Ahlqvist hörppäsi, Ruutu maalasi, Jokerit voitti

LIIGA / Raportti
Jokereiden lähes tuhatpäinen fanijoukko sai lauantaina vastinetta rahoilleen narripaitojen hakiessa voiton Turkuhallista. Tehoton TPS ohitti Eero Kilpeläisen hallinnastaan huolimatta vain kerran ja kolme pistettä lähtivät valkopaitojen mukana pääkaupunkiin.

Ensimmäisessä erässä hankittu johto riitti Jokereiden 4-1-voittoon TPS:stä. Tasaisesta ottelusta huolimatta onnikin oli Jokereiden puolella ja narripaidat ottivat kolmannen peräkkäisen voittonsa.

– Ensimmäiseen erään oli 18 laukausta, kuusi osui maalia kohti, toisessa sitten 26 ja niistä saatiin sentään 11 maalia kohti. Oli siellä tietenkin ylärimaa ja tolppaa, eli momentumia ajatellen maalin merkitys tällaisessa huippupelissä huippujoukkuetta vastaan on valtava. Sen psykologisena vaikutuksena joukkue kyllä tyhjeni kun ei saatu sitä maalia, TPS-luotsi Pekka Virta kommentoi.

– Aika erikoinen peli. Ensimmäisessä erässä tuli jäähyjä ja poistuttiin siitä 2-1-johdossa, mikä on aika harvinaista, varsinkin kun tietää TPS:n hyvän ylivoimapelin. Toinen erä oltiin ihan jyrän alla, TPS:llä monta paikkaa ja taas kuitenkin voitetaan 1-0. Siinä vaiheessa yritettiin viimeistään ryhdistäytyä ja pelata niin kuin johtoasemassa kuuluu, ja siihen olen joukkueen ilmeen kannalta tyytyväinen, Jokereiden Erkka Westerlund totesi.

Jokereiden päävalmentaja muisti myös kiittää paikalle saapunutta kannattajajoukkoa.

– Meillä on loistava faniryhmä, joka oli mukana isolla joukolla ja uskon kyllä että ainakin tuohon viimeiseen erään se antoi sen tarvittavan taistelutahdon.

Edellisen Turun-vierailunsa tapaan Jokerit karkasi heti ensimmäisessä erässä kahden maalin johtoon. Ensin Teemu Pulkkinen iski maalinedustalta suoralla laukauksella Janne Lahden syötöstä, kun Tomas Mojzis ja Markus Palmroth kadottivat miehensä. Seitsemän minuuttia myöhemmin Jeremy Dehnerin viivalaukaus ohitti Aleksis Ahlqvistin.

TPS kavensi avauserän lopussa eron yhteen maaliin Ville Vahalahden tehtyä ylivoimalla kauden 15. maalinsa. Syötöt maaliin antoivat Marko Anttila ja aloituksen voittanut Tapio Laakso. Ensimmäiseen erään mahtui yhteensä viisi rangaistusta, joista neljä Jokereille, mutta Palloseura onnistui hyödyntämään paikoistaan vain yhden.


Teemu Pulkkinen vastasi illan ensimmäisestä maalista.

Ruudun onnenkantamoinen ratkaisi

Tasaista ensimmäistä erää seurasi vahvasti TPS-merkkinen 20-minuuttinen. TPS hallitsi toista erää jatkuvasti ja kiekko pyöri suurimman osan minuuteista Jokereiden kenttäpäädyssä. TPS loi toisessa erässä usean vahvan painostusvaiheen hyökkäyspäätyyn ja voitti myös päätykiekot takaisin korkealla prosentilla.

Turkulaiset liikuttivat kiekkoa ahkerasti hyökkäysalueen laidoilla ja pääsivät muutamille hyville vetopaikoille. Eero Kilpeläinen joutui kuitenkin torjumaan TPS:n 26:sta laukauksesta vain 11.

