Kultakypärä Kohn uskoo Bluesin tulevaisuuteen

LIIGA / Haastattelu
Neljänteen kauteensa Espoon Bluesissa lähtevä taitava tsekkihyökkääjä Ladislav Kohn allekirjoitti kaikkien espoolaisfanien riemuksi kahden vuoden jatkosopimuksen joukkueen kanssa. Rennon oloinen juuri perheenlisäystä saanut Kohn uskookin vakaasti Bluesin nousuun.

Vaikka Bluesin kausi oli kaikkea muuta kuin onnistunut, voidaan tsekkihyökkääjä Ladislav Kohn laskea yhdeksi onnistujista kaiken murheen ja tuskan keskellä. Kohn sijoittui lopulta 45 pisteellään SM-liigan pistepörssissä kymmenenneksi, ja pelasi SM-liigauransa tasaisimman ja myös parhaan kautensa. Moni uskoi miehen suuntaavan rahakkaimmille kentille, mutta Kohn päätti jatkaa Espoossa.

- Yksi suurimmista syistä oli se, että pidämme vaimoni kanssa molemmat kovasti Suomesta ja halusimme jäädä tänne. Harkitsin muitakin vaihtoehtoja, mutta Blues on nyt todella sitoutumassa toimintaansa ja haluaa kehittää joukkuetta ja organisaatiota parempaan suuntaan. Tänne on hankittu todella ammattitaitoista väkeä johtamaan joukkuetta alkaen valmentajista. Ensi vuodesta tulee erittäin mielenkiintoinen, ja haluan olla mukana näkemässä sen, Kohn totesi tiedotustilaisuudessa.

- Henkilökohtaisesti en tunne valmentaja Heikkilää, mutta tiedän hänen taustansa, ja olen jutellut mm. Petr Tenkratin kanssa. Kaikki ovat kehuneet häntä valtavasti, Kohn jatkoi.

Viime kaudella nopeasti joukkueen parhaaksi pistemieheksi noussut Kohn aloitti joukkueen kakkoskentällisessä yhdessä Teemu Elomon ja Olli Ahosen kanssa, mutta toissakaudella hyvin päättynyt yhteistyö ei enää sujunutkaan odotetulla tavalla. Pian ketjuja rukattiin uuteen uskoon, ja ”Laddy” löysi itsensä ykkösnyrkistä. Ensi kaudeksi mies haluaa yhä enemmän vastuuta, ja sitä lienee kaiken järjen mukaan myös luvassa. Kenties odotettavissa on tutkapari Joakim Eriksson-Ladislav Kohn?

- Vaikea sanoa tuosta. On tietysti valmentajista kiinni, miten ketjut tullaan ensi kaudeksi järjestämään, mutta todellakin haluan isomman roolin kuin kakkosketjun laiturin. Haluan pelata ykkösketjussa, ja saada vastuuta, hän sanoi.

Viime kauteen Kohn oli omien sanojensa mukaan henkilökohtaisessa mielessä tyytyväinen:

- Viime kausi oli meiltä joukkueena suuri pettymys, ja luulin todella, että pääsisimme vähintään pudotuspeleihin, mutta henkilökohtaisesti saavutin itse itselleni asettamani tavoitteet, joihin kuului muun muassa olla kymmenen parhaan pistemiehen joukossa SM-liigassa. Voisin tietysti ehkä vielä parantaakin, mutta ottaen viime kauden tapahtumat ja olosuhteet huomioon, olen omaan peliini varsin tyytyväinen. Joka vuosi olen parantanut otteitani täällä, ja ehkä ensi vuonna olen jo viiden parhaan joukossa, Kohn naureskeli.

Viime kaudeksi joukkueeseen kovalla kohulla tulleet Pohjois-Amerikan avut Landon Wilson ja Donald MacLean eivät sen sijaan sopimusta ensi kaudeksi saaneet, vaikka varsinkin MacLean pelasi loistavan loppukauden. Kaksikon kanssa paljon pelanneella Kohnilla onkin varsin hyvä käsitys kaksikon kyvyistä.

- Landonilla oli todella vaikea kausi täällä. Hän kärsi paljon loukkaantumisista, ja on mielestäni epäreilua arvioida häntä tämän kauden perusteella. Hän ei ollut täydessä kunnossa, joten en usko, että näimme, mihin hän todella pystyy. Donaldilla puolestaan meni loppukausi erittäin hyvin, hänellä vain kesti aikansa sopeutua tänne. Hän on iso kaveri, ja luulen, että valmentajat kiinnittivät hänen kohdallaan eniten huomiota hänen luisteluunsa, joka ei ole tarpeeksi hyvää Euroopan kaukaloihin. Hänet hankittiin tänne ykkössentteriksi, mutta heikon luistelunsa takia jouduttiin siirtämään laitaan. Jos hänet olisi alunperinkin hankittu laituriksi, olen varma, että jatkosopimus olisi syntynyt, Kohn arvioi.

Monet syyttävät Bluesin menestymättömyydestä ja heikosta organisaation tilasta joukkueen ex-toimitusjohtaja Christian Ruuttua, mutta Kohnilla sitä vastoin on Ruutusta vain positiivista sanottavaa:

- Minulla ei koskaan ollut mitään henkilökohtaisia ongelmia Christianin kanssa. Hän hankki minut tänne alunperinkin ja antoi minulle mahdollisuuden pelata Suomessa. Aina jos jotain tarvitsin, hän oli paikalla auttamassa.

- Tiedostan kyllä, että joillakin pelaajilla tosin oli erimielisyyksiä Ruutun kanssa muun muassa siitä, miten asiat pitäisi tehdä ja mitä oli luvattu, Kohn jatkoi vakavana.

- Mielestäni on ikävää, että muita ihmisiä syytetään pelaajien heikoista esityksistä. Et voi erottaa 25 pelaajaa joukkueesta, ja sen sijaan osoitat sormellasi yhtä tiettyä ihmistä. Tämä on nykyjääkiekkoa; bisnestä. On täysin luonnollista, että jos olet joukkueessa monta vuotta, eikä menestystä tule, sinut vaihdetaan johonkin toiseen, hän sanoi.

Nähtäväksi jää, onnistuuko Kohn Erikssonin tai jonkun muun vierellä rikkomaan uudestaan piste-ennätyksensä, ja nousemaan liigan kirkkaimpien tähtien joukkoon tulevalla kaudella. Blues on painottanut hankinnoissaan sitoutumista ja valmiutta itsensä kehittämiseen, ja Ladislav Kohn on esimerkillinen pelaaja toteuttamaan tätä teemaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle