Haavoittunut Ilves raateli SaiPan

Markkasen sijoittuminen ei ollut ottelussa parhaimmillaan.
SaiPa oli tiukasti kiinni voitossa tiistai-illan koitoksessa Ilvestä vastaan. Tamperelaisten kolmannen erän taisteluilme viimeisteli kuitenkin loppunumeroiksi 2–4.

SaiPan ja Ilveksen kohtaaminen Kisapuistossa aloittiin juhlakalun palkitsemisella, kun Jesse Mankinen saavutti 300. liigapelin rajan. Koko ikänsä SaiPaa edustanut Mankinen ei kuitenkaan kauaa juhlinut, sillä Ilves jätti miehen kiikareille ja kasvatti tehottopisteettömän putken yhdeksään otteluun.

Ilves tuli peliin kynnet terävinä, ja vihainen, päällekäyvä pelityyli korostui, kun lappeenrantalaiset olivat oman pelinsä kanssa hukassa. Vieraat käyttivät eksynyttä SaiPaa hyväkseen ja iskivät ottelun avausmaalin kolmen minuutin kohdalla.

Mikko Kukkonen laukoi siniviivan tuntumassa kiekon kohti Jussi Markkasta. SaiPa-vahti puolustajineen etsi pelivälinettä väärältä puolelta kenttää, jolloin Vojtech Polak pääsi irtokiekkoon ja lykkäsi sen helposti häkkiin.

Kotijoukkueen lumipallo olisi voinut lähteä vierimään väärään suuntaan, mutta pian Polakin osuman jälkeen Matias Soinnulle vihellettiin kaksi minuuttia kampituksesta. Ilveksen aktiivinen alivoima puri SaiPan hyökkäysyrityksiin, mutta samalla peli tasoittui hieman.

SaiPan ylivoima osui kohdalleen toisella yrittämällä, kun Turo Asplund oli vuorostaan istumassa kakkosta. Brian Salcido laukoi kiekon kohti Juha Järvenpäätä, ja Dave Spina oli yhdessä Matti Järvisen kanssa paluukiekossa, ja Järvisen suti kiekon viivan yli.

Samat miehet veivät SaiPan 2–1-johtoon ensimmäisen erän lopulla. Tommi Kivistö luisteli Järvisen kanssa kilpaa Ilves-päätyyn, mutta hävisi kaksinkamppailun kiekosta, joka liukui maalin edustalle. Spina sai taisteluparikseen Tommi Välimaan, joka jäi aseettomaksi kultakypärän temppujen edessä. Samalla vaivalla vipattiin kiekko ohi Järvenpään.

Ilves kivun kautta voittoon

Ensimmäisen erän jälkeen Ilves sai jobinpostia, kun Tapio Laakso jäi kopin puolelle. Peli muuttui enemmän laitojen rymistelyksi ja parhaat maalintekopaikat jäivät joko alustamatta tai viimeistelemättä. Ilveksen epäonni jatkui, sillä seuraavaksi pois nitkutti Sami Sandell. Kolmannessa erässä Ilves löysi kuitenkin uuden vaihteen.

– Ensimmäinen erä oli meiltä vähän semmoista hakemista. Kahteen viimeiseen erään koitettiin antaa kovaa painetta ja voittaa kiekkoja, kuvaili Välimaa pelin kehittymistä.

Välimaa seurasi peliä kolmannen erän puolivälissä jäähypenkiltä, mutta kun hän pääsi vapaaksi, Ilveksen onnistui karata 3-2-hyökkäykseen. Jesse Niinimäki laukoi kohti Markkasta, ja Asplund nakutti irtokiekon maaliin.

Ottelu ratkesi neljä minuuttia myöhemmin. Kun käytännössä puolet ykkösketjusta oli sivussa, nelosketju otti sankarinviitan kantaakseen. Steven Zalewskin päätyyn laukoma kiekko kimposi suoraan maalin eteen ja Markkanen jäi jäähän vatsalleen makaamaan luistimet Järvenpäätä kohti. Jiri Veistola otti kiekon vastaan ja heitti sisään.

– Lähdettiin omista. Pistin Stevelle, Steve pääsi pistämään lankkiin ja siitä se meni sitten Jirille. Jiri teki siitä tärkeän maalin, Välimaa tiivisti tapahtuman omasta perspektiivistään.

– Se tuli hyvän kuvion kautta. Pelattiin syvälle. Siinä oli vähän onneakin, mutta joskus näin, Veistola puolestaan virnisti.

SaiPa lähti hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia, kun pelikellossa oli aikaa hieman yli kaksi minuuttia. Peli pyöri Ilveksen päädyssä, mutta maalia kohti ei päästy. Kun SaiPa ei maalia tehnyt, vastustaja teki. 2–4-lukemat heitti tyhjiin Jarkko Näppilä.