Kohottakin pysyy pinnalla

Salcidon tehot olivat peli-ilmettä paremmat.
Lahden Pelicans on yksi niistä harvoista, joka on tällä kaudella löytänyt aseet SaiPaa vastaan. Perjantai-illan ottelu ei lappeenrantalaisia juuri mairitellut, 4–3-voitto heltisi vasta voittolaukauskilpailussa ja merkittävimpänä positiivisena seikkana saatettiin pitää sitä, ettei mikään syttynyt illan aikana palamaan.

Pelicansilla oli otteluun lähdettäessä kokoonpanollisesti heikommat lähtökohdat kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa, sillä riveistä puuttuivat niin mainiosti pelanneet Tyler Redenbach kuin Sportia vastaan ikävästi loukkaantunut Juhani Tyrväinen. SaiPalta puuttuivat jo pitkään sivussa ollut kapteeni Ville Koho sekä puolustajista Simon Backman.

Muuttuneet kokoonpanot eivät vieraiden menoa haitanneet, sillä heti ottelun alussa Joonas Alanne pääsi loistopaikalle Jussi Markkasen vartioiman maalin eteen, mutta veti pompusta yli maalin. Taklauksia ei myöskään säästelty ja eniten Kisapuistoon kokoontunutta kansaa kohahdutti Taavi Vartiaisen Rony Ahoseen kohdistunut kipeä tälli. Ahonen näytti saavan osuman niskaansa, mutta palasi pelaamaan saman erän aikana.

SaiPa antoi Pelicansille pesänrakennuspuuhien verran tilaa Markkasen maalin edessä, ja ensimmäisenä tämän pääsi hyödyntämään Tommi Paakkolanvaara. Jordan Smotherman otti Markkasen pomppukiekon haltuunsa ja syötti vapaana olevalle Paakkolanvaaralle, joka sai maalivalon syttymään.

Edellisen 0–5-löylytyksen kaltaista ottelua ei kuitenkaan ollut luvassa. Brian Salcido toimitti kulmasta kiekon kovia kokeneelle Ahoselle, joka lipui vapaana keskelle hyökkäysaluetta. Ahonen laukoi sydämensä kyllyydestä, ja Jere Myllyniemi oli kovan kudin edessä aseeton.

Pelicans palasi johtoasemaan, kun kello lähenteli kahtatoista pelattua minuuttia ja Paakkolanvaara iski illan toisen osumansa. Vieraat kasvattivat johtoaan heti toisen erän alussa Jukka-Pekka Pietilän siistillä laukauksella Smothermanin korjatessa pussiinsa jo kolmannen syöttöpisteen.

Muninta maksoi kaksi pistettä

Pelicans sortui kuitenkin tänä kautena kukkineeseen perisyntiinsä ja menetti kahden maalin johtoaseman sekä kolmen pisteen potin. Salcido kaarteli maalin takana ja vaikutti siltä, ettei puolustaja malta lainkaan luopua kiekosta. Syöttö napsahti lopulta Simo-Pekka Riikolalle, joka kavesi lukemiksi 2–3.

– No huono alku oli, myönsi ykkösketjun keskushyökkääjäksi Kohon paikalle kohonnut Matti Järvinen.

– Pitää olla tyytyväinen, että pystyttiin nostamaan tasoa sen jälkeen ja kun 3–1-tappiolta noustaan voittoon, niin se on aina hyvä.

3–3-numeroita saatiin odottaa kolmannen erän alkuun. Pelaajaruuhkassa luovinut ja läpi ottelun kikkailut Dave Spina oli jo ajautumassa ohi maalin, kun Tommi Jokisen syöttö tavoitti hänet viime hetkellä. Myllyniemen vartioidessa vielä toista maalitolppaa saattoi kultakypärää kannatteleva Spina siirtää SaiPan tasoihin.

– Jotenkin tuntuu, että ollaan tehty heidän maalivahdista sankari näissä peleissä, Järvinen pohti.

– Hyvin toimitetaan kiekkoa, mutta vielä enemmän ruuhkaa pitäisi saada maalille ja pistää riparit sisään, kun eivät näköjään voi suoraan mennä. Siinä on hommaa.

65 minuuttia ja lopulta SaiPa voitti

Ottelun ratkeamista saatiin odotella lopulta aina voittomaalilaukauksiin asti. Kolme maalia varsinaisella peliajalla taakseen pästänyt Markkanen piti verkot puhtaana, eikä Myllyniemeäkään ollut helppo ohittaa.

– Harhautukset ja kämmenellä alas, kuvaili SaiPan puolelta ensimmäisenä laukomaan päässyt Järvinen taktiikkaansa.

– Siinä meinasi Myllyniemi itse kaatua ja se hämäsi mua, joten suttasin sen vedon sen takia.

Järvisen helpotukseksi neljäs isäntäjoukkueen laukoja onnistui. Läpi ottelun raatanut Sami Venäläinen korjasi kaksi pistettä Lappeenrantaan napauttamalla kiekon yläkulmaan.