SaiPa kaatoi stressaantuneen KalPan

Jussi Markkaselle kauden toinen nollapeli tuli helposti.
SaiPa onnistui katkaisemaan tasan kahden kuukauden mittaiseksi venyneen voitottoman putkensa kotikentällä kaatamalla KalPan 2-0. Voiton takuuna toimi maalivahti Jussi Markkanen, joka nollasi KalPan jokaisen maaliyrityksen.

Kahteen kuukauteen ei Lappeenrannassa oltu nähty voittoa varsinaisella peliajalla. Paljon taklauksia sisältäneen ottelun voittajasta ei kuitenkaan ollut epäselvyyttä, sillä sen verran haluton oli KalPa SaiPan kynsissä.

KalPasta ei ollut missään vaiheessa SaiPan pysäyttäjäksi. Jo ottelun ensi minuuteista lähtien kuopiolaiset olivat pahasti isäntien jaloissa. Ensimmäiseen viiteen minuuttiin KalPa sai kiekon pois omalta kenttäpuoliskolta vain kolmesti ja niistäkin yksi yli punaviivan valunut kiekko tuomittiin pitkäksi kiekoksi.

Tämä johtui osaltaan SaiPan fyysisyydestä, mutta osin myös KalPan omasta kiekon hallintaan perustuvasta pelitavasta.

Kauden 13. kotiottelustaan tämäniltainen oli selvästi SaiPalta fyysisin. KalPa oli ajoittain suurissakin vaikeuksissa kotijoukkueen pelaajien taklatessa välillä kaikkea mikä liikkui ja se näkyi kuopiolaisten turhautumisena.

Turhautuminen purkautui jo heti ensimmäisessä erässä, kun Ilmari Pitkänen ja Joona Harjama aloittivat Lappeenranta-Kuopio-painimaaottelun pelin takana. Pitkänen oli jo valmis ottamaan miehestä mittaa ilman hanskoja, mutta Harjama päätti painia hanskat kädessä. Tuloksena Pitkäselle ulosajo ja Harjamalle 2+2 minuuttia väkivaltaisuudesta.

− Kaksi ottelua ollaan hävitty KalPalle ja nyt löysimme lääkkeet KalPan kiekkokontrollin. Mentiin hyvin kiinni vastustajaan ja oltiin aktiivisia heidän pelityyliään vastaan, kertoi ottelun avausmaalin tehnyt Sami Venäläinen.

Venäläisen survottua ottelun avausmaalin vain hieman ennen Pitkäsen ja Harjaman painiottelua, jatkui pelaajien nahistelu jäällä koko ottelun ajan. Lähes jokaisen pelikatkon aikana löytyi jäältä halukkaita naaman hierojia ja vähemmän halukkaita vastaanottajia. Tunnetta ja latausta ei siis illan kamppailusta ainakaan puuttunut.

Kuin varkain SaiPan ensimmäisen maalin Eero Kilpeläisen taakse tuikanneen Venäläisen onnistuminen yllätti tuomareita myöten lähes koko Kisapuiston. Ainoa, joka ei ollut yllättynyt, oli Venäläinen itse.

− Ei se [maali] itselle ollut epäselvä. Tuomarit eivät ilmeisesti olleet kovin lähellä, kun videolta lähtivät tarkistamaan, mutta kiekko tippui ihan maaliviivan taakse. En tiedä mistä se meni sisään, mutta maali olisi varmaan mennyt kaikilta ohi, ellen olisi tuulettanut sitä. Kannattaa siis tuulettaa maalia, naureskeli Venäläinen.

Toisen erän alkuun SaiPa sai lentävän lähdön Kalle Maalahden pujotellessa omalta alueelta läpi KalPa-puolustuksen ja ohittaessa Eero Kilpeläisen etukulmasta. Vaikka vierailijat jatkoivat yritteliästä peliään, näkyi vierasjoukkueen tuskastuminen pelin edetessä.

KalPan päävalmentaja Pekka Virta ihmetteli oman joukkueensa pakottavaa ja stressaavaa ajattelumallia ottelun jälkeen.

− En tiedä, mistä tuo joukkue on kaivanut itselleen tuon negatiivisuuden. Ajatellaan, että on pakko voittaa. Luottamus omaan tekemiseen ja iloisuus ovat menneet jonnekin. Me syötetään kokoajan vähän ohi ja ollaan väärään aikaan tilanteissa. Kyllähän me yritetään, mutta paketti on tällä hetkellä tuskainen, kertoi Virta joukkueensa tilasta ottelun jälkeen.

KalPa oli kuriton. Se hankki itselleen enemmän ja enemmän vaikeuksia läpi toisen erän ja pysyi ottelussa mukana vain Kilpeläisen torjuntojen ja SaiPan ajoittaisen kurittomuuden myötä.

Viimeinen niitti kuopiolaisten itseluottamukselle oli SaiPan maalia vartioinut Jussi Markkanen, joka usealla paraatipelastuksella masensi KalPa-hyökkääjät, kruununa toisen erän lopussa suoritettu tiikeriloikka poikittaissyötöstä lähteneeseen laukaukseen.

− Ei ansaittu tänään enempää. Tietysti maali tuohon ottelun loppuun olisi varmaan auttanut meitä jatkoa ajatellen, mutta SaiPa ansaitsi voittonsa. Stressi on yksi sana ja sillä saa varmaan hienot otsikot, mutta meidän pitää katsoa totuutta silmiin ja ajatella tätä asiaa vähän isommasta perspektiivistä, eikä joukkueena reagoida näihin yksittäisiin peleihin näin vahvasti, päätti Virta.

SaiPalle voitto oli kotikentällä ensimmäinen tasan kahteen kuukauteen. Illan esityksellään SaiPa kuitenkin näytti, että se pystyy pelaamaan koko ottelun samalla intensivisyydellä ja fyysisyydellä. Venäläinen muistutti, että niitä huonoja otteluita on ollut jo ihan riittävästi.

− Se on tärkeää meille, että olemme pitkän huonon jakson jälkeen parantaneet peliämme. Kyllähän me viime peleistä aina joku piste ollaan saatu, mutta kolmen pisteen voitot ovat tärkeitä ajatellen sarjasijoitusta.

− Kyllä tämä oli pariin kuukauteen ehjin 60-minuuttinen, jonka olemme pelanneet. Meillä on ollut välillä hyviä 50-minuuttisia ja sitten on tapahtunut jotain. Nyt jaksoimme pelata samalla tavalla koko ottelun.