Playoff-henkeä lokakuussa

LIIGA / Raportti
TPS ja HIFK tarjosivat Turkuhallissa yleisölle täyden vastineen rahoille, sillä tapahtumarikkaasta ja fyysisestä ottelusta ei puuttunut maaleja, vauhtia tai tunnelmaa. Tulokseksi merkittiin lopulta 3-2-kotivoitto jännittävien vaiheiden jälkeen.

– Ensimmäinen erä oli hyvää kiekkoa. Toisessa HIFK paransi, mutta me jäimme koppiin. Onneksi tuli liigan mainoskatko, jonka aikana heräsimme ja sen jälkeen [Ryan] Stone teki hienon maalin. Sitten tapettiin 2+2+5-minuuttia jäähyjä ja loppu oli selviytymistä, TPS:n päävalmentaja Pekka Virta referoi lauantai-illan ottelun tapahtumia.

Virran tiivistys kuvasikin ottelun kulkua osuvasti. Erinomaisella liikkeellä avauserään tullut TPS onnistui iskemään avausmaalin ja vaikka HIFK:n kaksi salamamaalia veivät vieraat toisessa erässä johtoon, nousi TPS vielä rinnalle ja ohi.

Kahden viime kevään Suomen mestarien kohtaamisesta ei puuttunut jännitettä missään vaiheessa, vaan kova taklauspeli ja aktiivinen jälkipeli olivat arkea kirjaimellisesti ensiminuutista päätössummeriin. Kumpikin joukkue oli mukana suurella latauksella ja ensimmäinen erä pelailtiin tasaisissa merkeissä lähes 7000-päisen turkulaisyleisön edessä.

Ottelun avausmaalista vastasi TPS ja Michal Birner, joka on viime aikoina kunnostautunut lähinnä maalipaikkojen tuhlailussa. Birner ohitti Juuso Riksmanin ajassa 16.20 ohjattuaan Joni Tuomisen roikkukiekon HIFK-veskarin jalkojen välistä verkkoon.

– Huono ensimmäinen erä, en tiedä mistä se johtui. Tiedostettiin millainen joukkue täällä on vastassa, mutta silti oltiin aneemisia ja jalka ei liikkunut. TPS oli aktiivinen ja ansaitsi johdon, HIFK:n Petri Matikainen manasi taiston loputtua.


Avausmaali syntyi Michal Birnerin lavasta.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

HIFK:n mylly alkoi pyöriä

HIFK tuli toiseen erään uudella ilmeellä ja laittoi TPS:n täysin köysiin. Marek Schwarzin oli syytä olla hereillä, sillä toisen erän alkupuoliskolla peli pyöri lähes poikkeuksetta TPS:n päädyssä. HIFK loi sievillä syöttökuvioilla vaarallisia paikkoja, mutta tuskaili viimeistelyn kanssa. Kun Schwarz vihdoin ohitettiin ensimmäisen kerran, onnistuivat valkopaidat pian uudelleenkin.

IFK:n tasoitusmaalista vastasi pitkän pyörityksen jälkeen Siim Liivik TPS-puolustuksen sekoillessa. Kiekon kanssa kulmassa olleen Mikael Granlundin laiturit tekivät loistavasti ajoitetun kiertoliikkeen, jossa Liivik siirtyi laidalta maalin eteen, eikä Granlund unohtanut omaa rooliaan. Helppo syöttö maalinedustalle päästi Liivikin ampumaan kiekon maaliin.

Johtoon vierasjoukkueen siirsi Petteri Wirtanen ja HIFK:n toinen osuma oli toteutukseltaan ensimmäistä vastaava, mutta peilikuvana ja ylivoimalla. Kimmo Kuhta antoi oikealta syötön takatolpalle ja Wirtanen käänsi asetelmat hallitsevan mestarin hyväksi.

HIFK:n johto piti vain vajaat viisi minuuttia, sillä Ryan Stonen kauden kolmas maali näki päivänvalon ajassa 29.01. Täysin toimettomana alkuerän seissyt Riksman haparoi TPS:n päästessä vihdoin luomaan tilanteita. Riksman kohtasi ensimmäisen laukauksensa vasta lähes kymmenen minutin jälkeen, ja Stonen rannelaukaus löysikin tiensä verkon perukoille. Maalisyötöt kirjattiin pakkiparille Tomas MojzisMarkus Palmroth.

