Tapparan selkäranka taipuu, mutta ei katkea − Marjamäki räjäytti Hakametsän

LIIGA / Raportti
Tappara sai juhlia finaalisarjan ensimmäistä kotivoittoa.
Kuva © Jarno Hietanen

Liigan finaalisarja jatkui perjantaina Tampereella. Kärpät johti sarjaa otteluvoitoin 3−2, joten mestaruus oli jälleen katkolla oululaisille.

Kärpät jatkoi läpi pudotuspelien jatkunutta pelaajien kierrätystä. Saku Mäenalanen nousi jälleen Lukas Kasparin tilalle, kun taas Simon Suoranta korvasi Mikko Alikosken. Tämän lisäksi Ari Vallinin nousu kolmospariin tiputti Ryan Glennin ylimääräiseksi puolustajaksi. Edellisen ottelun lopulla maalille vaihdettu Iiro Tarkki jatkoi vierailijoiden maalilla.

Tappara haki sarjan ensimmäistä kotivoittoaan muuttumattomalla kokoonpanolla. Voitolla ratkaisu siirtyisi lauantaina pelattavaan seitsemänteen otteluun Oulussa.

Hallinta ei riitä mestaruuteen

Molemmat joukkueet tulivat avauserään hyvällä intensiteetillä. Kumpikaan joukkue ei pyrkinyt vain kyttäilemään, vaan maisema vaihtui vauhdikkaasti ja karvauspelaaminen oli aktiivista. Silmiinpistävää oli se, että Kärpät pääsi Tapparan paineen alta mahdollisesti paremmin kuin kertaakaan koko pudotuspelien aikana.

Tämäkin osaltaan aiheutti sen, että Tappara ei saanut yhtäkään laadukasta maalipaikkaa. Isäntien hyökkäyspelaaminen oli koko erän ajan pelkkien kulmarallien ja viivaroiskaisujen varassa, jotka eivät tuottaneet Tarkille harmaita hiuksia.

Erän vanhetessa ote siirtyi selkeästi Kärpille. Oululaiset saivat tukun hyviä maalipaikkoja, kun kentälliset hyökkäsivät tiiviisti viisikkoina. Paras paikka siunaantui Suorannalle, joka pääsi nokikkain Juha Metsolan kanssa. Metsola oli kuitenkin elementissään läpi erän, sillä maalivahti otti tukun todella isoja ja näyttäviä torjuntoja.

Toisessa erässä asetelmat kääntyivät. Tappara tuli huomattavasti paremmalla jalalla kaukaloon, minkä vuoksi keskialueen ylitys sujui paremmin. Tämän vuoksi myös karvauspelaaminen alkoi purra paremmin.

Kun Tapparan paineistus alkoi toimia, Kärppien vahvuudeksi tunnettu keskustan puolustus alkoi rakoilla hermoilun seurauksena. Ottelun avausmaali nähtiinkin erän puolivälissä, kun maalinedustalla täysin vapaaksi jäänyt Henrik Haapala pääsi nostamaan kiekon ohi Tarkin. Hetkeä myöhemmin Jan-Mikael Järvisellä oli avopaikka, mutta Tarkki venyi ilmiömäiseen pelastukseen.

Kärppien ilme oli toisessa erässä hieman passiivisempi, minkä vuoksi hyökkäyksetkin jäivät enemmän yksilösuoritusten varaan. Ainoat todelliset vaaran hetket isäntien alueella koettiin, kun Joonas Kemppaisen johtama ketju oli jäällä. Yli minuutin pitkä pyöritys ei kuitenkaan tuottanut tulosta, joten kirvesrinnat lähtivät päätöserään 1−0-johdossa.

15. kerta putkeen

Oli selvää, että Kärpät tulee olemaan kolmannessa erässä nälkäisempi joukkue. Näin myös kävi, kun oli puolestaan Tapparan vuoro olla vastaanottava osapuoli. Tamperelaisten hyökkäyspelaaminen oli hyvin vähäistä.

Kärpät pääsi hakemaan tasoitusosumaa ylivoimalla. Adam Masuhr ja Arto Laatikainen vaihtoivat päikseen paikkoja ylivoimaviisikoissa, ja laukaisu-uhka tuntui kasvaneen molemmissa viisikoissa. Tappara onnistui selvittämään tilanteet oman aikansa, mutta lopulta Metsola joutui nöyrtymään Ben Maxwellin edessä, joka tasoitti ottelun komealla laukauksella.

Tapparalla oli tasoitusosuman jälkeen suuria vaikeuksia päästä oikeaan rytmiin. Oululaisetkaan eivät onnistuneet iskemään ratkaisuosumaa, joten ottelusarjan kohtaloa lähdettiin ratkomaan jatkoajalla. Finaalisarjan kuudes ottelu oli Tapparalle 15 peräkkäinen finaaliottelu, joka päättyi maalin erolla. 

Tappara tuli jatkoajan alkuun paremmalla jalalla. Pidempi vaihtomatka avasi mahdollisuuden pitkille avauksille, joita Tappara hyödynsi.

Ottelun ratkaisua ei tarvittu odottaa kauaa. Jatkoaika ehti vanhentua viisi minuuttia, kunnes Jukka Peltola laukoi, Tarkki torjui eteensä ja Masi Marjamäki riensi paikalle. Marjamäki siirsi kiekon kylmänviileästi maaliin, ja räjäytti Hakametsän juhlimaan.

Tapparan 2−1-voitolla mestaruuden ratkaisu siirtyi lauantaiksi Ouluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle