Valtonen Rautakorvelle: ”Jos joku vielä koskee Teräväiseen niin sitten tulee myllyt”

LIIGA / Raportti
"Me suojelemme kyllä taitopelaajiamme, se on aivan varma."
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Tapparan ja Jokereiden kamppailu sisälsi valmentajien välistä huutelua, jatkuvia nyrkkikahinoita ja erinomaisen kiekkopelin. Jokerit vei voiton Tapparan kahdesta alivoimamaalista huolimatta.

Tapparan ja Jokereiden väliset ottelut ovat läpi kauden olleet vähämaalisia ja fyysisiä. Sama kaava roihahti juhannuskokoksi torstaina. Jokerit vei pisteet voittomaalilaukauksien jälkeen, mutta puhuttavaa piisasi läpi ottelun.

− Pääsimme pelin ytimeen hienosti ja saimme horjutettua fyysisellä pelillämme heidän pelaamistaan. Kun katsoo joukkueiden kokoonpanoja, olen helvetin ylpeä. Heikkona juttuna sitten nuo alivoimamaalit. Tapparan ensimmäinen ylivoimamaali oli maailmanluokan osuma, kehui Jokerit-valmentaja Tomek Valtonen.

− Voitto oli kyllä aivan otettavissa, mutta emme pystyneet tekemään maalia. Tulemme jokainen päivä paremmaksi. Kun hyvät pelaajat pelaavat, peli näyttää viihdyttävältä, analysoi Tappara-kollega Jukka Rautakorpi.

Nyt taklataan!

Ensimmäisessä erässä nähtiin koko ottelun kuva lyhyessä paketissa. Jokereiden neloskenttä Jarkko Ruutu – Antti Tyrväinen – Semir Ben-Amor järjesti torikokouksia Tappara-maalilla alituiseen, ja Tapparan puolustus Markus Kankaanperän johdolla siisti maalinedustaa kiitettävästi.

− Meidän jokainen pelaaja pystyi vastaamaan heidän fyysisyyteensä erittäin hyvin. Oli se sitten ykkössentteri tai meidän nelosketjun vasen laita. Olen todella tyytyväinen jokaisesta pelaajasta.

− Jokainen meidän pelaaja pelasi tänään sydämellä joukkueelleen. Ei itselleen, painotti Valtonen.

Tapparan fyysisestä pelistä vastasivat pääosin Raymond Sawada, Tomas Plihal, Ville Nieminen ja Josh Green. Laidat paukkuivat ja Hakametsän yleisö eli ottelussa kiitettävästi mukana.

− Tämä oli hyvin odotetunlainen peli. Näimme kyllä heidän rosterinsa, siellä oli selkeästi panssarivaunut laitettu liikkeelle. Me sitten vastasimme siihen omillamme.

− Pelissä oli etenkin alussa kyse luonteesta. Harmittaa hieman, ettei se tuonut palkintoa tänään, mietti Rautakorpi.

Teräväinen vastaan Palola

Ottelun ensimmäisessä erässä nähtiin myös kahden Liigan kirkkaimpien tähtien näytös.

Ensin koko Liigan maalipörssiä johtava Olli Palola vei ylivoimalla Tapparan 1−0-johtoon. Jan-Mikael Järvisen korkea lättysyöttö leijasi ohi Jokerien puolustajien ja Palolan tulinen laukaus suhahti suoraan Leland Irvingin vartioiman maalin yläkulmaan.

Palola tälläsi Tapparan johtoon.
Palola tälläsi Tapparan johtoon.
Kuva © Jarno Hietanen

Vastaus nähtiin Teuvo Teräväisen kynästä. Jokerien saadessa ylivoima Teräväinen niputti rystyveivillään Tapparan puolustuksen ja tarjoili Steve Mosekselle vapaan paikan tasoitukseen. 1−1.

− En nähnyt yhtään ketä siinä oli. Lähdin vähän viemään ulkopuolelta ja näin Moseksen maalilla. Hieno ja tärkeä maali saatiin tehtyä, juhli Teräväinen.

Teräväinen on pelannut Ruotsissa voitetun nuorten maailmanmestaruuden jälkeen 18 ottelussa. Saldona on maaginen seitsemän maalia, 19 syöttöä ja yhteensä 26 tehopistettä.

− Olen saanut MM-kullasta aivan uudenlaista energiaa. Alkukausi oli todella vaikea, mutta olen kullan jälkeen elänyt sen voimalla. Nyt tuntuu, että pystyn vihdoin auttamaan joukkuetta omilla vahvuuksillani.

Keskialueen puolustuspelaaminen kummastutti

Ensimmäisen erän viihdyttävyys otti mielenkiintoisen käänteen sen puolessa välissä.

Jokereiden pakkipari Mikko Kousa – Ossi Väänänen etsi syöttöpaikkaa, mutta Tapparan tiukka keskialueen puolustuspelaaminen pakotti puolustajat kiekottelemaan.

Kousa ja Väänänen syöttivät pakki-pakki-syöttöjä reilusti toistakymmentä ennen pelin lähtemistä pyörimään. Hakametsän yleisö buuasi raivokkaasti tilanteelle.

− Jos lähtee keskialueella ryntäämään, olet tyhmä. Meillä oli siinä kaikki syöttökulmat tukossa ja Jokerit ei päässytkään siitä maalipaikkaan.

− Muutoin meidän pelaamisemme kääntämisen tulisi olla nopeampaa. Toisessa erässä kolme neljästä ylivoimahyökkäyksestämme päätyi ohilaukaukseen. Ne pitäisi hyödyntää kaikki, Rautakorpi kommentoi.

"Jos joku vielä koskee Teräväiseen niin sitten tulee myllyt"

Illan puhutuin tilanne nähtiin toisen erän lopulla. Teräväinen liukui Tappara-maalille pelin oltua poikki, kun Tapparan isokokoinen sentteri Tomas Plihal kiskaisi Teräväistä vasemmalla suoralla täysillä naamaan.

− Jos joku vielä koskee Teräväiseen niin sitten tulee myllyt, huusi Valtonen välittömästi Tapparan vaihtoaitioon.

− Mee sää sinne Vaasaan, vastasi Rautakorpi heti ja viittasi Valtosen tulevaan pestiin Vaasan Sportin peräsimessä.

Plihal sai tilanteesta kaksiminuuttisen. Jäähyaitioon luistellessaan Plihal sai kimppuunsa Jere Karalahden, joka muistutti sanallisesti hyökkääjää tähtipelaajan koskemattomuudesta. Tämän jälkeen Teräväinen saikin pelata rauhassa loppupelin.

− Jääkiekko on taitopeli. Me suojelemme kyllä taitopelaajiamme, se on aivan varma, täräytti Valtonen pelin jälkeen.

Itse iskun vastaanottanut Teräväinen ei ollut tilanteesta hämillään. Tämä siitäkin huolimatta, että Teräväinen joutui iskun vuoksi pelaamaan vaihdon ylivoimaa väärällä kypärällä.

− Olen tottunut siihen, että mua vastaan pelataan kovaa ja otetaan tiukasti. He yrittävät pitää mut poissa kiekosta, ja mun pitää pitää tehdä paljon duunia kiekon saamiseksi. Normaalia kovaa kamppailua.

− Kypärästäni katkesi remmi Plihalin lyönnistä. Otin siinä sitten "Mäksän" [Tomi Mäki] kypärän. Ei toiminut, nauroi Teräväinen.

Painiksi meni.
Painiksi meni.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com

Kahden alivoimamaalin erä

Toisessa erässä nähtiin rutkasti virheitä, mutta myös kauniita osumia.

Erän alussa Jokereiden ylivoima tyssäsi ikävästi, kun slovakkihyökkääjä Ladislav Nagy menetti ensin kiekon Jukka Peltolalle hyökkäyssiniviivalla. Tämän jälkeen Peltola vielä harhautti Nagyn ja laukoi terävästi 2−1-osuman alivoimalla. Michael Jackson –tyyliset tuuletukset olivat ehdottomasti paikallaan.

− Peltolan maali oli henkilökohtainen taidonnäyte. Vastustaja odotti koko ajan, koska Peltola heittää vain päätyyn. Alivoimalla pitää juuri näissä tilanteissa muistaa myös hyökätä, kun vastustaja ei ole valmiina, kehui Rautakorpi.

Jokerit vastasi osumaan vain muutamaa minuuttia myöhemmin. Nuoren Tappara-puolustajan Atte Mäkisen peli synkkeni entisestään, kun entinen maalikuningas Janne Lahti karkasi Mäkisen virheen jälkeen läpiajoon ja viimeisteli Markus Kankaanperän estelyistä huolimatta 2−2-tasoituksen.

Tappara kuitenkin jatkoi nöyryytystä alivoimamaalien kautta. Jokereiden saatua kahden miehen ylivoiman oli Palolan aika tehdä illan toinen osumansa.

Tappara pelasi täydellistä alivoimaa, avasi Palolalle ja maalitykki pääsikin laukomaan. Irving pudotti vedon eteensä ja Jokerit-puolustajien, Esa Lindellin ja Mikko Kousan, kaarrettua maalin taakse Palola pääsi sutimaan kiekon maaliin.

− Pelasimme kolmella miehellä alivoimaa erinomaisesti. Siinä oli rohkeutta ja viisautta, jota hyvässä jääkiekossa kuuluu ollakin. Palolan maali oli siitä suora seuraus, Rautakorpi analysoi.

Torikokouksia ja tasoitusmaali

Ottelun viimeisessä erässä korostui joukkueiden suuri tahtotila. Sawadan ja Ruudun kaltaiset soturit taklasivat, kahinoivat ja herättivät pelkoa pitkin kenttää. Tempo oli kuin suoraan pudotuspeleistä.

Kohti maalia koko pelin rynninyt Jokereiden neloskenttä sai palkintonsa ajassa 54.46. Antti Tyrväinen viiletti maalille ja hakkasi Niko Peltolan tarjoileman irtokiekon sisään.

Tappara sai paremmat paikat ottelun ratkaisemiseksi ennen voittomaalilaukauskilpailua. Parhaassa paikassa oli Palola, jonka paitsiolta haiskahtanut läpiajo koukattiin rujosti päätökseensä.

− Kolmas erä ja jatkoaika olivat meidän osaltamme hyviä. Pelasimme rohkeasti.

− Jos ei siihen olisi huutanut kovaa, aikamoinen virkamies olisin, Rautakorpi kommentoi erimielisyyttään tuomareiden kanssa mahdollisesta rangaistuslaukauksesta.

Lindell ratkaisee – "Jokereilla on puolet kalliimpi joukkue kuin meillä"

Pelin mentyä voittomaalilaukauskilpailuun esiin astui epätodennäköinen sankari. Jokereiden puolustaja Esa Lindell ei pelannut varsinaisella peliajalla mairittelevasti, mutta ratkaisi matalalla laukauksellaan joukkueelleen voiton.

Pelin jälkeen mahdollisia pudotuspelipanoksia aseteltiin toisen niskoille.

− Jokereilla on puolet kalliimpi joukkue kuin meillä. Heidän kaatamisensa vaatii paljon, heitti Rautakorpi.

− Tappara on sarjan kovimpia joukkueita. Voitimme täällä, joten tämä on viesti tänne, että jos pudotuspeleissä kohdataan, olemme vahvoja, vastasi Teräväinen.

Ottelu oli myös perinteisten liigaseurojen viimeinen kohtaaminen ennen Jokereiden KHL-siirtoa. Ainakin runkosarjan osalta.

− Eurooppalainen jääkiekko pitäisi saada nyt kuriin. Minusta on liigalle todella harmillista, että Jokerit lähtee KHL:ään. Jokerit kuitenkin kuuluu suomalaiseen jääkiekkoon, kehaisi Rautakorpi helsinkiläisiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle