Keppi jäässä maalille ja kiekko pussiin

LIIGA / Raportti
SaiPa ei antanut Kärpille torstaina ylimääräistä siimaa.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net
Liigan kärkijoukkue Kärpät ei houkutellut Lappeenrannan Kisapuistoa täyteen. Väljemmässä hallissa SaiPa väläytti, miten joukkue pääsikään viime kaudella mitalipeleihin.

SaiPa oli iskenyt päätään kärpän muotoiseen seinään jo neljästi täällä kaudella, kun CHL-pelit laskettiin mukaan. Kärpät oli ujuttanut SaiPan verkkoihin keskimäärin kolme maalia ottelua kohden, kun SaiPan kokonaissaldo neljästä ottelusta oli kaksi maalia. Lappeenrantalaisten odotukset eivät tainneet olla korkealla, sillä katsomossa oli reilusti tilaa.

Ensimmäisessä erässä SaiPa kuitenkin yllätti kotiin jääneet katsojat nousemalla 2–0-johtoon. SaiPan riveissä toisen ottelunsa pelannut Patrick Bjorkstrand nousi Kärppien puolustusalueelle ohi Lukas Kasparin ja pisti kiekkoa maalille. Iiro Tarkin hanskakäsi ei ollut tikissä, vaan veto upposi sisään. Samalla päättyi Ville Kohon pitkä pisteetön putki, kun kapteeni sai tilanteesta syöttöpisteen.

– Hyvin lähti peli liikkeelle meidän kannalta, saatiin kovaa painetta Kärppien päätyyn. Ne eivät olleet valmiita siinä alussa ja saatiin se momentum meille, ottelussa myöhemmin osunut Jesse Mankinen hymyili ottelun jälkeen.

– Aikaisemmin ne ovat puolustaneet tosi tarkasti sitä omaa maalia. Nyt saatiin hyvin tehtyä reikiä. Pelattiin hyvin siellä päässä ja sieltä saatiin paikkoja.

SaiPalle suotiin ylivoima vain kertaalleen avauserässä, kun keltamustia oli useampi kontallaan Tarkin edessä ja Mikko Niemelän katsottiin koukanneen tilanteessa. SaiPan pelkistetty ylivoima tuotti tulosta, kun Dave Spina luisteli kulmasta viivalle, syötti Sam Lofqvistille, ja puolustaja kova laukaus jätti Tarkin aseettomaksi. Lofqvistin osuma jäi ottelun voittomaaliksi. Kehuttavaa löytyi.

– Hyvää sitoutumista. Totta kai omissa puolustaminen, blokattiin laukauksia paljon. Uhrautuvaa pelaamista joka äijältä, sitä oli hienoa katsoa, SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen tiivisti voiton avaimet.

Kärppien kavennus jäi ainokaiseksi

Kärpät tuli odotetun kovaa toiseen erään. Joonas Kemppainen oli niinkin kovassa vauhdissa, että Rony Ahonen jäähytteli häntä aina kiinnipitämiskakkosen arvoisesti. Oululaisten erikoistilannepelaaminen sai kiekon aina Andreas Bernardin alle, ja erityisen ruuhkainen tilanne jäähyn lopulla tarkastettiin aina videolta asti.

Käypä kavennus nähtiin neljä minuuttia myöhemmin. Lappeenrannasta Ouluun muuttanut Dan Spang potkutteli siniviivan vieressä ja viritti laukauksensa. Bernardin edessä liikkuneista hyökkääjistä Esa Pirnes sai mailansa sopivaan väliin ja ohjasi Spangin kudin maaliin. Toista kertaa Bernardin ei tarvinnut kuitenkaan kiekkoa takaansa kaivaa.

– Andy oli hyvä ja itsevarma. Kaikki saivat varmasti lisää itseluottamusta siitä, kun näki miten Andy toimi siellä. Hyviä koppeja, ei tullut turhia ripareita. Toi sellaista luottoa koko joukkueeseen, hehkutti Mankinen.

SaiPa lisäsi johtoaan kolmannessa erässä, kun Ari Vallin oli pääsemäisillään pois jäähyaitiosta. Ensimmäisen erän siististä ylivoimasta ei ollut tietoakaan, sillä Kärppien onnistui rikkoa SaiPan peliä. Matti Järvinen haastoi oululaispelaajan ja toi kiekon hyökkäysalueelle. Maalin eteen roiskaistu passi päätyi Valtteri Virkkusen lapaan ja siitä Tarkin taakse.

– Meillä vähän oli vajaata joka suunnassa tuo oma tekeminen, puuskahti Kärppien käskyttäjä Lauri Marjamäki.

– Toisaalta kiva kattoa tommoinen kolmas maali, kun tuttu pelaaja Valtteri Virkkunen menee maalille keppi jäässä ja pistää kiekon pussiin. Siinä on mallia kuinka niitä maaleja tehdään.

Kärpät haki pelin lopussa kavennusta ilman maalivahtia. Kohon tavoin tehottomuudesta kärsinyt Mankinen sai helpotusta tilanteeseensa, kun miehen purkukiekko lipui maaliin ja SaiPalle kirjattiin voittolukemiksi 4–1.

– Tietysti ite se on se suurin [kriitikko toim. huom.]. Vaikka muut eivät kuittaile, niin ite saattaa alkaa miettiä monta peliä on mennyt, eikä ole tullut pisteitä, vaikka paikkoja on ollut. Toivottavasti se nyt aukesi, vaikka tulikin tyhjiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle