Tappara piti välieräsarjan hengissä – “Tiesin Metsolan pelaavan huippupelin”

Juha Metsola venyi useisiin huipputorjuntoihin ja piti nollapelin.
Kuva © Jarno Hietanen
Tappara taisteli kotiyleisön edessä voiton viidennessä välierässä. Erinomainen puolustusasenne ja Juha Metsolan huippupeli takasivat kirvesrinnoille voiton.

Tappara pelasi tiukassa paikassa välieräsarjan parasta peliään. Kotijoukkue vei taklaukset loppuun asti, tappoi viisi jäähyä ja teki kaksi tahtomaalia.

− Pelaajat olivat hyvin valmistautuneita tähän peliin. Me olimme aloitteellisia ja aktiivisia ja pelasimme rohkeasti. Siihen olen tyytyväinen, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola valotti ottelun ratkaisua.

Lukko-valmentaja Risto Dufva oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen, vaikka tulos jäikin puuttumaan.

− Viimeisessä erässä lähti Tappara ja telineet meidän matkaan. Raumalla jatkamme samalla tavalla.

− Meillä oli loistavat paikat avata maalitili, mutta tänään ei ollut meidän päivä.

Tapola ei kokenut joukkueen tilannetta epätoivoisena, vaikka pakkovoitosta pelattiinkin.

− Emme pelanneet mitään epätoivon jääkiekkoa. Meillä oli hyvä mahdollisuus ja seuraavassa pelissä on sama tilanne.

− Saimme varmasti lisää virtaa seuraavaan peliin.

"Joukkueessa on erinomaisen hyvä ilmapiiri"

Tappara meni johtoon jo reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Pekka Jormakka toi kiekon hyökkäysalueelle ja pyörähti itselleen lisää tilaa. Jormakka laukoi maalia kohti, ja Jukka Peltola ohjasi kiekon maaliin. Tilannetta tarkistettiin pitkään videolta, mutta lopulta päätuomari Jari Levonen näytti keskialoitusta.

Tapola myönsi joukkueen vaikean tilanteen, mutta jakoi kiitosta hyvästä suoriutumisesta.

− Joukkue oli syvällä Rauman pelin jälkeen. Muutaman asian kävimme yhdessä läpi, mutta joukkue ja kokeneet pelaajat toivat itse sen latauksen.

Tapola kehui joukkueen ilmapiiriä.

− Joukkueessa on erinomaisen hyvä ilmapiiri. Jokainen, joka urheilua seuraa, tietää, ettei huonon ilmapiirin joukkue pelaa välierissä ja pysty tällaisiin suorituksiin.

− Totta kai joku pelaaja voi kokea epäoikeudenmukaisuutta. Tuskin Oulussa [Lukas] Kaspar tai [PatrickDavis ovat tyytyväisiä. Mutta se kuuluu tähän ammattiurheiluun, eikä vaikuta kokonaisuuteen.

Toisessa erässä Tappara lisäsi johtoaan ylivoimalla kyseenalaisessa tilanteessa. Lukko pääsi alivoimalla hyökkäykseen, mutta Tappara koukki kiekon itselleen. Jäähyä ei vihelletty, vaan Tappara iski vastahyökkäyksestä kiekon maaliin.

Kristian Kuusela laukoi tyhjästä maalista ohi, mutta Josh Green heitti kiekon päädystä maalille. Lukko-puolustajan luistimesta kiekko ohjautui Ryan Zapolskin suojuksiin. Jenkkimaalivahti liukui kiekon kanssa maaliin, ja taas katseltiin videoita. Ratkaisu oli sama kuin ensimmäisellä kerralla.

− 2-0-maali oli harmittava, mutta mielestäni joukkue käänsi sen jälkeen pelin siihen, mitä se tulee Raumalla olemaan, kommentoi Dufva tilannetta.

Lukko haki raivokkaasti kavennusta, mutta ei kyennyt hyödyntämään maalipaikkojaan. Vierasjoukkue pelasi useamman ylivoiman sekä viimeiset kaksi minuuttia ilman maalivahtia, mutta Juha Metsola kesti. Myös tolpat olivat Tappara-maalivahdin puolella.

Tapola kehui ykkösmaalivahtiaan ja tämän virettä.

− Metsolaa ei hetkauta vaihto pois maalilta. Joukkue tarvitsi sillä hetkellä jotain muutosta, ja asia käsiteltiin hänen kanssaan.

− [MikaNoronen ei ollut vaihtoehto. Hän on hyvä maalivahti ja olisi pystynyt tämän ottelun hoitamaan, mutta tiesin Metsolan pelaavan huippupelin.

"Meidän on pakko voittaa, ja Lukolla on vielä pari ottelupalloa"

Kuudes välierä pelataan lauantaina Raumalla alle vuorokauden kuluttua. Tapola suhtautui luottavaisesti kuudenteen välieräotteluun, vaikka Tappara ei ole voittanut Raumalla yli vuoteen.

− Olemme oivaltaneet, että vain voitto kelpaa, ja se kääntää ottelun Raumalla eduksemme.

Alle vuorokauden kestävä palautuminenkaan ei Tapolaa huolettanut.

− Meillä riittää paukut hyvin. Siksi meillä on fysiikkavalmennus Suomen huippua. Ja tässä vaiheessa kautta fysiikka tulee paljon mielen kautta.

Tappara johti keväällä 2014 jokaista pudotuspelisarjaa otteluvoitoin 3-1, mutta ei onnistunut ensimmäistä ratkaisumahdollisuutta hyödyntämään. Tapola ei usko näiden kokemusten erityisesti vaikuttavan.

− Tämä on uusi joukkue. Yksittäisiä pelaajia voivat toki auttaa kokemukset aiemmista pudotuspelisarjoista. He voivat tuoda ne tarinat pukukoppiin ja todistaa, että kaikki on mahdollista.