Tapparan kiri ei riittänyt hurjassa maali-iloittelussa

Tampereella ei perjantai-illan paikalliskamppailussa nähty hienoja pelisuunnitelmia. Sen sijaan maaleja nähtiin kaikenlaisia: erikoisia, helpohkosti menneitä ja hienojakin viimeistelyjä. Puolustuspeli jätti kokonaisuudessaan molemmilla joukkueilla rutkasti parantamisen varaa heti huomenna pelattavaan toiseen kierrokseen.

Tapparalla illan pääongelma oli yhteisen viisikkopelin puute. Toisaalta joukkue osoitti venymiskykyä aivan viime hetkillä, kun se oli viimeistään pakko tehdä. Tapparan puolustajat viettivät myös tehoiltaa Tuukka Mäntylän (1+3), Kalle Kaijomaan (2+0), Juha Leimun (1+1) ja Aleksi Elorinteen (1+0) johdolla. Ilvekseltä ottelusta jäi käteen hyvin toiminut ykkösylivoima ja erityisesti avauserän pirteä ja toimiva esitys. Sen sijaan isommassa johtoasemassa pelaaminen jätti paljonkin toivomisen varaa. Pelaajista vahvasti esiintyi ykköskenttään Masi Marjamäen tilalle päässyt Jaakko Pellinen ja mailataituri Jesse Niinimäki, jonka värikkääseen iltaan sisältyivät mm. tuhlattu läpiajo, tehot 0+4 ja kolmannen erän kesken jättäminen.

Ilves vahvempi ottelun alussa

Heti ottelun alussa nähtiin, että kumpikaan joukkueista ei tullut kauden avausotteluun peruuttelemaan. Ilveksellä toimi erityisesti ylivoima mallikkaasti ja heti kauden kahdesta ensimmäisestä ylivoimasta syntyi maali. Tapparallakin oli erässä omat paikkansa, mutta Ilveksen maalinsuulla torjunut Miika Wiikman aloitti ottelun vakuuttavasti.

– Jäätiin alussa ihan täysin telineisiin. Ei sen tosiaan näin pitänyt mennä, kommentoi Tappara-luotsi Sami Hirvonen.

Paikallispeliavauksessa riitti tunnetta.

Toisessa erässä paljon työtä alivoimallakin tehnyt Jukka Peltola kavensi tilanteen. Tämän jälkeen kuvaan astuikin Ilveksen viime kaudella tehot 2+2 SM-liigassa tehnyt Pellinen, joka ajassa 34.02 viimeisteli kypärätempun ja kaikkiaan tehoja oli kertynyt ottelussa jo 3+1. Tappara vaihtoi samaan aikaan Jani Niemisen maalille. Ottelun aloittaneella Juha Metsolalla ei ollut paras päivänsä, mutta mies oli myös Tappara-puolustuksen sekoillessa lähes tekemättömän paikan edessä. Ilveksen johtoaseman ollessa neljän maalin suuruinen alkoi Ilveksen ote pelistä kadota ja Tappara puolestaan sai pelin juonesta sen verran kiinni, että erän loputtua tilanne oli jo 3-5.

Kolmannessa erässä peli aukesi lopullisesti

Heti kolmannen erän alussa Ilves sai vahvan maalinedushässäkän, jossa Tapparan Mäntylä oli pakotettu sulkemaan kiekko alleen. Tästä Ilves sai rangaistuslaukauksen, josta Kai Kantola laittoi kiekon varmasti reppuun sen kummempia hienouksia esittämättä. Kavennuksen 4-6-tilanteeseen Tappara sai hieman onnekkaastikin erikoisen pompun kautta. Siitä eteenpäin Tappara pelasi "kaikki tai ei mitään" -asenteella, jossa puolustuspeli ei saanut aivan hyökkäyspelin veroista huomiota. Tästä Ilves rankaisi ensin Michael Keräsen hienolla läpiajomaalilla ja puolitoista minuuttia myöhemmin Matias Myttynen oli unohdettu maalin edustalle.

Ottelu ei kuitenkaan ratkennut vaikka Ilves oli jälleen neljän maalin karkumatkalla ja peliaikaakin oli jäljellä vain kymmenen minuuttia. Tapparan raivoisan takaa-ajon käynnisti nuori 21-vuotias puolustaja Elorinne, joka teki samalla SM-liigauransa ensimmäisen tehopisteen. Seuraavan maalin iski puolustaja Mäntylä melko onnekkaan pompun kautta ja kavennuksen 7-8-tilanteeseen iski vielä Kaijomaa, jolle maali oli illan toinen. Vielä aivan viime sekunneilla Tappara oli pariinkin kertaan hyvin lähellä tasoitusta, mutta palkinto jäi lopulta saamatta.

– Pelisuunnitelma piti. Päätimme voittaa ja voitimme, kommentoi Ilveksen päävalmentaja Juha Pajuoja ottelun jälkeen pilke silmäkulmassa.

– Ensimmäinen erä oli hyvä. Kakkoserässä oli laiskuutta ja lopulta mikä tahansa heitto löytyi meidän maalistamme. Raskas peli kaiken kaikkiaan. Paljon pitää parantaa pelaamista, se on ihan selvä, jatkoi Pajuoja.

– Siinä vaiheessa kun saimme kauhealla munkilla kuudennen maalin, niin aloimme pelata. Onneksi jääkiekko on siitä hieno laji, että huomenna on uusi mahdollisuus näyttää, kertasi Hirvonen

Molempien joukkueiden pelit jatkuvat heti huomenna lauantaina. Ilves kohtaa kotonaan Hämeenlinnan Pallokerhon ja Tappara matkustaa Kuopioon KalPan vieraaksi.