SaiPan liike ja kurinalaisuus palkittiin

LIIGA / Raportti
Keltapaidat jatkoivat voittokulkuaan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Lappeenrantalaisten menestyksekäs vieraskiertue sai jatkoa torstai-iltana Vaasassa. Aktiivinen ja hyvin liikkuva joukkue ei antanut Sportille mahdollisuuksia.

Ottelu lähti varovaisesti liikenteeseen molempien joukkueiden pelatessa tarkasti keskialueella. Sport näytti ottelun alussa aloitteellisuuttaan, mistä oli tuloksena ensimmäinen SaiPan rangaistus. Ylivoima oli kuitenkin huolimatonta ja Erik Riska joutui ottamaan jäähyn SaiPa-pelaajan karattua läpiajoon.

SaiPan pelattua ylivoimalla lappeenrantalaisten Tommi Jokinen pääsi yllättämään helpohkosti Hannu Toivosen ja iskemään Simo-Pekka Riikolan laukauksen paluukiekon maaliin. Sportin peli on unista ja harhasyöttöjen täyttämää ja vierasjoukkueen liukas luistelu on ajoittain liikaa kotkapaidoille.

Ottelun alku oli rangaistusten sävyttämä ja peli rikkonaista. Kun ottelua oli pelattu hieman vajaa kymmenen minuuttia, kotijoukkueen ranskalaisvahvistus Damien Fleury iski tasoitusmaalin. Kiekko livahti Andreas Bernardin ohitse laukauksen kimmottua puolustajan kautta maaliin.

Tomi Körkön siirtäminen Sportin kakkosketjuun tuotti tulosta vaasalaisten pelattua ylivoimalla. Niko Peltola ja Charles Bertrand syöttävät ja SaiPa-puolustus oli tilanteessa auttamatta myöhässä. Matti Järvinen iski vielä Saipan tasoihin maalinedustalla vallinneen sekasorron päätteeksi ja sivalsi pomppukiekon Sport-maaliin. Erätauolle mentiin tilanteessa 2−2.

SaiPa otti ottelun hallintaansa toisessa erässä

Toisessa erässä SaiPa siirtyi kuskin penkille ja Sport oli jatkuvasti askeleen perässä. Vaasalaiset yrittivät puolustaa keskialuetta tiiviisti, mutta SaiPan tarkat, nopeat ja lyhyet syötöt puhkoivat Sportin puolustusta tehokkaasti.

SaiPan ote pelistä tuotti jälleen tulosta. Jesse Mankinen kunnostautui maalintekijänä ja oli hanakammin tilanteessa laittamassa pomppukiekkoa Sportin häkkiin. Riikolalle ja Janne Taville merkittiin syöttöpisteet Mankisen 2−3-maaliin. Lappeenrantalaiset tekivät vielä lyhyen ajan sisään kaksi maalia, eikä edes Tomek Valtosen ottama aikalisä parantanut Sportin peliä.

Maalintekijöinä kunnostautuivat Sami Venäläinen ja David McIntyre. SaiPa johti ottelua jo 2−5.

SaiPan liike oli läpi ottelun hyvin tehokasta ja pelaaminen kurinalaista. Vierasjoukkueen valmentaja Pekka Tirkkonen olikin syystä tyytyväinen omiensa esitykseen.

− Saimme otteluun epätavallisen valmistautumisen, kun tulimme vasta eilen Tampereelta, mutta täytyy olla tyytyväinen ottelun lopputulokseen, Tirkkonen kertoi.

− Pelaajamateriaalin kierrätys onnistui meiltä hyvin ja varmistimme meille tärkeän voiton. Sport oli terävä vastutaja, mutta saimme pidettyä vastustajamme parhailta maalipaikoilta poissa, Tirkkonen jatkoi.

Kotijoukkue ei päässyt yllättämään

Kolmannnessa erässä vierailijat tyytyivät varmistelemaan voittoaan, eivätkä enää lähteneet yhtä ahkeraan karvauspeliin Sportin alueelle. Sport saikin erän alussa hyvin otetta pelistä, mutta tehot jäivät joukkueelta puuttumaan. SaiPan paineen hellitettyä kotijoukkueen pelin avaaminenkin helpottui.

Erän puolivälissä Sport joutui kuitenkin kahden miehen alivoimalle. Toivonen kesti, piti kolmannessa erässä maalinsa puhtaana ja venyi muutamaan näyttävään torjuntaan.

Sportin valmentaja Valtonen kehui lappeenrantalaisia sarjan kurinalasimmaksi joukkueeksi.

− SaiPa oli aktiivinen, kurinalainen ja laadukasta kiekkoa pelaava vastustaja. Toisaalta kiekko pomppi heille suotuisasti maalinedustalla, mutta joukkue pelasi hyvin ja ansaitsi voiton, Valtonen totesi.

− Meillä puuttui puolustuksestamme ja pelinavaamisestamme tietty määrätietoisuus, mikä näkyi ottelun lopputuloksessa, Valtonen jatkoi.

Sportin puolustus oli ajoittain tiukoilla vikkelästi liikkuvien vastustajien kanssa. Mallikkaasti läpi ottelun pelannut Ari Gröndahl oli pettynyt ottelun tauottua.

− Ei tullut haluamamme tulosta tästä kotiottelusta, jossa meillä piti olla levänneempi jalka, Gröndahl kertoi.

Sportissa jo Mestiksessä vaikuttanut puolustaja saikin vastuuta hyvin myös Liigan puolella. Gröndahl olikin tyytyväinen Liigan pelityyliin ja kertoi sen sopivan itselleen.

− Liiga sopii minulle paremmin, kun pelaaminen on Mestistä järjestelmällisempää, Sportin kultakypärää ottelussa kantanut puolustaja kertoi.

− Toisaalta minun ei tarvitse puristaa mailaa, kun meiltä ei odoteta liikoja. Tavoitteena on pistää kaikki likoon ja mennä joukkueena eteenpäin, Gröndahl totesi.

SaiPa näytti kaapin paikan

Jos joku ajatteli, että SaiPan jaloissa painaisi viime päivien matkustaminen, voidaan viimestään nyt todeta noiden mietteiden olleen turhia. Lappeenrantalaiset olivat ottelussa se virkeämpi osapuoli ja he veivät peliä monilta osin miten halusivat.

Sportin peli näytti ajoittain varovaiselta ja siitä puuttui pelirohkeus. Kotkapaidat eivät torstai-iltana uskaltaneet, halunneet tai osanneet haastaa kunnolla vastustajiaan. SaiPan otteet olivat vastustajiaan rutinoituneempia, mikä näkyi myös ottelun tuloksessa.

Maalivahtien torjunnat kertoivat ottelun voimasuhteista. Toivonen venyi kiekon tielle 40 kertaa, kun taas virkaveli Bernard torjui vain 23 laukausta SaiPan maalin suulla.

» Lähetä palautetta toimitukselle