Pelicans kaappasi kärkipaikan

TPS:n kotivoittoputki jäi historiaan kun Pelicans haki Turusta täyden pistesaaliin ja nousi sarjakärkeen. Lahtelaisten vierasvoitto irtosi vakuuttavalla esityksellä ja puhtaalla 5-0-tuloksella.

Kai Suikkanen ei antanut entiselle työnantajalleen armoa torstaina Pelicansin vieraillessa Turkuhallin kaukalossa, missä nähtiin kaksi täysin eri tason joukkuetta. TPS:n kuuden kotivoiton putki koki tylyn päätöksen, kun kaikessa paremmin onnistunut Pelicans poistui hallista voittajana viiden maalin marginaalilla.

TPS roikkui hyvin vieraansa mukana vielä ensimmäisessä erässä, turkulaiset onnistuivat jopa voittamaan maalipaikat ja luomaan muutaman hyvän tilanteen Niko Hovisen maalille. Parhaille paikoille pääsi Ryan Stone, joka pääsi muun muassa erän puolivälin ylivoimalla jatkamaan Ville Vahalahden nopean syötön, kuitenkin tolppien ulkopuolelle.

Vaikka Palloseura oli tilanteiden suhteen avauserässä jopa edellä, taukosummerin soidessa tulostaulua koristivatkin 0-2-lukemat. Pekka Jormakka vei Pelicansin johtoon noin kuuden minuutin kohdalla survottuaan kolmannen paluukiekon ohi Aleksis Ahlqvistin, ja toisessa maalissaan lahtelaiset jo nöyryyttivät TPS-viisikkoa loistavalla hyökkäyksellä.

Aaron Brocklehurst avasi hitaan lähdön jälkeen kiekon vasempaan laitaan, mistä Teemu Rinkinen polki hyökkäysalueelle. Rinkinen ujutti kiekon TPS-puolustuksen ohi Tommi Paakkolanvaaralle ja tämä kasvatti vieraiden etumatkan kahteen maaliin tarkalla laukauksella.

Aleksis Ahlqvistin urakka päättyi reilun erän jälkeen.

Toinen erä Pelicansin dominointia

Kotijoukkueen alivoimalla käynnistynyt toinen erä osoittautui ottelun ratkaisuksi, kun Pelicans teki TPS:stä selvää jälkeä. Pelicans hallitsi peliä koko erän, osittain TPS:n viiden rangaistuksen avittamana, ja Hovinenkin joutui torjuntatöihin ensimmäistä kertaa vasta alle kolme minuuttia ennen toista erätaukoa.

Pelicans lähti liikkeelle täydellä höyryllä heti aloituskiekon pudottamisesta asti. Jo ensimmäisellä minuutilla Pekka Jormakka harhautteli itsensä Timo Seppäsen ohi ja pääsi haastamaan Ahlqvistia, joka kuitenkin torjui lahtelaishyökkääjän ratkaisuyrityksen.

Kolmannen maalinsa Pelicans iski reilun 23:n peliminuutin kohdalla. Brocklehurst oli jälleen rakentamassa tilannetta ja pelasi kiekon Justin Hodgmanille, joka rynni röyhkeästi TPS-maalille. Ahlqvist onnistui pysäyttämään Hodgmanin, mutta paikalle ehtinyt Max Wärn siirsi irtokiekon maaliin.

3-0-osuman jälkeen Pekka Virta yritti herättää omiaan vaihtamalla maalille Marek Schwarzin. Tsekki joutuikin tulituksen eteen, sillä Schwarz torjui toisen erän loppuosan aikana yhtä monta kertaa kuin Hovinen kahdessa ensimmäisessä erässä yhteensä. Schwarzin sisääntuloa ei helpottanut Pelicansin kolmannen maalin jälkeen alkanut TPS-jäähyjen suma. Kymmenen minuutin aikana Palloseura otti viisi kaksiminuuttista, ja turkulaisten kaikki pakkiparit olivat vuorollaan hätää kärsimässä Pelicansin jokaista hyökkäysketjua vastaan.

Hurjasta paineesta huolimatta Schwarz kykeni pitämään maalinsa puhtaana lähes 13 minuuttia, aina viimeiseen TPS-rangaistukseen asti. Pelicansin illan seitsemäs ylivoima tuotti erän toisen ylivoimamaalin, josta vastasi neliön keskelle unohtunut Arttu Luttinen.

Luttisen osuman jälkeen TPS heräsi vihdoin ja maalipaikkoja nähtiin myös kaukalon toisessa päädyssä. Kourallisen tilanteita ottelussa tuhlannut Stone pääsi laukomaan parista hyvästä paikasta, mutta parhaan tilaisuuden kuparisen rikkomiseen sai kapteeni Vahalahti. Läpiajoon päässeen kultakypärän yritys päättyi Hovisen patjatorjuntaan, joskin Brocklehurstin häirintä teki ratkaisusta vaikeaa.

Kolmas erä käynnistyi toisenlaisia pallopelejä muistuttaneella roiskimisella. Kovan tuskan jälkeen TPS:kin onnistui lopulta saamaan kiekon maaliin, mutta tuomariston pilli oli jo ehtinyt soida. Pelailuksi menneeseen päätöserään mahtui myös yksi hyväksytty maali, kun Markus Seikola viimeisteli loppunumeroiksi 5-0.

Virta kaipaa nöyryyttä

Lahtelaisten päävalmentaja Suikkanen oli ymmärrettävästi tyytväinen vierasvoittoon ja totesi joukkueen päässeen tällä viikolla hyvään vauhtiin hankalan Jokerit-ottelun jälkeen.

– Pelattiin hyvä peli. Tiedettiin että vastustaja on ollut viime aikoina kotikaukalossa kova porukka, niin tultiin nöyrillä mielin taistelemaan pisteistä.

– Päästiin hyvin liikkelle ja pelattiin juuri niin kuin meidän piti. Jos jotain ongelmia hakee niin meinattiin hieman innostua liikaa ja hyökkäyspäässä pelattiin jumalattoman pitkiä vaihtoja, mikä söi vähän liikettä tältä illalta, toivottavasti ei myös huomisillalta, Suikkanen totesi viitaten perjantain Pelicans-JYP-otteluun.

TPS:n Virta muistutti jälleen nöyryydestä ja asenteesta.

– Sana "nöyryys" nousi äsken esille ja siinä oli tänään aika iso ero. Lähdettiin hyökkäämään niin maan perkeleesti ja annettiin pari helppoa maalia. Kun jäätiin alakynteen, ei ollut enää mitään. Täytyy muistaa että kun saatiin välillä pisteitä niin puolustettiin kuin eläimet, Virta kommentoi.

– Hyvistä asioista nauttiminen on edelleen liian kovaa suhteessa epäonnistumisiin ja maaleihin omaan päähän. Vastustaja oli erittäin hyvä ja taktisesti viisas, lähes jokaisesta meidän hyökkäyksestä tuli maalipaikka meidän omaan päähän. Kaikenkaikkiaan Surkea suoritus.

Pelicansin pelit jatkuvat jo perjantaina, kun JYP vierailee Lahdessa. TPS puolestaan huilaa yhden päivän ennen kuin se isännöi lauantaina Ilvestä.