa.

IFK:n kannattajille tuttu nimi Marek Zidlicky nousi uutisiin MM-kisojen jälkeen. Puolustaja teki työsulkusopimuksen ruotsalaisen Leksandin kanssa. IFK:ssa ei NHL:n työsulun jatkumisen varaan haluta laskea mitään. Siksi Zidlickyn jatko ei ollut edes harkinnassa.

- Lähdimme siitä, että IFK ei halua rakentaa kautta sellaisten pelaajien varaan, joilla on voimassaoleva NHL-sopimus, taikka pelaajiin, joilla on ollut pidempiaikainen NHL-sopimus. Kysymys ei ole pelkästään Marek Zidlickystä, vaan tarjolla olisi myös kovempiakin pelaajia, jotka haluaisivat tässä vaiheessa varmistaa tulevan kauden tilanteensa.

IFK:n päättyneen kauden pelaajista käytännössä kaikilla on jo jatkopaikka tiedossa. Myös Lasse Pirjetän tilanne on selvillä.

- Olisimme olleet hänestä kiinnostuneita, mutta hänellä on voimassa oleva sopimus NHL:ään. Todennäköisintä on siis, että hän pelaa siellä, Matikainen kommentoi viime kauden toiseksi parasta pistemiestään.

Matikainen nosti nuorista pelaajista nimenä esille kahden vuoden sopimuksen tehneen Teemu Laakson, joka debytoi liigassa viime kaudella.

- Uskomme, että esimerkkinä joku Teemu Laakso ottaa paikan tästä joukkueesta vuoren varmuudelta. Aika näyttää, mutta hän pelasi jo viime kaudella, ja ilman loukkaantumista olisi varmaankin pelannut koko loppukauden jopa kuuden pelaavan puolustajan joukossa. Kun ajatellaan viime kauden pakkikalustoa niin siellä oli muutama lisämies NHL:stä. Uskon, että Teemu on musta hevonen tässä joukkueessa. Hän voi olla kovakin kortti joukkueessa, ilman että hänelle mitään paineita asetetaan, Matikainen kasasi odotuksia Laaksolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös