JYPille taisteluvoitto

LIIGA / Raportti
JYP oli Ässiä varmempi.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Ässillä oli täydessä Porin jäähallissa ensimmäinen mahdollisuus katkaista välieräsarja ja edetä finaaleihin. Porilaiset eivät kuitenkaan päässeet juhlimaan kotiyleisönsä edessä JYPin napatessa 2-1-voiton.

Ottelun alku oli Ässien kannalta toisinto puolivälieräsarjan neljännestä ottelusta. Porilaisilla oli ensimmäinen mahdollisuus katkaista ottelu, mutta joukkue ei ollut alusta asti hereillä. KalPaa vastaan Ässät pelasi neljännessä ottelussa sarjan ylivoimaisesti heikoimman pelinsä. Tällä kertaa esitys oli parempi, mutta varsinkin alku oli patapaidoille murheellinen.

Vierasjoukkueen ensimmäinen hyökkäys tuotti heti tulosta. Ossi Louhivaara kiersi nopeasti maalin takaa ja heitti kiekon maalille. Ässien puolustus ei ollut tilanteessa ajan tasalla, vaan JYPin hyökkääjät saivat tilaa maalin edessä. Lopulta Miika Lahti iski ottelun avausosuman vain 24 sekunnin jälkeen.

Vain neljä minuuttia myöhemmin JYP vyöryi taas. Kristian Näkyvän laukauksen jälkeen kiekko jäi jälleen maalin eteen. Porilaispuolustajat olivat jälleen sekaisin, eivätkä kyenneet siivoamaan pelivälinettä pois omalta alueeltaan. Hetken kuluttua kiekko olikin Ässien maalissa, kun Jyrki Välivaara sai survottua kiekon Antti Raannan ohi.

- Meillä oli tämän päivän ottelussa todella vahva alku. Kaksi ensimmäistä hyökkäystä toivat meille heti kaksi maalia. Sen jälkeen matsi olikin meiltä kovaa kamppailupelaamista, JYPin päävalmentaja Jyrki Aho sanoi.

- Luulin, että Kuopion opetus olisi riittänyt joukkueelle, ja että kykenisimme pelaamaan tällaisessa tilanteessa rennosti. Sen sijaan joukkueen ajatukset olivat jo selvästi tulevissa peleissä ennen kuin pelit on edes pelattu, Ässät-kollega Karri Kivi kommentoi.

JYPillä oli ensimmäisessä erässä muitakin paikkoja, mutta kolmatta maalia vierasjoukkue ei tehnyt. Kaikkein lähimpänä lisäosumaa oli Ville Uusitalon jäähyn aikana hyvässä iskussa ollut Louhivaara. Hyökkääjän tulinen veto pysähtyi kuitenkin tolppaan.

Taklauksia ja tunnetta

Ässät ja JYP jatkoivat jo sarjassa tutuksi tulleita otteita. Sarjan rasitus näkyi jo jaloissa, mutta siitä huolimatta joukkueet karvasivat ahkerasti, taklasivat paljon ja taistelivat loppuun asti. Ottelua kykeni kuvailemaan kamppailukiekkona, jossa välitettiin tuloksista, ei tyylipisteistä.

Kova taistelu nosti tunteet jälleen kerran pintaan ja vihellysten jälkeen joukkueet selvittivätkin usein erimielisyyksiään kyseenalaisin keinoin. Tietyt pelaajat olivat totuttuun tapaan näissä tilanteissa esillä. Ramzi Abidilla, Veli-Matti Savinaisella, Jonne Virtasella, Jyri Marttisella ja monella muulla tuntui olevan koko ajan asiaa vastustajille. Ottelussa nähtiinkin paljon kosolti kahden minuutin rangaistuksia väkivaltaisuudesta.

Pelissä vihellettiin tuntuvasti jäähyjä, ja varsinkin ottelun ensimmäisessä erässä linja oli melko tarkka. Avauserässä vihellettiin peräti seitsemän kahden minuutin rangaistusta, joten kumpikin joukkue pääsi pelaamaan yllin kyllin ylivoimaa. Ottelun edetessä linja muuttui kuitenkin paljon sallivammaksi, joten kummaltakin joukkueelta jäi viheltämättä useita tilanteita, joista runkosarjan aikana olisi annettu rangaistus.

JYP kulutti jäähypenkkiä Ässiä useammin, joten porilaisilla olisi ollut hyvä mahdollisuus iskeä osumia ylivoimalla. Padan ylivoima ei ollut missään nimessä huonoa, sillä kotijoukkue sai luotua paljon maalipaikkoja. Ässien ongelma olikin se, että maalipaikkoja ei saatu muutettua maaleiksi. Samat ongelmat koskivat tällä kertaa myös vierasjoukkueen ylivoimaa.

Ässät ei tuhlannut kuitenkaan kaikkia ylivoimiaan, sillä kotijoukkueen ottelun ainoa osuma syntyi Eric Perrinin huitomisjäähyn aikana. Ylivoimalla Uusitalo sai kiekon viivalla ja laukoi kiekon kohti maalia. Maalin edessä Eero Elo oli valppaana ja ohjasi kiekon Tuomas Tarkin ohitse.

JYP puolusti paremmin

Ässät kykeni parantamaan ottelun loppua kohden ja luomaan painetta JYPin puolustusalueelle. Porilaisten pyristely ei kuitenkaan riittänyt, vaikka tasoitusta haettiin ilman maalivahtia. Kaikkein lähimpänä tasoitusta Ässät oli kolmannen erän alussa. Patapaidat juhlivat jo maalia, mutta videotarkastuksen perusteella Elon laukaus ei lopulta missään vaiheessa käynyt maalissa asti.

JYP oli tasaisessa ottelussa hieman porilaisia parempi ja ansaitsi voittonsa. Vierasjoukkue voitti sarjan aiempiin otteluihin verrattuna enemmän kaksinkamppailuja ja oli muutenkin kotijoukkuetta aktiivisempi. Lisäksi JYPin puolustus kykeni pelaamaan Ässien vastaavaa tiiviimmin ja varmemmin.

- Tänään joukkueen tunnetaso oli hyvä, mutta otimme kyllä liikaa jäähyjä. Tasakentällisin sen sijaan pärjäsimme hienosti, Aho totesi.

Ässien vahvuus on jo pitkään ollut tiivis puolustaminen joukkueena, mutta tällä kertaa porilaisten puolustajat eivät olleet parhaimmillaan. Ässien puolustuksen esitys oli uninen ja väsynyt, eivätkä he kyenneet auttamaan Raantaa tarpeeksi. Varsinkin ottelun alkuminuuttien sekoilut osoittautuivat tällä kertaa turmiollisiksi.

- Marttinen oli tänään oikeastaan meidän ainoa hyvä kenttäpelaaja. Toivottavasti joukkue oppi tästä taas jotain uutta ja on valmiina maanantaina uuteen ajoon, Kivi sanoi.

Seuraavan kerran joukkueet kohtaavat maanantaina Jyväskylässä. Ässillä on tuolloin toinen mahdollisuus katkaista sarja ja edetä finaaleihin, jossa sarjan voittajaa vastaan asettuu Tappara. JYP on pakkovoiton edessä, sillä tappio tietäisi joutumista pronssipeliin Lukkoa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle