TPS parempi jumbofinaalissa - Valtonen otti syyt niskoilleen: "Ei oltu valmiita"

LIIGA / Raportti
TPS pääsi juhlimaan useasti runsaslukuisen kotiyleisön (6089 katsojaa) edessä.
Kuva © Timo Savela
TPS:n kevätkunto näyttää olevan kohdallaan, sillä jumbofinaalissa Vaasan Sport jäi jyrän alle. Turkulaisille riitti lauantaina hyvä 30-minuuttinen ja parempi erikoistilannepelaaminen.

TPS pelasi puolet ottelusta todella hyvin ja se riitti lauantaina maukkaaseen voittoon. Sport epäonnistui otteluun valmistautumisessa täydellisesti.

− Nostan käteni pystyyn, ettei menty tänään aamujäälle herättelemään. Ei oltu valmiita ja TPS oli parempi. Se siitä, Sportin päävalmentaja Tomek Valtonen kommentoi.

Liigan jumbofinaali alkoi vauhdikkaasti. Kiekko liikkui päästä päähän melkoisella nopeudella ja tunteet olivat molemmilla joukkueilla pinnassa.

TPS vastasi ottelun avausosumasta seitsemän minuutin kohdalla. Elias Karvonen ampui Sport-vahti Hannu Toivosen torjuman irtokiekon ylänurkkaan. Maali oli Karvoselle Liiga-uran toinen.

Maalin jälkeen ote siirtyi turkulaisille. TPS karvasi todella energisesti ja vaasalaiset joutuivat vain purkamaan kiekkoa keskialueen puolelle.

− Ensimmäisessä erässä olimme hyviä ja mikä hienointa, pystyimme nostamaan tasoa vielä seuraavankin erään kymmeneksi minuutiksi, tuore TPS-luotsi Jarno Pikkarainen iloitsi.

Palloseura pääsi hyvin omista jalalla ja syötöt napsuivat omille. Turkulaiset loivat vaarallisia paikkoja liukuhihnalta ottelun puoleen väliin saakka.

Toivonen oli lauantaina todella epävarman tuntuinen. Herra saikin pian kaivaa kiekon jo toistamiseen selkänsä takaa, kun Petteri Nummelin laukoi Toivosen jalkojen välistä kauden ensimmäisen osumansa ylivoimalla.

Se riitti Toivoselle lauantailta ja tilalle vaihdettiin Ville Hostikka. Painetta riitti myös Hostikan tultua maalinsuulle. Varsinkin TPS:n ylivoima tuntui toimivan lauantaina.

Valmennusryhmään liittynyt Kimmo Rintanen oli saanut selkeyttä ylivoimaan. Tilaa oli myös luovuudelle, mistä hyvänä esimerkkinä toimi TPS:n toinen ylivoimapyöritys.

Ykkösylivoima pyöritti vaasalaisia aivan miten tahtoi, vaikka maaliin asti kiekkoa ei saatukaan.

− Kimmo oli saanut tuotua jo täksi päiväksi hyviä juttuja ylivoimaan. Annan hänelle vapaat kädet sen kanssa, Pikkarainen kehui Rintasta.

Ottelun avauspuoliskosta kertoi paljon se, etteivät vaasalaiset saaneet ylivoimallakaan mitään aikaiseksi. TPS pääsi alivoimalla jopa vaarallisiin vastahyökkäyksiin.

Sport tuli hieman pirteämmin toiseen erään. Valtosen palopuhe oli selvästi otettu kuuleviin korviin.

TPS murjoi rumat lukemat ja lopetti pelaamisen

Ilo jäi kuitenkin lyhyeksi, kun Jarkko Immonen lähti istumaan kaksiminuuttista. Hyvä ote katosi kolmen minuutin jälkeen sen siliän tien.

Ilkka Pikkarainen rokotti ylivoimalla komean kuvion päätteeksi ja Alexander Ruuttu vei heti perään upealla soolomaalillaan turkulaiset jo neljän maalin karkumatkalle ennen ottelun puoltaväliä.

− (Ville-Vesa) Vainiola antoi (Mikko) Rantaselle ja Rantanen antoi saman tien minulle. Eivät he kerenneet, eikä maalivahtikaan kerennyt mukaan. Siinä ylivoimakuvion keskellä on se pari sekuntia aikaa, jos kiekko siihen saadaan pelattua, kovan maalivireen viime aikoina löytänyt Pikkarainen analysoi.

Rantanen oli jälleen TPS:n parhaimmistoa luoden vaarallisia tilanteita Sport-maalille läpi ottelun. Miehen otteita on ilo seurata tällä hetkellä.

Hyvänolon tunne valtasi turkulaiset, sillä Sport otti pelin haltuunsa ottelun puolivälissä ja sai aikaan myös kavennuksen. Mike Brennan pääsi aloitusvoiton jälkeen ohittamaan kelpo ottelun TPS:n maalinsuulla pelanneen Aleksandar Georgijevin.

− Meillä oli todella vaikeaa toisen erän loppu. Se menee henkisesti niin, että kun annat siimaa, niin se on todella vaikea kelata takaisin, päävalmentaja Pikkarainen kommentoi.

Vaasalaisten ylivoima oli kuitenkin lauantaina avutonta. Erikoistilannepelaamisessa turkulaiset olivat selkeästi edellä läpi ottelun.

Turkulaiset olivat kolmannessa erässä pinteessä. TPS lopetti pelaamisen totaalisesti ja joutui koville. Sport kavensi otteun 4-2:een alivoimalla turkulaisten nukkuessa totaalisesti. Maalin viimeisteli Antti Kangasniemi, syötön tarjosi Teemu Tallberg.

Kovasta loppurynnistyksestä huolimatta TPS piti johtonsa ja vei jumbofinaalin herruuden. Voitto oli turkulaisille ensimmäinen Sportista tällä kaudella. Ensimmäistä kertaa kotiyleisön edessä penkin takaa joukkoja johtanut Pikkarainen oli varsin tyytyväinen kuluneeseen viikkoon.

− Hektinen viikko on ollut, mutta todella kivaa myös. Olen ollut niin innostunut, että hyvä jos uni on tullut. Kaiken kaikkiaan olen ollut todella tyytyväinen koko viikkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle