Tappara maksoi oppirahoja Blues-tappiossa

Teemut olivat taas tehokkaina.
Keskiviikkoillan tasainen vääntö Hakametsässä päättyi Teemu Rinkisen viimeisteltyä illan toisen maalinsa ylivoimalla ajassa 61.16. Rinkisen (2+1), Niko Niemisen (1+0) ja Teemu Ramstedtin (0+3) muodostama ketju jatkoi aiemmista peleistä tuttuja hyviä otteitaan pakottaen Tapparan toiseen perättäiseen kotitappioon.

Ottelun aluksi Tappara muisti 300. liigaottelunsa kauden 2011-2012 päätteeksi pelannutta Kalle Kaijomaata. Lappeenrannassa ja Jyväskylässä päteväksi liigapakiksi kehittynyt Kaijomaa pelaa Tapparassa toista kauttaan.

Viime kausina useita yhden maalin erolla päättyneitä pelejä pelanneet Tappara ja Blues lähtivät otteluun hieman eriävistä asetelmista. Bluesilla oli alla voitto HIFK:sta, kun taas Tappara joutui lauantaipelissään kärsimään tappion KalPalle. Odotettavissa oli kuitenkin tasainen taisto, joka olikin havaittavissa jo ensimmäisen erän alusta lähtien.

Tappara hallitsi ensimmäisen erän alkua hienokseltaan, muttei onnistunut pääsemään kunnon vetopaikoille. Erän alun paras maalipaikka tarjoutuikin Bluesin Valtteri Virkkuselle tämän päästyä puolittaiseen läpiajoon, josta seuranneen tilanteen rajusti vastaan tullut Pekka Tuokkola onnistui hieman onnekkaastikin torjumaan mailallaan. Erän edetessä molemmissa päädyissä nähtiin ajoittaisia paineistusjaksoja, ja molemmat joukkueet pääsivät pelaamaan myös ylivoimaa. Tappara onnistui omassa erikoistilanteessaan Bluesia paremmin pirteästi pelanneiden Antti Erkinjuntin ja Aleksander Barkovin johdolla, muttei onnistunut toimittamaan kiekkoa maaliin asti. Blues esiintyi omalla ylivoimallaan varsin vaatimattomasti, mutta piristyi erän lopussa muun muassa Camilo Miettisen päästyä kokeilemaan Tuokkolan yllättämistä.

Hanat aukesivat

Heti erän alkuun Tappara pääsi jälleen ylivoimalle oranssihousuistakin tutun Harri Ilvosen mailan noustua Pekka Saravon kasvoihin. Ylivoimalla Jussi Makkosella oli loistava tilanne maalin edustalla siirtää Tappara maalin johtoon, mutta Juuso Riksman onnistui torjunnassaan. Hetkeä myöhemmin pitkin ottelua turhautuneelta vaikuttanut Niclas Lucenius pääsi vetämään b-pisteen kaarelta, mutta laukaus pysähtyi Blues–pelaajaan. Kirvespaitaan palannut Lucenius antoi ajoittain väläytyksiä taidoistaan, muttei vielä täysin lunastanut odotuksia.

”Jos et itse tee, niin kaveri tekee”. Ensin Bluesin Tobias Salmelaisella oli niin kutsuttu tuhannen taalan paikka laittaa kiekko maalin kulmalta verkkoihin, mutta Salmelainen suti kiekon tyhjistä ohi. Seuraavasta tilanteesta Saravon laukaus kimposi Riksmanin torjunnasta onnekkaasti Juha Leimun jalkaan ja sitä kautta verkon perukoille. Videotarkistuksen jälkeen maali hyväksyttiin ja Tappara siirtyi maalin johtoon erän ollessa puolessa välissä.

Blues ei heti maalin jälkeen saanut otetta pelistä, mikä näkyi muun muassa Henrik Haapalan tolppalaukauksessa sekä Chris Connollyn ja Erkinjuntin 2-1–hyökkäyksessä. Tuloksetta päättyneistä tilanteista huolimatta maalia ei silti jouduttu odottamaan pitkään. Ajassa 31.28 Barkovin ranneveto lipsahti helpohkosti Riksmanin längeistä sisään. Tässä kohtaa tilanne näytti vielä etenevän Tapparan suunnitelmien mukaan, mutta Bluesilla oli sanansa sanottavana.

Kun vajaa seitsemän minuuttia oli toista erää jäljellä, Ville Nieminen otti jäähyn korkeasta mailasta. Kun Blues-ylivoimaa oli jäljellä enää kymmenen sekuntia, tyylikäs syöttökuvio päättyi ex-Tappara Niko Niemisen laukaukseen, joka upposi pahasti maskissa olleelle Tuokkolalle. Syöttöpisteet kirjattiin Ramstedtille ja Joonas Jalvannille. Hetki tästä ja Tappara pääsi 3-2-hyökkäykseen kolmikon Nieminen-Aalto-Barkov voimin. Nieminen eteni vahvasti laidasta, mutta Aalto ei saanut heikkolaatuista syöttöä kiinni, josta seurauksena vastahyökkäys ja maali Bluesille videotarkistuksen jälkeen. Maali syntyi Tapparan kannalta harmillisesti vain sekunti ennen erän loppua ja jälleen vahvasti esiintynyt Teemu Rinkinen kunnostautui maalin tekijänä.

