SM-liigan tehottomimmat vastaan SM-liigan kuumin

LIIGA / Raportti
Kärppien Johan Backlund palasi yhden ottelun tauon jälkeen kaukaloon tulikuumana. Kovan tulituksen eteen illasta toiseen joutuva ruotsalainen torjui 37 TPS-laukausta ja vei joukkueensa voittoon. Kärppien 4-1-voitto saatteli oululaiset samalla kuuden joukkoon ohi Helsingin Jokereiden.

Oulun Kärpät venytti voittoputkensa jo viiden ottelun mittaiseksi kaatamalla Turun Palloseuran. Kuudenteen sijaan oikeuttava pistesaalis irtosi kolmella tehdyllä maalilla maalivahti Johan Backlundin hoitaessa loput.

Kärpät osui ensimmäisenä Ivan Humlin maalilla. Syötön tarjoili yhtä pienen yllätyksen saattelemana Juha-Pekka Haataja, joka huomasi TPS-maalille ohi Mario Scalzon hiipineen kultakypärän.

Keskimäärin 1,96 maalia tämän kauden kotiotteluisaan tehnyt TPS nousi tasoihin erikoisella sattumuksella ensimmäisen erän lopussa. Pekka Saarenheimon rangaistus kostautui, kun Kimmo Koskenkorva suti kiekon omaan maaliin katkaistessaan Tomas Plihalin syöttöä. Ottelun loputkin maalit olivat Kärppien käsialaa, sillä Joonas Kemppainen teki voittomaalin toisessa erässä, kun taas Joonas Donskoi ja Huml osuivat kolmannessa.

– Heti ensimmäisestä potkusta näki, että peli kulkee. Mielestäni tämän kauden viidestä TPS-ottelusta paras, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta sanoi ottelun jälkeen.

– Oli siellä omat vaikeat hetket, mutta kokonaisuuteen olen tyytyväinen, summasi Aravirta.

Kärpät voitti runkosarjan kaikki viisi TPS-kohtaamista täysin pistein. Turkulaiset onnistuivat tekemään kyseisissä taistoissa vain viisi maalia.


Ivan Huml iski jälleen kahdesti.
Timo Savela

Backlund omassa luokassaan

Kärppien voiton takuumieheksi nousi jo tuttuun tapaan maalivahti Backlund. Backlund on torjunut neljässä viime ottelussaan yhteensä 141 kertaa, eli keskimäärin 35 kertaa ottelua kohden. Ilmaiseksi oululaisten pisteet eivät ole tulleet, mutta SM-liigan kovavireisin veskari antaa eväät pistemetsästyksen jatkamiseen. Huipputorjuntoja Backlundille kertyi hyvin vähän, mutta perusvarma työskentely piti TPS:n maalit minimissä.

– Hän oli tällainen ”high risk, high reward” -tyyppinen hankinta. Alku oli vähän haparoiva ja meidän ammattitaitoammekin epäiltiin, mutta hän on osoittanut epäilyt vääriksi. Olimme jo hankintavaiheessa tietoisia hänen taustoistaan, pidetystä persoonastaan ja atleettisuudestaan, Aravirta kehui ja antoi ruusuja myös muille ulkomaalaisille.

– He ovat aina ensimmäisinä hallilla. Huippujätkiä kaikki.

TPS pelasi torstaina tutun käsikirjoituksen mukaan. Kommellusten ohessa joukkue onnistui luomaan liudan maalipaikkoja ja voittamaan laukaustilaston, mutta Palloseuran maalisarakkeen ainoa merkintä tuli kärppälavasta.

– Yrityksen puutteesta joukkuetta ei voi syyttää, päävalmentaja Pekka Virta huomautti ottelun jälkeen.

Virta ei ollut tyytyväinen Kärppien maaleihin johtaneisiin tilanteisiin.

– Kaksi ekaa maalia syntyivät viisikkopuolustamistilanteista. Molempien aikana jäällä oli 90% meidän puolustajiemme kokonaispalkoista, Virta kommentoi viitaten kaksi maalia pakkaselle tehotilastossa jääneisiin Scalzoon ja Tomas Mojzisiin, joista ensimmäinen tuskaili erityisesti puolustuspäässä ja jälkimmäinen kiekollisena.

TPS:lle kertyi 60:n minuutin aikana peräti 61 laukausta. Kärpät haastoi Joni Ortion 37 kertaa, joten Backlund oli hyvävireisistä maalivahdeista selkeästi työllistetympi. Palloseura onnistui vielä kolmannessakin erässä pääsemään tekopaikoille, mutta tilanteet päättyivät joko Backlundin torjuntaan tai, vielä useammin, TPS:n omaan haparointiin.

– Tuolla paikkamäärällä pitäisi tehdä enemmän kuin yksi maali, Virta sanoi.

– Lisäksi pään pitäisi kestää koko pelin, tänään turhauduttiin voitosta taisteltaessa.

Voitto nosti Kärpät kuudenneksi ohi Jokereiden, joskin oululaiset ovat pelanneet yhden ottelun enemmän. Sarjataulukon seitsemän kärki on äärimmäisen tasainen, mutta Kärppien tähtäin on luonnollisesti edelleen suorassa pudotuspelipaikassa.

– Se on ollut ainoa runkosarjatavoitteemme huhtikuusta asti. Erittäin tiukille se kuitenkin menee, kun edellä olevat joukkueet ottavat pisteitä huikeaan tahtiin.

TPS sen sijaan putosi yhden sijan ja on nyt kymmenentenä. Palloseura on kaksi pistettä yhden ottelun vähemmän pelannutta Lukkoa jäljessä ja saman verran SaiPan edellä.

– Isot pisteet meni ja aika tutun kaavan mukaan, Virta tiivisti.

Joukkueet nähdään seuraavan kerran kaukalossa lauantaina. Silloin Kärpät pelaa Oulussa HPK:ta vastaan ja TPS kohtaa vieraissa Tapparan.

» Lähetä palautetta toimitukselle