Jopa joukkueen nelosketju Rasmus KulmalaTapio LaaksoArtturi Lehkonen pystyi pyörittämään peliä hyökkäyspäädyssä, mutta tehottomuus oli samaa luokkaa kuin muidenkin vitjojen. Nelosketju erottui silti erityisesti oman verkon heiluessa: Kulmala jäi tehotilastossa yhden, Laakso kahden ja Lehkonen kolmen maalin verran pakkaselle.

Palloseura sai kiekon kerran tolppaan ja ylärimaan, mutta kotijoukkueen eduksi 26-8-lukemin päättyneestä laukaustilastosta huolimatta erän ainoasta maalista vastasivat valkopaidat. Ahlqvistin ilta otti synkän käänteen Jarkko Ruudun roiskaistua nollakulmasta kiekon maaliin TPS-vahdin jalkojen välistä.

– Törmäämme samoihin asioihin vähän turhan usein. Ne on faktoja tällä hetkellä. Meille on tullut kolmannen maalin tyyppisiä maaleja viisi tai kuusi, kun niitä pitäisi viidessä-kuudessa kaudessa tulla ehkä yksi, Virta kertoi.

Vielä viimeisillä sekunneilla Marko Virtalalle siunautui tilaisuus kaventaa paluukiekosta puolityhjään verkkoon, mutta Antti-Jussi Niemi häiritsi Virtalaa riittävästi ja 3-1-lukemat pysyivät tulostaululla vauhdilla pelatun kakkoserän jälkeen. Kolme päästettyä maalia 18:sta laukauksesta päättivät illan Ahlqvistin osalta etuajassa ja kolmanteen erään TPS-maalille komennettiin Marek Schwarz.

"Hyvänä päivänä oltaisi voitu voittaa"

Toisen erän nopeus vain kasvoi päätöserässä, eikä sekaan mahtunut montaa pelikatkoa. Sekuntien kuluessa Jokereiden hyväksi TPS jatkoi maalipaikkojen luomista, mutta viimeistelytehokkuus jäi heikoksi. Hyvät pyöritykset jäivät kiekkokontrolliksi samalla kun voitto alkoi olla vastustajan hallussa.

TPS:n tiistaisen HIFK-ottelun tapaan kolmas erä pysyi kotijoukkueen käsissä ja Schwarz selvisi lyhyestä työvuorostaan kahdella torjunnalla. Turkuhallin kauden suurin yleisömäärä, 8055 katsojaa, seurasi kuitenkin loppuhetkillä vielä sivusta, kun Janne Lahti viimeisteli loppunumerot iskemällä Jokereiden neljännen maalin saatuaan helposti kiekon Palmrothilta.

– Tietenkin se turhauttaa, mutta ammattilaisurheilussa on hieno asia, että sillä on vähän merkitystä mitä jäällä on ja mitä aikaisemmin on tapahtunut. Meidän täytyy hyväksyä se tosia että taistellaan kymppisijasta ja kaveri Suomen mestaruudesta, ja hyvänä päivänä niin kuin tänäänkin oltaisi voitu voittaa, mutta meillä on asioita joita täytyy vain kokemusten perusteella parantaa, Virta pohti.

– Meidän täytyy jaksaa pitää kiinni siitä ja ajatella vähän kauemmas kuin tätä peliä ja tätä kautta, mutta kyllä nyt on takki tyhjä ja kyllästynyt häviämään tällä tavalla.

TPS:n maalivahtivalintaa Virta perusteli perjantain Ilves-ottelun voitolla.

– Haluttiin voittava maalivahti ja oli ajatus että on hänen vuoro kantaa se iso vastuu. Fakta on nyt että kumpikaan ei henkisesti ole sillä tasolla, mitä ykkösmaalivahdin pitää olla. Sen ymmärtää pelillisesti että tuollaisia maaleja ei voi tulla, se syö joukkuetta rotan lailla.

Mustavalkoiset ovat seuraavan kerran tulessa ensi tiistaina SaiPa-ottelun merkeissä, Jokerit puolestaan isännöi Bluesia. Perjantain ja lauantain tammikuun tasauksessa TPS haastaa Lukon ja Jokerit Pelicansin.

» Lähetä palautetta toimitukselle