Venäläisen upea laukaus ja Bluesin taistelu

Kolmas erä jatkoi läpi ottelun noudatettua tasaista kaavaa pelin pyöriessä vuoroin molemmissa päädyissä. Kun viisi minuuttia viimeistä erää oli pelattu, Tappara onnistui kuitenkin hankkimaan itselleen pienen otteen. Tämä ote kulminoitui Saravon vaaralliseen siniviivalaukaukseen ja Eetu Pöystin jäähyyn, jonka aikana Tappara ei kuitenkaan onnistunut saamaan mitään merkittävää aikaiseksi. Erän puolivälissä Hakametsän yleisö sai kunnon herätyksen Sami Venäläisen siirrettyä Tapparan johtoon komealla lyöntilaukauksella suoraan maalin ylänurkkaan. Laukauksen tarkkuus jätti Riksmanin maalillaan täysin aseettomaksi.

Maalin jälkeen Tapparan pakka kuitenkin levisi pahemman kerran. Blues käänsi ottelun hallinnan itselleen ja onnistui hankkimaan Tapparalle jäähyn. Ylivoimalla kiekko oli kimmota Niemisen vedosta Rinkisen jalkojen kautta maaliin ja hetkeä myöhemmin Teemu Huhtala veti tolppaan. Vain huono tuuri esti maalin syntymisen. Ylivoiman päättymisen jälkeen Miro Aaltonen laukoi Tuukka Mäntylän jaloista vaarallisen näköisesti. Pienen pyörityksen jälkeen Rinkinen syötti maalin eteen vaivihkaa liukuneelle Aaltoselle, joka sijoitti kiekon varmasti alakulmaan.

Blues osoitti jälleen kerran taistelutahtonsa nousemalla tasoihin ja oli ratkaista ottelun jo varsinaisella peliajalla Rinkisen päästyä läpiajoon, mutta Tuokkolan avustuksella Tappara pelasti itselleen pisteen. Jatkoajalla Markus Kankaanperän kahdeksan sekuntia ennen varsinaisen erän loppua ottama väkivaltaisuusjäähy kostautui kun – kukapas muukaan kuin – Teemu Rinkinen ratkaisi ottelun sijoittamalla kiekon maalin edestä alakulmaan.

Marjamäki onnellisena voitosta

Ottelun jälkeen pukukoppikäytävän toisessa päässä oli iloinen ja omistaan ylpeä Blues-valmentaja Lauri Marjamäki. Valmentaja oli syystäkin iloinen Ramstedtin ketjun otteista ja muistutti vitjan olevan ainoa koko harjoituskauden kasassa pysynyt sommitelma.

- Ramstedt oli jo viime kaudella kultakypärä ennen loukkaantumistaan, ja vaikkei päässytkään tasolleen playoffeissa (Ramstedt) uskaltaa nyt olla oma itsensä, juuri niin hyvä kuin on. Rinkinen haistaa maalipaikat ja Niko on kuin uudestisyntynyt.

Kehuja liikeni myös hyvän vastuksen antaneelle kotijoukkueelle.

- Tapparaa vastaan pitää olla kärsivällinen. Tämä peli oli hyvä oppi meille. Tappara pelaa monipuolista, hyvää lätkää ja on todella kova joukkue. Valmentajan silmään tämä oli todella taktinen ja kärsivällinen peli, jossa olimme suhteellisen hyviä.

Kotijoukkueen valmentaja Jukka Rautakorpi totesi joukkueensa maksaneen oppirahoja.

- Peli oli kireää ensimmäiseen maalimme asti. Sen jälkeen saatiin hyvin toinen maali, mutta sitten tuli kaksi, oikeastaan kolmekin halpaa maalia. Oppirahoja maksetaan siitä missä kohtaa pitää pelata nöyrästi ja missä kohtaa pitää pelata kiekolla. Siniviivojen ja tulostaulun arvostaminen, uusi joukkue selvästikin käy läpi tätä prosessia. Muutosta on pelaamisessa paljon.

- Meillä oli hyviä vaiheita pelissä ja me vietiin peliä, mutta tietyt hetket munittiin ihan täysin. Täytyy vaan tiedostaa tulostaulu, tässä pelataan voitoista eikä pelkistä maaleista.

Bluesilla on heti edessä matkustaminen Lappeenrantaan ja Marjamäki totesikin mukana olevan myös Niklas Tikkisen ja Matti Järvisen. Aivotärähdyksen saanut Camilo Miettinen on varmuudella sivussa. Tapparan seuraava koitos odottaa lauantaina Oulussa.