Kotiyleisö sai syyn illan kolmanteen juhlaan vajaat kolme minuuttia ennen toista erätaukoa HIFK-virheen seurauksena. Mikko Kousa menetti kiekon keskialueella Marko Anttilalle, ja TPS:n paras pistemies polki ylivoimahyökkäykseen Tapio Laakson kanssa. Anttilan poikkisyöttö ei tarttunut heittäytyvän Toni Söderholmin lapaan, vaan Laakso pyssytti voittomaaliksi jääneen 3-2-osuman. Söderholmin ilta oli muutenkin synkkä, sillä pakin tehotilasto jäi kolme maalia pakkaselle.

– Toiseen erään saatiin muutos aikaan, oltiin ensimmäinen kymppi aivan ylivoimaisia. Menimme johtoonkin, mutta sitten valitettavasti tehtiin helppoja virheitä, joista TPS rankaisi, Matikainen kertasi erää.

Stonen suihkukomennus lisäsi jännitystä

2-2-tasatilanteessa käynnistynyt päätöserä alkoi HIFK:n ylivoimalla. Mojzis päätyi toisen erän lopussa jäähypenkille istumaan tuplakakkosta korkean mailan seurauksena, mutta TPS:n onneksi alivoimapeli taukosi hetkeksi erätauon vuoksi. Yli 80 minuuttia jäähyjä päivää aiemmin keränneen Palloseuran alivoimapeli toimi myös lauantaina ja turkulaiset hoitivat tilanteen ongelmitta.


Marek Schwarz oli kolmannessa erässä ohittamaton.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

HIFK:n kiri sai uutta tulta viimeisellä kymmenminuuttisella. Jo Lahdessa ja Porissa suihkuun ennenaikaisesti päätynyt Stone polvitaklasi itselleen kauden kolmannen ulosajon ja stadilaiset pääsivät viiden minuutin ylivoimalle, kun ottelua oli jäljellä kahdeksan minuuttia. Ulosajo täytti Stonen kymppitilin ja kanadalainen on siten sivussa ainakin tiistain Kärpät-ottelusta.

Kolme viisiminuuttista Ässiä vastaan selvittänyt TPS joutui jällen pitkälle alivoimalle, mutta HIFK:n ylivoimapeli oli lähes yhtä tuloksetonta kuin porilaisten. IFK:n ylivoiman ainoa kunnon maalipaikka tuli vanhemmalle Granlundille, jolla oli edessään puolityhjä maali 15 sekuntia ennen päätössummeria. Granlund kohtasi kuitenkin parempansa, sillä erinomaisen ottelun pelannut Schwarz syöksyi kiekon eteen ja sinetöi TPS:n kolmen pisteen voiton.

– Kolmas erä oli meiltä vähän pakottamista, tosin siellä oli viiden miehen muuri vastassa. TPS puolusti hyvin, ja maaleja ei tullut vaikka paikkoja oli, Matikainen totesi.

– Peli ailahtelee edelleen aivan turhan paljon erien ja pelien sisällä ja siihen meidän on yhdessä saatava muutos.

Palloseuran Virta oli ymmärrettävästi tyytyväinen toiseen suureen voittoon kahden päivän sisään.

– Joukkue taistelee, tekee päivittäiset työt hyvin ja sitoutuu, vaikka on ollut loukkaantumisia, vaihtuvuutta ja katastrofitappioita.

– Jäähymäärä ei missään tapauksessa ole voittavaa jääkiekkoa. Joukkueen tekemiseen ja taisteluun olen silti todella tyytyväinen, vaikka pelissä on vielä paljon parannettavaa.

3-2-voitto nosti TPS:n sarjataulukossa kahdeksanneksi, ohi SaiPan ja HIFK:n. Turkulaiset lähtevät metsästämään uusia pisteitä tiistaina, kun edessä on vieraspelimatka Ouluun.

HIFK putosi lauantain tulosten myötä yhdeksännelle sijalle 11:n pisteen saaliilla, mutta joukkue on pelannut ottelun vähemmän kun kahdelta ylemmältä sijalta löytyvät TPS ja Blues. HIFK:lla on seuraavaksi edessä TPS-otteluakin kiihkeämpi kohtaaminen, sillä keskiviikkona ohjelmassa on paikallisottelu Jokereita vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle