Tappara ja JYP taistelivat Tampereella - kiri ei riittänyt

Marko Virtanen ja JYP ovat luisuneet tappiokierteeseen.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Hakametsän jäähallissa nautittiin lauantaina yleisön ylläpitämästä karnevaalitunnelmasta, kun Tappara ja JYP mittelivät paremmuudesta Liigan kiekkokierroksella. Kumpikin joukkue lähti nujertamaan sängynalusmörköään, kolmen ottelun tappioputkea. 4-3 -loppulukemat olivat tiukan punnertamisen tulos.

Tappara hyppäsi ottelussa kuljettajan paikalle varhaisen ylivoimamaalin turvin. JYPin Nolan Yonkmanin ajatukset sotkeutuivat pahemman kerran, kun runsaasti AHL-kokemustakin haalinut järkälepakki antoi sokkosyötön oman maalinsa edustalle. Tapparan Jere Karjalainen kiitti tarjoilusta ja napautti kiekon ohi jähmettyneen Tuomas Tarkin.

Tamperelaisten Nick Plastino jatkoi sini-oransseja juhlia. Jani Lajunen voitti aloituksen, ja kanadalaistaustaisen puolustajan terävä laukaus ohitti rajussa maskissa olleen Tarkin. JYP-pelaajien pelirohkeus loisti poissaolollaan.

− Ensimmäinen erä oli meiltä arkaa tekemistä. Hyökkääjien ja puolustajien väliset erot kasvoivat liian suuriksi, jolloin vikkelät Tappara-hyökkääjät pääsivät väleihin ja maalipaikoille. Puolustimme ylivarovaisesti, perkasi JYPin päävalmentaja Marko Virtanen joukkueensa suoritusta.

Toinen erä oli vauhdikasta ja harhasyöttöjen värittämää pelaamista. Joukkueet jäähyilivät tasapuolisesti pitäen ottelun katkonaisena. Vaarallisimmat ylivoimapyöritykset jäivät kuitenkin syntymättä.

Taisto oli jo siirtymäisillään erätauolle 2−0-tilanteesta, kunnes Jukka Peltola muutti ottelun kulun. JYP pyöritteli ylivoimaansa pomppivin, epävarmoin syötöin, kun Peltola nappasi kiekon polkien läpiajoon. Tappara-kippari pelasi viisaasti ja tyytyi vain suojaamaan kiekkoa Sami Nikun repiessä hänet nurin. Tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus, josta Peltola veivasi Tarkin vipuun ja takasi kirvesrinnoille tukevan tuntuisen 3−0-johdon.

Erän loppupuolella nähtiin myös valitettava vahinko, kun Tapparan tämänkertainen kultakypärä Henrik Haapala jäi JYP-puolustajien puristuksiin. Haapala liukui vaihtoon, eikä ilmeisesti varotoimenpiteenä enää otteluun palannut.

− En nähnyt, mitä Haapalalle tilanteessa tapahtui. Erätauolla vain kuulin huollolta, ettei hän ole tulossa takaisin, Tapparan Jussi Tapola kommentoi.

Kolmanteen erään saapui nälkäinen JYP, eikä maalia tarvinnut kauaa odottaa. Kello oli käynyt puolen minuutin verran, kun otteluun pelikiellostaan vapautunut Jani Tuppurainen päätti läpiajonsa upeaan yläkulmaosumaan. Nappisyötön tarjoili Janne Tavi.

− Tarvitsemme tällaisia tuppuraisia takaisin! Pelaajia, jotka näyttävät meille suuntaa, Virtanen kehaisi viitaten jyväskyläläisten täyteen sairastupaan, joka sai tänään myös valitettavaa täydennystä.

− Valtteri Hotakainen mursi kylkiluunsa, kun hänet taklattiin päin vaihtoaition luukkua. Se meni tuomaristolta ohi ollen yksi esimerkkitilanne, jonka johdosta en ollut kauhean tyytyväinen tuomaritoimintaan, Virtanen paljasti.

Läpiajomaalit saivat jatkoa reilun kahdeksan minuutin päästä. Jan-Mikael Järvinen pääsi nauttimaan Lajusen vapauttavasta syötöstä, ja nosti mustan rystyltä JYP-maalin "ylähyllylle".

Jyväskyläläiset eivät lamaantuneet, vaan täräyttivät Tappara-johdon muutamassa hetkessä vain yhteen maaliin. Ensin Mikko Luoma päätti ylivoimakuvion takakulmalta verkkoon. Vain pari minuuttia myöhemmin Aleksi Salonen namutteli avopaikan Tuppuraiselle, jonka illan toinen täysosuma kasasi jännitystä Tappara-pelaajien ja -kannattajien harteille.

JYP väänsi väellä, voimalla sekä kuudella kenttäpelaajalla, eikä tasoitusmaali olisi ollut vääryys yrittämiseen suhteutettuna. Jyväskyläläiset eivät kuitenkaan onnistuneet kamppailussaan, vaikka pirteästi esiintynyt Tavi kilauttikin kiekon vielä poikkiputkeen. Henkisesti tärkeä voitto kirjattiin Tapparalle lukemin 4-3.

− Ensimmäinen erä oli varsinkin hieno. Puhuimme pelaajien kanssa, että kaikki mitä löytyy, lyödään tänään likoon. Onnistumiset ja sitä kautta voitot tulevat taistelun kautta, Tapola summasi.

− Kaksi viimeistä erää olivat hyvää tekemistä, mutta annamme vastustajalle liian helppoja maaleja. Työmäärämme on riittävä voittamiseen, mutta turha sössiminen täytyy saada pois, Virtanen puolestaan ruoti.

Tappara siirtyi voittonsa myötä jälleen sarjakärkeen. Tamperelaiset matkustavat tiistaiksi Hämeenlinnaan, jossa he kohtaavat seuraavassa ottelussaan sarjajumbo HPK:n. JYP puolestaan havittelee kipeästi kaipaamaansa voittoa keskiviikkona Sportia vastaan.