Dave Spinan tehoilta liikaa JYPille

Spina tarvitsi kypärätemppuun vajaat seitsemän minuuttia
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Viime kauden legendaarisen puolivälieräsarjan joukkueet SaiPa ja JYP kohtasivat tänään Kisapuiston illassa. SaiPan ensimmäisen erän näytös riitti lopulta 5-3 voittoon joukkueen kultakypärän Dave Spinan paukuttaessa avauskolmanneksella alle seitsemässä minuutissa kypärätempun.

SaiPa jatkoi loistavaa alkukauttaan viime kevään puolivälierä vastustajansa JYPin kustannuksella. Jyväskyläläiset eivät saaneet revanssia viime kevään pudotuspelitappiosta, vaan kaatui alun heikon esityksen jälkeen SaiPalle maalein 5-3. Illan ehdoton sankari oli amerikkalaishyökkääjä Dave Spina, joka paukutti JYP-maalivahti Tuomas Tarkin vaihtoon ensierän puolessa välissä.

JYP joutui pelaamaan ilman luottopelaajansa Eric Perriniä, joka oli sivussa ottelusta varotoimenpiteenä. Perrinin paikkaaja, vasta 17-vuotias Julius Nättinen järjesti kuitenkin salama-alun ottelulle, kun ensimmäisessä vaihdossa Nättinen nappasi omasta laukauksestaan irtokiekon ja tarjoili maalin takaa Markus Poukkulalle syötön ottelun avausmaaliin.

Spina kuitenkin antoi vastauksensa kuudessa minuutissa ja 59 sekunnissa JYPin avausmaalista. Hymyilevän Spinan ensimmäisen erän esitys toikin mieleen Lämäri-elokuvien Hansonin veljekset, miehen onnistuessa kolmesti maalinteossa, taklaten siinä välissä kaikkea mikä liikkui.

− Hyvä ensimmäinen erä, vai mitä? Haluaisin sanoa, että tein ensimmäisessä erässä jotain eri tavalla kuin aiemmin, mutta pelasin samalla tavalla kuten aina ennenkin. Ketjukaverini Tommi Jokinen ja David McIntyre olivat tänään äärimmäisen hyviä jakaessaan kiekkoa minulle. Tyytyväinen pitää olla myös puolustukseemme, joka ensimmäisessä erässä pelasi kiekkoa hyökkääjille niin nopeasti, että en usko JYPin olleen valmiina tuollaiseen vauhtiin, kertoi palkintopydän putsannut Spina.

Lappeenrannan Kisapuistossa harvemmin on todistettu puhdasta kypärätemppua kotijoukkueen pelaajan toimesta. Ottelun sankari Spinakaan ei muistanut milloin edellisen kerran olisi osunut kolmesti, mutta hetken mietinnän jälkeen kaupunki ja liiga muistuu mieleen.

− Edellinen kypärätemppu taisi tulla AHL:ssä San Antonion paidassa neljä-viisi vuotta sitten. En tosin muista milloin olisin viimeksi tehnyt kolmea maalia yhdessä erässä. Tämä on hassu laji. Tällä lajilla on tapana palkita kovaa työtä ja oikeita asioita tekevät. Edelleen pitää kyllä kiittää ketjukavereita, jotka maalit minulle järjestivät.

Tommi Jokisen ja David McIntyren kanssa vaarallisen ketjun alkukaudella muodostanut Spina löytää yksinkertaisen syyn ketjun menetykseen. Vaikka ketju onkin osoittautunut todelliseksi tehoketjuksi, löytyy Spinan mukaan ketjusta paljon muutakin kuin pelkä maalien teko tai hyvien syöttöjen antaminen.

− Onneksi jääkiekossa on sellainen tekijä kuin kemia. Voit laittaa maailman kolme parasta pelaajaa samaan ketjuun, eikä se siltikään takaa, että se on maailman paras hyökkäysketju. Siksi ketjussa tarvitaan oikeanlaista sekoitusta pelaajatyypeistä. Jostain syystä meidän ketjumme toimii aivan loistavasti. Minun, McIntyren ja Jokisen peli toimii jostain syystä erittäin hyvin, vaikka emme tekisikään maaleja. Saamme aiheutettua vastustajille jäähyjä ja yleisesti sanottuna teemme hyviä asioita jäällä. Maalit ja syötöt ovat vain hyvän pelaajakemian ja kovan työn sivutuote, analysoi Spina.

JYPin kiri jäi lyhyeksi

SaiPan peliote löystyi toisessa erässä ja JYP onnistui kavennusmaalissaan erän puolessa välissä. Markus Poukkula taisteli kiekon Spinaa vastaan omalla puolustusaluella ja lähetti Darryl Boycen vauhtiin oikeaa laitaa pitkin. Boycen laukaus yllätti siihen asti hyvin pelanneen Jussi Markkasen.

− Pelasimme niin hyvin ensimmäisen erän, että olisi helppo sanoa, että pelataan loput ottelusta nolla-nollaa, mutta ehkä rentouduimme liikaa toisessa erässä ja JYP pääsi mukaan otteluun, kertasi Spina.

JYP saikin hyvän vaihteen päälle maalin jälkeisillä minuuteilla. Lento kuitenkin katkesi maalintekijä Boycen kahteen typerään peräkkäiseen jäähyyn. SaiPa ei kuitenkaan osannut tappaa peliä ottelua tuossa kohtaa, vaan päästi omilla virheillään vieraat mukaan otteluun. Samaa harmitteli myös SaiPan päävalmentaja Pekka Tirkkonen ottelun jälkeen.

− Vaikka meillä ei varsinaista hätää ollut toisessa erässä, niin silti muutama möhläys paineen alla antoi JYPille mahdollisuuden tulla peliin mukaan.

JYP hallitsi myös kolmannen erän tapahtumia. Heti erän alussa joukkue sai yrittää maalintekoa yli minuutin viidellä kolmea vastaan, onnistumatta maalinteossa. Maalin päähän jyväskyläläiset nousivatkin vasta ottelun lopussa, kun Johan Larsson epäonnistui täydellisesti purkukiekossa ja Aleksi Salonen pommitti viivasta kiekon ohi Markkasen.

− Heti kun kolmannessa erässä pelistä tuli tiukempi rupesimme pelaamaan paremmin. Tälläinen tämä laji on. Joskus pelaat toisen suuntaan äärimmäisen hyvin ja toiseen suuntaan pelaaminen ikäänkuin unohtuu, mutta tyylipisteitä onneksi tässä lajissa ei jaeta. Ne tärkeimmät pisteet on ne jotka näkyy sarjataulukossa, päätti Spina.