SaiPa murskasi TPS:n - Markkasesta ennätysmies

Jussi Markkasesta tuli liigahistorian vanhin nollapelin pelannut maalivahti.
SaiPa pelasi keskiviikkona vaisun pelin Raumalla. Turkuhallin jäällä lappeenrantalaiset näyttivät kuin eri joukkueelta ja murskasivat TPS:n peräti 0-5.

Lukolle keskiviikkona selkein luvuin hävinnyt SaiPa näytti TPS:lle kaapin paikan lokakuun avanneessa ottelussa. Keltapaidat olivat turkulaisia edellä pelin jokaisella osa-alueella, eikä voittajasta todellakaan jäänyt epäselvyyttä paikalle saapuneille 3894:lle katsojalle.

SaiPa aloitti maalinteon jo kolmen minuutin pelin jälkeen, kun ylivoimalla Sam Lofquist niittasi lyöntilaukauksensa suoraan syötöstä Teemu Lassilan taakse. Kotijoukkue puolestaan ei päässyt avauserässä ylärimaa lähemmäs maalintekoa.

SaiPa vakuuttava erikoistilanteissa

Toisessa erässä SaiPa tarjosi TPS:lle lukuisia mahdollisuuksia tulla peliin mukaan. Tadas Kumeliauskasin läpiajo johti rangaistuslaukaukseen, mutta liettualaiselta loppuivat ideat kesken vieraiden maalilla nollapelin torjunutta Jussi Markkasta vastaan.

SaiPa sen sijaan hyödynsi tilaisuutensa. Ryhmän illan toinen ylivoimapeli tuotti ensimmäisen tavoin tulosta, kun Matti Järvinen pääsi kiepauttamaan kiekon maaliin Lassilan jalkojen välistä.

Toisen maalinsa jälkeen lappeenrantalaiset tarjosivat TPS:lle useita mahdollisuuksia, mutta isännät eivät tarttuneet tilaisuuteen. Liigan parhaasta ylivoimasta ei ollut jälkeäkään, kun TPS hukkasi kolme perättäistä ylivoimamahdollisuutta.

TPS:n toisen erän kolmannen ylivoiman surkeuden kruunasi Lauri Tukosen karmaiseva harhasyöttö, johon pääsi väliin SaiPa-hyökkääjä Kim Strömberg. Strömberg luisteli läpiajoon ja harhautti Lassilan taitavasti. Alivoimamaalin myötä SaiPa siirtyi jo kolmen maalin johtoon.

Kliseinen "kun et itse tee, kaveri varmasti tekee" realisoitui TPS:n kannalta vielä toisen erän lopulla. Palloseuran rangaistuksesta seurannut SaiPan illan kolmas ylivoimapeli tuotti jälleen tulosta, kun Strömbergin kova lyöntilaukaus keskisektorilta vaihtoi suuntaa Tommi Jokisen mailasta ja viuhui TPS:n verkkoon.

Markkaselle ennätys

Kahden erän jälkeen kotijoukkueen maalivahti Lassila oli torjunut vain seitsemästi, vaikka omissa oli kolissut jo neljä kertaa. TPS-valmennus teki asiasta omat johtopäätöksensä ja vaihtoi päätöserään maalille Aleksandar Georgijevin.

Herättely ei kummoisesti toiminut, sillä SaiPan puolelta yllättäväksi tehopelaajaksi noussut puolustaja Kalle Maalahti karkasi laidalta läpi ja nosti kiekon ylös TPS-maaliin. Maalahden ottelun tehot olivat lopulta puolustajalle hienot 1+2.

SaiPan loistavasti toiminut ylivoima sai yrittää vielä viidellä kolmea vastaan, mutta Tomas Mojzisin karmeasta harhasyötöstä seurannutta ja tolppaan päättynyttä maalintekoyritystä ei läheltä piti -tilanteesta huolimatta kirjattu maalisarakkeeseen.

Pelin loppupuolella nähtiin vielä ulosajo, kun TPS:n Jonne Virtanen hiiltyi vierasjoukkueen Järviselle Patrik Moisioon kohdistuneesta huitomisesta. Lopussa ei enää lisäosumia nähty, joten SaiPan konkaritorjuja Markkanen piti nollapelin ja tuli samalla liigahistorian vanhimmaksi nollapelin pelanneeksi maalivahdiksi.

Markkanen pelasi viime kaudella TPS:ää vastaan kahdesti ja poistui molemmilla kerroilla Turkuhallista nollapeli mukanaan. Torstain nollapeli oli tuoreelle ennätysmiehelle siis jo kolmas perättäinen Turussa.

SaiPa pelasi sitoutuneemmin

Lehdistötilaisuudessa vieraiden pääkäskijä Pekka Tirkkonen jakoi omilleen kiitosta hyvästä työmoraalista. SaiPa oli TPS:ää parempi erikoistilanteiden lisäksi maalivahtipelissä, viimeistelyssä ja se oli kaiken kaikkiaan paljon turkulaisia kurinalaisempi joukkue.

− Raumalla emme olleet pelin ytimessä ja pelin sielussa mukana. Tänään oltiin kyllä todella hienosti ja olen todella tyytyväinen tuohon sitoutuneeseen puolustuspelaamiseen. Joka jätkä teki töitä joukkueelle hienosti ja uhrasi itsensä.

Palloseuran puolella myönnettiin vierasjoukkueen selkeä paremmuus.

− SaiPa voitti erikoistilanteet ihan sata-nolla tänään. Tietysti tuo vaatimaton viimeinen erä ja ylimääräiset sekoilut eivät ole hyvä asia, kiteytti puolestaan TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin.