Eri mies, sama linja

LIIGA / Artikkeli
Helsingin IFK:n edustajien kommentit eivät ole muuttuneet kevään aikana, vaikka ensimmäinen valmentajaehdokas Dave King osoittautuikin vääräksi kortiksi. IFK jatkaa edelleen kohti pohjoisamerikkalaisvivahteista tyyliä, nyt Doug Sheddenin johdolla.

IFK:n tilanne ei ole ollut helppo Kingin lähdettyä yllättäen Magnitogorskin valmentajaksi jo ennen kuin edellinen kausi ehti kiekkomaailmassa edes loppua.

- Ei ole mikään positiivinen asia ollut, että olemme olleet ilman päävalmentajaa näin kauan. Nyt olemme tyytyväisiä, kun saimme päävalmentaja sopimukseen, IFK:n toimitusjohtaja Pentti Matikainen kommentoi tilanteen ratkaisua.

- Ne kriteerit mitä me olemme halunneet ovat täyttyneet. Saimme pohjoisamerikkalaisen valmentajan. Varmasti hänen edustamansa filosofia ja pelityyli on sitä, mitä IFK:ssa on pidetty perinteenä ja mitä tullaan myös vaalimaan tulevaisuudessa.

- Aika näyttää miten tässä puolin ja toisin tässä onnistutaan, mutta erittäin luottavaisin mielen lähdetään keskustelujen jälkeen siitä, millaista jääkiekkoa IFK pelaa tulevalla kaudella ja millaisella pelaajamateriaalilla, Matikainen perusteli kantaansa.

Shedden ei tullut IFK:n valmentajaksi mitenkään puskista, vaan mies on ollut valmentajavalinnoissa "kartalla" jo pidempään.

- Silloin kun teimme ensimmäistä valintaa ja esillä oli 3-4 pohjoisamerikkalaista valmentajaa. Doug oli mukana myös tässä ryhmässä. Hän oli erittäin varteenotettava tekijä jo silloin, Matikainen selvitti Sheddenin taustaa IFK:ssa.

- Voin sanoa, että aikaisemmalla kerralla sopimus kaatui taloudellisiin kysymyksiin. Doug oli siinä vaiheessa niin kallis vaihtoehto meille. Tietääkseni Suomessa ei kuitenkaan valmenna yhtään halpaa liigavalmentajaa, eivätkä ne kesänmittaan halpene. Kun aika käy vähiin niin päinvastoin kallistuvat.

Shedden ei peruuttele

Doug Shedden on pelannut urallaan kauden Euroopassa, Italiassa, mutta valmennuspesti IFK:ssa on miehen ensimmäinen vanhalla mantereella. Hyppäys toiseen kiekkokulttuuriin ei ole koskaan yksinkertainen.

- Kun tämä mahdollisuus tuli ensimmäisen kerran esille olin hieman varautunut ja yllättynyt. Kun tulin tänne käymään kaksi viikkoa sitten kaikki oli järkeenkäypää, organisaation historia ja pelityyli, pohjoisamerikkalainen tyyli, Shedden tiputteli IFK:n yhteydessä usein käytettyjä termejä.

Shedden on Pohjois-Amerikassa tunnettu pelityylistä, jossa joukkue pyrkii itse aktiivisiin ratkaisuihin. Tämän saman tavan Shedden aikoo tuoda myös Suomeen ja IFK:hon.

- Pelityyli teki tarjouksen mielenkiintoiseksi minulle. Puhuin Pentin kanssa IFK:n tyylistä ja historiasta, miten tällä halutaan pelata. Monet pelaavat nykyisin trap-systeemiä, mutta me kaikki tiedämme kuinka tylsää se on. Haluan olla aggressiivinen, mutta luonnollisesti siihen tarvitsee oikeanlaisen joukkueen. Minulle peli on sitä, että pelaajat luistelevat nopeasti, taklaavat ja karvaavat.

Shedden on valmentanut kaksi edellistä kautta AHL:ssa St. John's Maple Leafsissa, mutta nyt jatkoa ei enää tullut. Eurooppa oli hänellä vaihtoehto muiden joukossa.

- Totta puhuen etsin mitä tahansa työtä. Halusin pysyä mukana jääkiekossa. Puhuin monille ihmisille Eurooppaan tulosta. Suomen liigan on erittäin arvostettu ja hyvin scoutattu liiga. Mielikuva on, että sarjassa mennään eteenpäin, ei taaksepäin, Shedden siirtyi perinteiseen liigan kehumislinjaan.

Shedden ei usko siirron Eurooppan leveämpiin kaukaloihin ja eri sääntöihin aiheuttavan suuria ongelmia valmennuksellisesti.

- Uskon, että tämä on mielenkiintoinen kokemus. Alku on varmasti opettelemista, mutta luulen olleeni jääkiekossa mukana niin kauan, että tiedän sen olevan vain jääkiekkoa.

- Eri säännöt tulevat aiheuttamaan tarvetta opetteluun, mutta ilman punaviivaakin pystyy painostamaan ja pelaamaan karvauspeliä sen sijaan että vetäytyisi ja odottelisi. Luonnollisesti punaviivasääntö on uusi tilanne, mutta uskon, että säännös kanssa on mukava tehdä töitä.

Kingin asia kesken

IFK:n ja Dave Kingin suhde alkoi ruusuisesti, mutta päättyi nopeasti piikkien tultua esiin. IFK:n osalta tilanne on kesken, sillä sopua ei ole vielä löytynyt.

- On selvää, että meillä on protesti kesken niin Dave Kingiä kuin myös Magnitogorskia vastaan. Totta kai me haluamme vahingonkorvausta, on se sitten jompikumpi tai he yhdessä joka maksaa. Meillä on edelleen voimassaoleva sopimus, jonka King on henkilökohtaisesti ilmoittanut haluavansa purkaa. Hän on antanut tietyt ehdot, joita emme ole hyväksyneet. Nyt siitä käydään keskusteluja. Emme käy niitä henkilökohtaisesti, vaan olemme ulkoistaneet ne. Tilannetta hoitavat lakimiehet eri puolilla maailmaa, Matikainen päivitti riitatilannetta.

Kevään aikana esillä oli myös huhuja siitä, että IFK:ssa turvauduttaisiin jälleen pudotuspeleissä penkin eteen astuneen Matikaisen voimiin myös valmennuspuolella. Tätä vaihtoehtoa toimitusjohtaja ei täysin tyrmännyt.

- Olen joskus aikaisemmin sanonut, että ei enää koskaan valmentajana, ja olen sen pari kertaa joutunut perumaan. En sitä henkilökohtaisesti poissulkenut, mutta ei se organisaatiolla ollut mikään ykkösvaihtoehto, että Matikainen olisi ollut kaksissa housuissa.

- Kyllä meillä oli selkeästi tammikuussa tehty päätös, kun julkaistiin että Aravirran sopimusta ei jatketa, että haluamme pohjoisamerikkalaisen valmentajan kaivamaan ne IFK:n perinteet esiin. Sen mukaan me olemme eläneet koko kevään.

» Lähetä palautetta toimitukselle