SaiPa voitokkaasti maaottelutauolle

LIIGA / Raportti
Stefano Giliati oli syöttämässä molempia Brad Moranin osumia.
Kuva © Jarno Hietanen
Täysin erilaisista lähtökohdista illan otteluun valmistautuneet Tappara ja SaiPa tarjosivat varsin tapahtumarikkaan ja vauhdikkaan ottelun Lappeenrannan Kisapuistoon saapuneelle kiekkokansalle. Tasaisen väännön ratkaisu jouduttiin hakemaan lopulta voittomaalikipailusta, jossa sankariksi nousi ovelalla harhautuksellaan kotijoukkueen Roberts Jekimovs.

Tapparan peräti seitsemän ottelun mittainen voittoputki katkesi edellisessä ottelussa Jokereita vastaan, mutta lähtökohtaisesti Lappeenrantaan saapui pelillisesti selvästi kotijoukkuetta paremmassa tilanteessa oleva joukkue. SaiPan on onnistunut raapia viimeisestä 15 pelistä vain kolme voittoa, ja joukkueen peli-ilme tammikuussa on ollut kaukana alkukauden pirteistä otteista.

Pelin ensimmäinen erä oli vauhdikasta muttei erityisen hallittua hyökkäämistä päädystä päätyyn. Vierasjoukkue oli kuitenkin aktiivisempi osapuoli ja etenkin erän puolen välin lähestyessä pystyi vyöryttämään pitkiä hyökkäyksiä SaiPan päätyyn. Tamperelaisten vyörytykset eivät myöskään juuttuneet kulmiin, vaan kiekko saatiin pelattua vaarallisille vetopaikoille SaiPan puolustuksen keskustaan. Tappara iskikin ottelun avausmaalin reilun 9 minuutin pelin jälkeen, kun kotiyleisölle ensimmäistä kertaa esiintynyt Brad Moran ei ollut aivan hereillä ottaessaan syöttöä vastaan vastustajan siniviivalla. Tapparan Markus Kankaanperä tökkäsi kiekon Moranin lavasta Chris Connollylle, jonka napakka veto painui kauniisti SaiPan maalin yläkulmaan.

Tappara imi lisää energiaa maalistaan, ja SaiPa juuttui lähes täysin puolustuskannalle. Lappeenrantalaiset roikkuivat kuitenkin pelissä mukana ja tasoitusmaali näki päivänvalon jossain määrin yllättäen erän loppupuolella. Maalin kapellimestarina hääri puolustaja Simon Backman, joka näki upeasti maalinedustalla päivystäneen Moranin. Backmanin nopean ja napakan syötön ansiosta Moran ehti hyvin siirtää kiekon lähes tyhjään maaliin.

Tuoreet vahvistukset ottavat roolia toisessa erässä

Jos jätti SaiPan tuore vahvistus positiivisen kuvan itsestään ensimmäisen erän lopussa, niin toisen erän alku kuuluu Tapparan uudelle kasvolle Dragan Umicevicille. Erittäin energisesti läpi ottelun pelannut Umicevic teki upean esityön Tapparan toiseen osumaan. Vipuun menivät niin SaiPan puolustus kuin maalivahti Miikka Wiikman ja Aleksander Barkoville jäi helppo työ siirtää kiekko tyhjänä ammottaneeseen maaliin.

Ottelun käännekohdaksi muodostui kaksi peräkkäistä Tapparalle vihellettyä jäähyä toisen erän puolivälissä. SaiPan ylivoima on ollut SM-liigan heikointa tällä kaudella, mutta tällä kertaa joukkueen onnistui hyödyntää molemmat rangaistukset. Ensin kahden miehen ylivoimalla Antti Bruun ja Stefano Giliati tekivät esityön ja Moran pääsi viimeistelemään irtokiekosta päivän toisen osumansa. Ja hetkeä myöhemmin Jaakko Rissanen tarjoili Roberts Jekimovsille vetopaikan ja latvialaisen napakka laukaus painui ohi Tapparan maalia vartioineen Juha Metsolan.

SaiPa oli maalien jälkeen pelissä mukana uudella energialla, mutta ottelun varsinaisen peliajan viimeisen osuman teki kuitenkin Tappara. Vieraiden kolmosketju urakoi SaiPan päädyssä ja kotijoukkueen puolustajat Jere Pulli ja Per Savilahti-Nagander olivat pahoissa vaikeuksissa. Lopulta Jukka Peltola väänsi kiekon Niclas Luceniukselle, joka löi kiekon SaiPan maaliin.

Lisää loukkaantumishuolia SaiPalle

Tappara tiivisti ketjujaan kolmanteen erään ja pääsi taas peliin paremmin mukaan heikomman toisen erän jälkeen. Päätöserä oli varsin tasainen ja molemmilla joukkueilla oli muutama erittäin vaarallinen maalipaikka. Maalivahtipeli oli tänään erittäin hyvää molemmilla joukkueilla. Metsola oli ryövännyt jo yhden avopaikan avauserässä SaiPalta ja toisti temppunsa päätöserässä. Maalin ammottaessa tyhjänä Metsolan onnistui venyttää viime hetkellä itsensä kiekon tielle.

Vieraiden pelatessa erän alussa ylivoimaa yleisö hiljeni äkisti Savilahti-Naganderin saadessa Ville Niemisen kovan lyöntilaukauksen niskaansa. Ruotsalaispuolustaja tippui jäihin välittömästi ja lääkintähenkilökunta saateltiin nopeasti paikalle. Kaikkien helpotukseksi Savilahti pystyi nousemaan omin avuin jalkeille tovin jälkeen, mutta hän joutui kuitenkin jatkotutkimuksiin.

Ratkaisua otteluun jouduttiin hakemaan lopulta voittomaalikilpailusta. Kahden ensimmäisen parin molempien epäonnistuessa vuoroon tuli kotijoukkueelta Jekimovs, joka uitti näyttävästi kiekon Metsolan patjojen välistä jäitä myöten maaliin. Nieminen laukoi tasoittavan yrityksen Tapparalta ja onnistui jo harhauttamaan Wiikmanin jäihin, mutta kulma meni liian pieneksi ja Wiikmanin onnistui nostaa patjansa laukauksen eteen.

Voitto oli SaiPalle nyt toinen peräkkäinen kotijäällä, mutta tästäkin huolimatta ero 10 sijaan kaventui jälleen. Ässät hengittää nyt enää pisteen päässä takana. Toisen perättäisen tappionsa kärsinyt Tappara sen sijaan joutui päästämään Kärpät ohitseen sarjataulukossa ja on nyt neljäntenä. SaiPa kohtaa maajoukkuetauon jälkeen tiistaina 12. helmikuuta JYPin Jyväskylässä. Tappara saa huilata selvästi kauemmin. Joukkueen seuraava peli on vasta 15. päivä, jolloin Tappara matkustaa Bluesin vieraaksi Espooseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle