TPS:llä kolisi taas omissa - Setänen pois kolmannessa perättäisessä ottelussa

LIIGA / Raportti
TPS:n maaliverkot heiluivat taas tiuhaan tahtiin.
Kuva © Timo Savela
TPS menetti mahdollisuutensa kuudenteen sijaan, kun HPK haki pisteet Turusta 5-1-vierasvoitolla. Turkulaiset ovat päästäneet viimeiseen kolmeen otteluun 19 maalia.

TPS:n viisikkopuolustaminen on ollut viime peleissä todella heikkoa. JYPiä vastaan joukkue antautui kuudesti, Kärppiä vastaan kiekko löysi TPS-maaliin kahdeksan kertaa ja nyt HPK kävi lapioimassa Palloseuran maaliin viisi osumaa. Samalla Lukko voitti Raumalla, mikä tarkoittaa sitä, että TPS pelaa pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella.

Kuudenteen sijaan mahdollisuutensa menettäneet mustavalkoiset aloittivat ottelun kuitenkin vahvasti. Paluun kokoonpanoon tehnyt Petteri Nummelin kiersi kaksi Kerhon hyökkääjää ja laukoi TPS:n kauniilla rannelaukauksella 1−0-johtoon.

Nummelinin paluu kokoonpanoon näkyi selvästi eritoten ylivoimapelaamisessa, sillä TPS:n pakkopeli oli parin pykälän verran vaarallisemman näköistä verrattuna viime otteluihin.

Silti HPK oli illan joukkueista ainut, joka ylivoimalla onnistui maalinteossa. Francis Parén ottamaa jäähyä oli ehtinyt kulua vain 17 sekuntia, kun Otto Paajanen teki HPK:n tasoitusmaalin kauniin syöttökuvion päätteeksi.

Pian HPK:n maalin jälkeen TPS:n vikkeläkinttuinen Dave Spina karkasi läpiajoon, mutta miehen rystynosto ohjautui maalin yli HPK-vahti Samu Perhosen torjunnasta. Heti tilanteen perään Nummelin otti jäähyn ja TPS joutui alivoimalle, mutta HPK ei hyödyntänyt toista siunaantunutta ylivoimaansa.

Setänen satutti nilkkansa

Siinä missä ensimmäinen erä oli hienokseltaan TPS:n heiniä, oli toinen erä täysin vierasjoukkue HPK:n. Hämeenlinnalaiset iskivät jo 44 sekunnin pelin jälkeen, kun oivasti pelanneet Joona Karevaara ja Santeri Vuoti karkasivat kaksin yhtä vastaan. Olli Malmivaaran ei onnistunut katkaista Karevaaran lättysyöttöä, ja Vuoti viimeisteli HPK:n 2−1-johtomaalin.

Myös TPS sai paikkansa, mutta Elias Karvonen ei lopulta saanut kiekkoa tolppaa lähemmäksi maalia. Rimat kilahtelivat Palloseuralle toistamiseen, sillä Karvosen lisäksi Nummelin osui kertaalleen maalirautoihin.

Karvosen laukauksesta ehti kulua vain minuutti, kun HPK lisäsi johtoaan. Asialla oli Karevaara, jonka rivakka laukaus upposi aivan TPS-maalin ylänurkkaan.

Kahden maalin johto ei vierailijoille riittänyt, kun HPK toimitti pelivälineen jo kolmannen kerran toisessa erässä TPS-torjuja Oskari Setäsen taakse. Waltteri Hopponen kiersi Setäsen ja antoi syötön Henrik Forsbergille, joka sai kunnian lyödä pikkumustan liki tyhjään TPS-nuottaan.

TPS vaihtoi samalla 4−1-tappioasemassa maalivahtia, kun Setänen satutti itseään tilanteessa. Joukkueen päävalmentaja Ari-Pekka Selin tiesi vastata lehdistötilaisuudessa Jatkoajalle, että Setänen satutti törmäyksessä nilkkansa.

Kolmannessa erässä HPK sai vielä kaunistella maalisarakettaan, sillä joukkueen kultakypärä Paajasta rikottiin maalipaikassa ja tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Paajanen nosti kiekon maaliin ohi Setäsen tilalle tulleen Teemu Lassilan illan toisella maalillaan.

TPS:n kapteeni Tomi Kallio sai rangaistuslaukaustuomion ohessa kymmenen minuutin käytösrangaistuksen, ja loppu oli sekä Kallion että molempien joukkueiden osalta lähinnä loppusummerin odottelua pelin jo ratkettua.

Selin pyysi anteeksi

HPK:n pääkäskijä Olli Salo kiitteli omiaan ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

− Olen totta kai erittäin tyytyväinen, meillä näkyi vapautunut pelaaminen. Sitä kautta teimme hienoja maaleja, erityisesti nuoret jätkät. Täytyy nostaa myös Karevaara esiin, ja se, millaisen pelillisen rohkeuden hän on löytänyt.

− Se sitten palkittiin erityisesti kolmannessa erässä, kun pystyimme pitämään TPS:n loitolla vaarallisilta maalintekopaikoilta, jatkoi HPK-luotsi.

TPS:n päävalmentaja Selin oli puolestaan syystäkin tyytymätön.

− Ensimmäinen erä oli vähän sinnepäin, ja sitten karkasi ja verkko heilui viime päivien tahtiin. Oikeastaan voisin pyytää tässä anteeksi − se ei välttämättä riitä −, mutta pyydän kuitenkin. Kotiesityksemme viimeisessä runkosarjapelissä, ja kyllä se ilme oli luokaton. Ei se tyydytä meistä ketään tässä hallissa.

− Aika huono timing tälle meidän meiningillemme, mutta ainakin tiedämme, että mistä pelaamme seuraavaksi.

Viiden päästetyn maalin myötä TPS on päästänyt viimeiseen kolmeen otteluun yhteensä 19 maalia. Setänen vaihdettiin maaliltaan kolmannessa perättäisessä ottelussa, joten turkulaisilla on taatusti paljon mietittävää pudotuspelien ensimmäisen kierroksen lähestyessä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo