Tee-se-itse-tappio

LIIGA / Raportti
HIFK kaatoi tiistaina kylmää vettä TPS:n niskaan. Turkulaisten tuhlaamien maalipaikkojen jälkeen HIFK iski voittomaalin vain 12 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä erän ainoasta laukauksestaan.

Täydet pisteet kauden kolmesta ensimmäisestä HIFK-kohtaamisesta ottanut TPS ei onnistunut viimeistelemään puhdasta neljän voiton sarjaa. Kahdesti tappiolla olleet turkulaiset nousivat toisessa erässä johtoon, mutta voittajana Turkuhallista poistui silti HIFK. TPS nousi kahdesti tasoihin, päästi kaksi nopeaa maalia heti omansa jälkeen ja menetti lopulta vielä ainoan johtonsa.

– Kovin koettelee nyt. Noinkin voi hävitä pelin. Helpolla menee omiin suhteessa työmäärään, joka täytyy tehdä toiseen päätyyn. Henkilökohtaisia virheitä tuli, se viimeinen vielä hatuksi, Pekka Virta kommentoi viitaten viimeisellä minuutilla voiton maksaneeseen kiekonmenetykseen.

– Ensimmäinen erä oli selkeästi meidän. Sen jälkeen TPS nosti karvausta ja luistelua ja pääsi peliin mukaan, ja hallitsikin mielin määrin toista erää. Vähän päästiin kolmannessa erässä kamppailupelaamiseen ja pelin intensiteettiin mukaan ja roikuttiin, tapettiin jäähyjä. Sitten saatiin yksi paikka ja siitä voittomaali aikaiseksi, HIFK-päävalmentaja Petri Matikainen kertasi.


Marek Schwarzin kolmannen erän torjuntaprosentti oli 0.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Palloseuran tehomieheksi nousi Tomas Mojzis, joka katkaisi marraskuussa joukkueiden edellisessä kohtaamisessa alkaneen maalittoman putkensa. Tšekkipakin loppusaldoksi kirjattiin kaksi maalia ja yksi maalisyöttö. Kolmen pisteen iltaa juhli myös Marko Anttila, jolle ottelu oli pistemäärässä mitattuna kauden toistaiseksi tehokkain.

HIFK:n kannalta mieluisa onnistuminen tuli heti ensimmäisenä ja ottelun avausmaalissa. Vieraiden 1-0-osumasta vastasi 20-vuotias Aki Kivelä, jolle maali oli SM-liigauran ensimmäinen. Juhlien jälkeen Kivelän ilta ei jatkunut yhtä railakkaasti, vaan ykkösketjuun kokoonpanossa merkitty Kivelä jätettiin seuraamaan peliä HIFK-vaihtopenkin päätyyn.

Marek Schwarzin kiekonmenetyksestä käynnistyneestä tilanteesta syntynyt maali piti HIFK:n johdossa ensimmäisen erän loppuhetkille asti. Eetu Pöystin rangaistus kuitenkin kostautui ja Mojzisin illan ensimmäinen ohitti Dennis Endrasin. Minuuttia kauempaa tasatilanne ei taululla säilynyt, vaan HIFK:n nopea hyökkäys päättyi erän viimeisellä minuutilla Robert Nyholmin tuuletukseen.

Kaksi seuraavaa maalia merkittiin TPS:n sarakkeeseen. 2-2-tasoituksesta vastasi Ville Vahalahti, joka ohjasi Mojzisin viivalaukauksen Endrasin selän taakse. Onnistumisesta innostuneena TPS haki vastaavaa maalia useammankin kerran loppuerän aikana, kun Mika Viinanen ja Tomas Plihal yrittivät yllättää 30 torjuntaa kirjauttanutta Endrasia muuttamalla kiekon suuntaa.

Endrasin kestäessä Mojzis ottikin vastuun jälleen omaan niskaansa ja teki kauden viidennen maalinsa. Plihalin ja Anttilan esityöstä avautunut vetopaikka ei vielä päihittänyt Endrasia, mutta Mojzis pääsi ampumaan paluukiekon puolityhjään häkkiin viimeistellen Palloseuran kauden 30. ylivoimamaalin. Tälläkin kertaa turkulaiset jäivät ihailemaan maaliaan liian pitkäksi aikaa, sillä epäonnistunut puolustuspelaaminen päästi Daniel Fernholmin maalaamaan vanhanaikaisella.


Tomas Mojzisin kuti oli kunnossa.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Yksi laukaus, yksi maali

Sekavahkon 20-minuuttisen laukaukset merkittiin TPS:n nimiin lukemin 26-9 ja sama sohiminen siirtyi päätöserään 3-3-tilanteessa molempien joukkueiden metsästäessä arvokasta johtoa. Ensimmäisenä kiekon maaliin sai HIFK, joskin selvästi paitsiovihellyksen jälkeen syntynyt Mikko Jokelan maali hylättiin suorilta käsin.

Hyväksyttyjen maalien suhteen kello kävi molempien kannalta liian nopeasti. TPS sai kokeilla kahden miehen ylivoimalla kuusi minuuttia ennen päätössummeria, siinä onnistumatta. Ratkaisuhalua TPS:n riveistä löytyi ja etenkin Anttila oli ahneella pelipäällä päästen 58. minuutilla yksin nokikkain Endrasin kanssa. Anttilan kymmenestä laukauksesta vain kaksi meni kuitenkin maalia kohti, joten uuden vuoden maalitili jäi avaamatta.

Tehottomuus tarttui myös muihin ja antautua saikin Schwarz. TPS:n raaka oman alueen virhe kostautui vain 12 sekuntia ennen päätössummeria ja Eetu Pöystin rannelaukaus ratkaisi voiton HIFK:lle. Laukaus oli HIFK:n erän ensimmäinen.

– Nämä ovat nuoria poikia ja ennemmin tai myöhemmin maksetaan se hinta, ettei olla vielä lähelläkään ammattilaistasoa. Edullisia nuoria pelaajia matkalla jonnekin tulevaisuudessa. On taas kova työ pumpata uskoa joukkueeseen ja turkulaiseen yleisöön. Tämä peli olisi pitänyt tuolla pelillä ja näillä paikoilla ehdottomasti kääntää voitoksi, Virta totesi.

– Nyt on tällainen vaihe, tällä kaudella on ollut vaikeampiakin. Olemme matkalla eteenpäin, kymmenen joukko on meidän kivikova tavoite ja sitä kautta pyritään keväällä tekemään ihmeitä. Pidetään asiat perspektiivissä ja yritetään löytää tästäkin illasta hyvät asiat, vaikka nyt ei tietenkään ihan siltä tunnu.

Etenkin hyökkäyksen osalta huomattavan kevennetyllä miehistöllä Turkuhallissa vieraillut HIFK onnistui nappaamaan kolmen pisteen saaliin vajamiehisyydestään huolimatta, mikä miellytti Matikaista.

– Paljon oli pelaajia poissa. Duunariosastolta Siim Liivikin ketju on parantanut peliään koko ajan ja saa enemmän peliaikaa, se on hyvää harjoitusta kevääseen. Toivottavasti saadaan kesiviikkona [Janne] Pesonen, Granlundin veljekset mukaan, Ville Peltonen ja Turo Järvinen sitten myöhemmin.

Kim Hirschovitsin huhuttua KHL-siirtoa Matikainen ei vahvistanut.

– En ole sellaista tietoa itselleni saanut, enkä pysty sitä kommentoimaan millään muotoa. Kommentoin kun puhelimeeni on sellainen tieto tullut. Seurajohto kyllä ilmoittelee jos tällaista on.

– Olen äärimmäisen tyytyväinen. Tämän kauden ensimmäinen voitto TPS:stä. Kova joukkue, joka pelaa hyvää jääkiekkoa. Tosin pelin taso ei meidän puolelta ollut sitä mitä halutaan. Ensimmäinen 20-minuuttinen oli sinne päin, Matikainen päätti.

TPS:n matka jatkuu perjantaina Ilves-ottelulla ja heti lauantaina kotiottelulla Jokereita vastaan. HIFK palaa kaukaloon jo torstaina Bluesia vastaan ja pelaa vuorokautta myöhemmin Jyväskylässä JYPin vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle