Malliesimerkki taistelukiekosta

LIIGA / Raportti
JYPin ja Ässien lauantai-illan ottelu oli tasainen ja vauhdikas. Kumpikin joukkue tarjosi hyvää pudotuspelikiekkoa, mutta jyväskyläläiset olivat Pataa maalin verran parempia.

Illan spektaakkelissa jäällä taisteli kaksi hyvin latautunutta joukkuetta, jotka pelasivat viihdyttävää jääkiekkoa. Ottelu eteni pitkään tasaisissa merkeissä, eikä kahden erän jälkeen kumpikaan joukkue ollut onnistunut maalinteossa. Joukkueiden välinen ero oli pieni, joten oli selvää, että kolmannessa erässä ensimmäisen maalin tehnyt joukkue tulisi olemaan vahvoilla.

Ensimmäinen maali tuli JYPille. Jani Tuppurainen sai kiekon Ässien puolustusalueella ja JYPin liukas laitahyökkääjä kiersi maalin takaa. Tämän jälkeen hän löysi hienosti viivalta Sami Vatasen, joka onnistui laukauksessaan täydellisesti. Ässien maalia vartioineella Antti Raannalla ei ollut mitään mahdollisuutta napata puolustajan yläkulmaan viuhunutta vetoa.

– Kyllä tästä ottelusta tiesi alusta asti, että pienet marginaalit merkkaavat. JYP pelasi fiksusti ja hyödynsi meidän pari heikkoa hetkeä, Ässien päävalmentaja Karri Kivi totesi.

Viimeistely ratkaisi

Ottelu näytti perinteiseltä pudotuspeleissä pelattavalta jääkiekolta. Kumpikin joukkue pelasi jokaisen tilanteen loppuun asti taistellen, mikä näkyi pelissä kovana intensiteettinä. Ottelu ei tarjonnut juuri kiekollisia hienouksia, mutta nopeutta sitäkin enemmän. Kumpikin joukkue karvasi aktiivisesti ja pyrki luomaan peliä terävillä vastaiskuilla sekä nopeilla hyökkäyksillä.

Aktiivinen karvaaminen aiheutti myös sen, että pelissä kumpikaan joukkue ei antanut toiselle paljoakaan vapaata tilaa. Hyvin otteluun latautuneet pelaajat eivät väistelleet toisiaan, vaan ottelussa nähtiin lukuisia puhtaita taklauksia.


Illan kamppailu oli fyysinen.
Mikko Ruohola - http://mikko.ruohola.org/

Ottelussa jaettiin peräti kymmenen kahden minuutin rangaistusta, joten pelissä nähtiin paljon ylivoimapeliä. Erityisesti JYP pääsi useampaan otteeseen yrittämään maalia ylivoimalla, mutta hyvistä paikoista ja vakuuttavan näköisestä pyörityksestä huolimatta hurrikaanipaidat eivät onnistuneet ylivoimamaalin teossa. Myös Ässien ylivoima näytti vaarallisemmalta kuin torstain pelissä, mutta parista kelvollisesta paikasta huolimatta Pata ei tehnyt kevään pudotuspelien ensimmäistä ylivoimamaaliaan.

Illan peli ratkesikin viimeistelyyn. Kummallakin joukkueella oli paikkoja lukuisiin maaleihin, mutta heikot ratkaisut, maalivahtien hyvät torjunnat sekä tolpat pitivät ottelun vähämaalisena. Lopulta pienet asiat ratkaisivat pelissä, minkä vuoksi yksilöt nousivat tärkeiksi. Ässillä on ratkaisijat vähissä Tomas Zaborskyn ollessa sivussa, kun taas JYPillä on käytössään käytännössä paras mahdollinen joukkue ja huippukuntoinen Sami Vatanen.

– Ylivoimaan olin ihan tyytyväinen siinä mielessä, että tänään oli nähtävissä vilpitöntä yritystä ja aihioita siitä, että tulosta voisi tulla. Onnistumiset ylivoimalla eivät kuitenkaan tekisi huonoa, Kivi tuumi.

Kaksi maalia ottelun loppuhetkillä

JYP teki ottelun 56. minuutilla jo ratkaisevan tuntuisen maalin. JYP voitti aloituksen porilaisten puolustuspäässä, minkä jälkeen Jani Tuppurainen teki osumaan johtaneessa tilanteessa jälleen erinomaisen esityön nousemalla röyhkeästi maalille. Antti Raanta sai tökättyä kiekon pois Tuppuraisen lavasta, mutta kiekko jäi maalin eteen pelattavaksi. Irtokiekkoon pääsi ensimmäisenä kiinni Harri Pesonen, joka vei hurrikaanipaidat jo 2-0-johtoon.

Ässät ei kuitenkaan luovuttanut, vaan vastasi JYPin maaliin todella nopeasti. Alle minuutti jyväskyläläisten maalin jälkeen Niko Palonen karvasi kiekon keskialueella ja luisteli terävästi kohti jyväskyläläisten maalia. Porilaishyökkääjän laukaus osui ensiksi tolppaan, minkä jälkeen kiekko poukkasi Riku Heleniuksen taakse.

Ottelun lopulla Ässien kiri jäi kuitenkin vajaaksi, sillä JYP pelasi fiksusti ja onnistui katkomaan patapaitojen huolimattomat syötöt. Porilaiset yrittivät lopuksi tavoitella voittoa myös ilman maalivahtia, mutta puolittaiset paikat eivät johtaneet lisämaaleihin.

– Tänään ottelussa oli kaikki huippujääkiekon elementit. Ottelussa oli vauhtia, kamppailuja, taklauksia ja erityisiä tapahtumia. Myös yleisö oli loistavasti mukana. Me olimme tänään kärsivällisiä ja se toi meille voiton, Jyrki Aho kommentoi.

Seuraavan kerran joukkueet kohtaavat maanantaina Jyväskylässä. JYP on voittanut ottelusarjan kaksi ensimmäistä kohtaamista, joten Ässät on maanantaina miltei pakkovoiton edessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle