Pelicans hereillä, TPS ei

LIIGA / Raportti
Lahden Pelicans osoitti perjantaina Turussa, millainen ero on hyvin latautuneella joukkueella ja haluttomalla hiihtelijälaumalla.

Lahtelaiset olivat hyvin valmistautuneita pudotuspelien avausotteluun ja pelasivat mallikasta playoff-kiekkoa. Tuloksena oli ansaittu voitto apaattisesta TPS:stä.

kuvakooste

Perjantai-illan olennaiset otokset
[katso kuvat]

- Tietysti olen tyytyväinen tuohon ilmeeseen, joka kokemattomalla joukkueella oli, erittäin tasapainoinen esitys meiltä, iloitsi Pelicans-luotsi Hannu Aravirta.

Ottelu oli periaatteessa tasainen niin kenttätapahtumien kuin maalipaikkojenkin suhteen. Ero joukkueiden välillä syntyi siitä, että vierasjoukkuetta tuntui kiinnostavan puolivälieräpaikka enemmän.

- Meillä eivät odotukset ja puheet kohdanneet todellisuutta. Kaveri oli selvästi aktiivisempi ja nälkäisempi, summasi TPS:n Hannu Jortikka.

Shokkihoitoa uneliaille

Pelicans otti kiinnityksen jatkopaikkaan toisen erän tehohetkellä. Juuri kun TPS näytti saavan juonta pelaamiseensa ja otetta tapahtumista, lahtelaiset tarjoilivat tyrmäystippoja kahdella peräkkäisellä maalilla.

Hieman ennen erän puoliväliä lahtelaiset mykistivät olemattoman turkulaisyleisön maalilla, joka kuuluu kevään komeimpiin vielä pudotuspelien päätyttyä. Upean koko hyökkäysketjun syöttelyn päätteeksi Tuomas Santavuori sai viimeistellä hyökkäyksen tyhjään maaliin takatolpalta.

Maali oli Santavuorelle ensimmäinen joulukuun lopun jälkeen.

- Saatiin siinä hyvä vastahyökkäys. Ei se ehkä ollut ihan tavallinen playoff-maali, muisteli Pelicans-hyökkääjä kaunokaista.

Heti perään Pelicans hyödynsi illan kolmannen ylivoimansa. Marko Jantunen ja Matias Loppi alustivat, ja Patrick Yetman tälläsi vastustamattomasti puolustusneliön keskeltä 2-0-osuman.

Vahvasti taistellut Jantunen riemuitsi omiensa oikealla hetkellä löytyneestä hyvästä peli-ilmeestä.

- Ehdottomasti meidän paras peli tänä vuonna.

Alku varovaista kyttäilyä

Ottelun alku oli kuin tyyppiesimerkki ylijännittyneestä pudotuspelien avauskamppailusta. Jäällä nähtiin varovaista pelailua. Kotijoukkue TPS ei koko erän aikana saanut omaa pelinrakenteluaan kuntoon Pelicansin kuolettaessa tehokkaasti turkulaisten hyökkäykset.

Toiseen erään TPS rynnisti hieman piristyneellä ilmeellä ja sai vuorostaan painettua peliä ensimmäistä kertaa lahtelaispäätyyn ylivoimalla. Näennäinen painostus jäi tuloksettomaksi ja sitten olikin Pelicansin vuoro iskeä.

- Alkuun oli aika kyttäilevää pelaamista. Se oli tietysti meille hyvä asia, pohti Jantunen.

Pelicansin karattua johtoon TPS:n peli tuntui sekoavan lopullisesti. Vierasjoukkueen lisämaalit olivat toisen erän lopussa lähempänä kuin isäntien kavennus.

- Puskettiin vaan siihen Pelicansin linjaan, olisi pitänyt saada kiekkoa syvemmälle päätyyn ja sieltä maalin eteen, analysoi TPS-puolustaja Jesse Saarinen.

Niemellä täydellinen playoff-debyytti

Päätöserän käsikirjoitus oli ennalta arvattava. TPS yritti saada epätoivoisesti tilanteita luotua, mutta turkulaiset hakkasivat päätään kärsivällisten lahtelaisten tiiviiseen puolustusmuodostelmaan. Ensimmäistä pudotuspeliotteluaan liigassa pelannut Antti Niemi torjui heti nollapelin.

- Kyllä jonkin verran jännitti, mutta nyt tuntuu tosi hyvältä, totesi 32 kertaa torjunut Pelicans-vahti.

Niemi kiittelikin aiheesta omiensa uhrautuvaa ja nöyrää puolustuspelaamista. Lahtelaisten kiekoton peli oli tiivistä keskialueelta lähtien ja pääosin Niemi suoriutui iltapuhteestaan selkeillä perustorjunnoilla.

- Saatiin hyvä itseluottamus tiistain pelistä, oli helppo lähteä tähän peliin, muisteli Niemi joukkueiden kohtaamista runkosarjan päätöskierroksella.

Koti, kunnia ja kesäloma?

TPS sai loppua kohden nostettua pelitempoaan. Joni Yli-Torkon väännettyä nilkkansa isännät saivat miehistöä tiivistämällä peliään kulkemaan, mutta hyökkäykset päätyivät kerta toisensa jälkeen kaukalon kulmiin, maalinedustalle ei Palloseuralla juurikaan ollut asiaa.

Kokonaisuutena Palloseurasta jäi vaisu kuva. Joukkueen peli oli hidasta, sekavaa ja oudolla tavalla haluttoman oloista, vaikka juuri nyt käsillä ovat turkulaisten kaivatun kunnianpalautuksen avainhetket.

- Ei voi valmistautumisessa olla ongelmia näissä peleissä. En osaa sanoa, miksi oli alkuun niin vaikeaa, ihmetteli Jesse Saarinen.

- Ehkä loppua kohti pystyttiin jo vähän pelaamaan playoff-kiekkoa, se ei vaan riittänyt.

Päävalmentaja Jortikka ei halunnut arvioida, miksi hänen joukkueensa vaikutti haluttomalta taistelemaan täydellä sydämellä.

- Nuo on turhia kysymyksiä tässä kohtaa, me keskitytään nyt vaan sunnuntain peliin.

Palloseuran kapteeni Kent McDonell ei halunnut selitellä, esitys ja tulos eivät jättäneet sille sijaa. Joukkueen esityksestä puuttui kovuutta, tahtoa ja järkeä.

- Saimme juuri sitä mitä ansaitsimme, tiivisti kanadalaishyökkääjä.

Ottelusarja jatkuu sunnuntaina Lahdessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle