HIFK selätti Niiralan jääongelmat

LIIGA / Raportti
Kevin Lankinen nollasi lukuisia SaiPan maalitilanteita.
Kuva © Atte Rissanen - atterissanenphotography.com
Kuopion turnauksen päiväottelussa kohtasivat HIFK ja SaiPa. Niiralan jääongelmien takia ottelussa pelattiin vain viidentoista minuutin eriä. Ottelun hahmoksi nousi helsinkiläisten nuori maalivahti Kevin Lankinen.

Niiralan jäädytyskoneiston reistailut typistivät HIFK:n ja SaiPan ottelun peliaikaa vartin verran. Aamupäivällä oli jopa vaarana, että koko peli jäisi pelaamatta, kun vesi lainehti kentällä. Lopulta ottelu saatiin vietyä läpi kunnialla.

Kolmen viidentoista minuutin erän jälkeen tilanne taululla oli tasan 2-2. Voittomaalikilpailun ainoa onnistuja oli Matti Kuparinen, joka nosti rystyltä kiekon ohi Jussi Markkasen. Näin HIFK päätti Kuopion turnauksen voittoon.

– Kaksivaiheinen peli. Ensimmäinen erä oltiin vaikeuksissa, toisessa parannettiin peliä, mutta hävittiin. Viimeisessä saatiin vähän jo pelaamista, se oli meidän paras erä, totesi HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen.

Kokonaisuutena SaiPa oli ottelussa selvästi niskan päällä. Lappeenrantalaiset liikkuivat paremmin ja laukoivat huomattavasti enemmän. Maalipaikkojen määrässä voitto olisi kenties kuulunut SaiPalle, mutta helsinkiläisten maalilla torjunut Kevin Lankinen oli ottelun paras pelaaja.

– Mietittiin ennen peliä, että kukaan tänään pelaa ja Kevin täytti paikkansa erinomaisesti. Miehekäs suoritus rankkareita myöten, kehui Törmänen.

– Luotiin paljon maalipaikkoja, mutta tässä turnauksessa meidän maalinteko oli vaikeaa. Röyhkeyttä, yksinkertaisuutta ja päättäväisyyttä tarvitaan lisää. Kyllä me tänään kuitenkin kurinalaisemmin ja järkevämmin pelattiin kuin eilen, totesi puolestaan SaiPa-valmentaja Pekka Tirkkonen.

Ramstedt osui kahdesti

SaiPa hallitsi ottelun avauserää. Se loi tukuittain tilanteita, mutta erän hahmo oli varmasti torjunut Lankinen. Nuori veräjänvartija peitti useita SaiPan laukauksia hyvillä vastaantuloillaan. Parhaat paikat tulivat Lasse Lappalaiselle ja Ilmari Pitkäselle, mutta Lankinen ei ollut ohitettavissa.

HIFK kuitenkin teki avauserän ainoan maalin, kun Ville Koho komennettiin jäähyaitioon huitomisesta. Kiekko tuli Juuso Puustisen laukauksen jälkeen Teemu Ramstedtille, joka laukoi kiekon nopeasti ja tarkasti maalin ylänurkkaan.

Toisen erän alku sai räväkän alun, kun Ramstedtia rikottiin läpiajossa ja kiekko vietiin keskiympyrään. Ramstedt ei rangaistuslaukauksesta erehtynyt. Sentteri teki pienen siirron kämmenpuolelle ja kiekko lipui Markkasen patjan yli maaliin.

HIFK:n hieman paremman jakson käännekohdaksi muodostui helsinkiläispuolustaja Juuso Salmen kaksi jäähyä, joiden aikana SaiPa tuli tasoihin. Ensin ensimmäisen jäähyn hankkinut David McIntyre vippasi kiekon maalille ja Johan Larsson luuti pelivälineen sisään.

Toinen ylivoimamaali oli hieno kuvio. Ville Koho siirsi kiekon Janne Taville, joka jatkoi nopeasti maalintekosektorilla päivystäneelle Jesse Mankiselle. Hyökkääjän nopea laukaus jätti Lankisen vaille mahdollisuuksia.

– Kohon ketju oli jo viime vuonna meidän ykkösketju. Pojat tuntevat toisensa ja ylivoimapeliinkin oli jo valmiita juttuja viime kaudelta, Tirkkonen kehui.

SaiPan ykkönen oli ratkaista ottelun päätöserässä, mutta Mankisen laukaus erinomaisesta tekopaikasta epäinnostui pahasti. Viime hetkillä David Spinalla oli vielä läpiajo, mutta Lankinen torjui tämänkin. Erän kohokohtiin kuului myös SaiPa-pakki Sam Lofquistin taklaus, joka lennätti Micke Åstenin vaihtoaition puolelle.

Kysymyksiä ja vastauksia

Helsinkiläisten päävalmentaja Antti Törmäsen mielestä Kuopion turnaus antoi huomattavasti enemmän vastauksia kuin kysymyksiä.

– Yksittäisistä pelaajista saatiin paljon tietoa, jota me just haetaan. Kilpailu on meillä kova, kun useampi mies oli vielä pois kokoonpanosta. Osa nosti osakkeita ja osalla taas hetkellinen droppi. Pidetään onnistujien nimet joukkueen sisäisessä palaverissa, Törmänen aprikoi.

SaiPa-leirissäkään ei painettu päätä pensaaseen, vaikka kahdesta ottelusta tuli kaksi tappiota.

– Vaikka kaksi peliä hävittiin, niin molemmissa peleissä oltiin niskan päällä. Muutamia virheitä tuli ja ne kuuluvat tässä vaiheessa asiaan. Paljon meillä on uusia pelaajia ja heitä meidän pitää ajaa tähän systeemiin mukaan. Koetetaan näitä analysoida ja saada ensi viikkoon parannusta.

– Sen takiahan näitä pelataan, että saadaan uusia kokemuksia. Ollaan nyt valmiimpia, kun ensi viikolla alkaa tosipelit.

Tirkkonen nosti esille joukkueensa onnistujia.

– Johan Larsson pelasi tänään hyvin ja oli jämäkkä puolustuspäässä. Kohon ketju oli tänään hyvä ja eilen McIntyren ketju pelasi eilen hyvin. Myös Matti Järvinen on pelannut nämä pelit todella hyvin. Kyllä siellä hyviäkin juttuja paljon on, Tirkkonen lopetti.

Kuopion turnaus jatkuu vielä finaaliottelulla, jossa kohtaavat KalPa ja Ilves. Ottelun alkamisaikaa lykättiin puolella tunnilla, mutta viimeisten tietojen mukaan, peli viedään läpi normaalisti.

» Lähetä palautetta toimitukselle