SaiPa karisti Ässät-peikon ja nousi sillan alta

LIIGA / Raportti
Kun yksi keltamusta kaatui, toinen oli pelastamassa.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Kovat tappiot HIFK:lle ja Bluesille runkosarjan päätteeksi eivät antaneet odottaa SaiPalta erityistä vastarintaa Ässiä vastaan lauantain Villi kortti -kierroksella. SaiPa kuitenkin väläytti, ettei kirvestä kannata vielä heittää kaivoon ja vei porilaisia tennislukemin 6–0.

Neljäs kotipeli viikkoon näkyi Lappeenrannan Kisapuiston katsomossa, kun SaiPa ja Ässät pelasivat ensimmäisen Villi kortti -kierroksen ottelunsa. Oma osansa harvalukuiseen osanottoon oli varmasti kotijoukkueen kehnolla runkosarjan päätöksellä, kun HIFK vei SaiPaa 5–2 ja Blues 4–0. Väkeä oli kuin CHL-pelissä, mutta kun yleisö havahtui SaiPan positiiviseen peli-ilmeeseen, saatiin halliin ääntä.

– Yleisö kannusti meitä, se oli todella hieno juttu. Ne, jotka olivat tänään tulleet meitä tukemaan, olivat kyllä todella hienosti mukana, SaiPan valmentaja Pekka Tirkkonen herkisteli ottelun jälkeen.

Muuallakin kuin katsomossa oli käynyt kato. SaiPan kokoonpanosta puuttui kymppitilinsä täyteen saanut Dave Spina, mutta se ei isäntien menoa haitannut. Uusiksi menneet ketjut liikkuivat liukkaasti, ja esimerkiksi Spinan paikalle ensimmäisen ketjun laidalle kakkosketjun keskeltä siirtynyt David McIntyre tuntui saaneen taas juonesta kiinni. Maaleja hyökkääjälle ei kertynyt, mutta kuusi muuta SaiPan pelaajaa heilutti verkkoja hänen puolestaan.

SaiPa karkumatkalle toisessa erässä

Ensimmäisessä erässä molemmat joukkueet purkivat jännitystään, ja etenkin Ässien Sami Lähteenmäki oli muutamaan otteeseen parhaiten sisällä pelissä ja piti Jussi Markkasen varpaillaan. Hallinta siirtyi kuitenkin vaivihkaa SaiPalle ja toisessa erässä alkoi jäähyjen tappamisen jälkeen tapahtua.

– Ensimmäisessä erässä päästiin ihan hyvin pelin ytimeen, Tirkkonen kertoi tyytyväisenä.

– Toisen erän alussa oli hieman vaikeita hetkiä ja jouduttiin puolustuskannalle. Kaksi jäähyä tuli ja Ässät painoi päälle. Saatiin onnistuminen hyökkäyspäässä, mikä varmasti vapautti energiaa meidän pelaamiseen. Minusta oli hienoa, että saatiin tänään onnistumisia jokaisella rintamalla, tuli maalintekijöitä jokaisesta kentästä. Se antaa meille itseluottamusta jatkoa ajatellen.

Ottelun avausmaali nähtiin vasta pelin puolivälin jälkeen, kun Jesse Mankinen laukoi kiekon maalille. Aiemmista tappiosta oppinut SaiPa toimitti miestä maalille ja tanskalaisvahvistus Patrick Bjorkstrand sipaisi paluukiekon verkkoon. Kaksi minuuttia myöhemmin Sami Venäläinen lisäsi isäntien johtoa, kun Ville Hämäläinen pelasi aloituksen jälkeen Valtteri Viljasen ulos ja teki Venäläiselle tilaa ampua.

Ässät ei pysynyt mukana edes roikkuen

Kolmannessa erässä SaiPa osui vielä neljästi.

– (Matti) Järvinen rakensi sen 5–0-tilanteen loistavasti. Hän toimitti kiekkoa verkolle. Olin vain onnekas, kun olin paikalla, Chad Rau vähätteli omaa osaansa ottelun jälkeen.

– 6–0, voitimme aloituksen, (Brian) Salcido laukoi hyvin ja Järvinen – jälleen kerran – oli maalin edessä siirtämässä kiekkoa sisään.

Ennen Järvisen 6–0-maalia Markkanen kohenteli asemiaan pudotuspelien jäähypörssissä ottamalla illan toisen kaksiminuuttisensa. Mike Hedden loikkasi SaiPan maalin edustalla Ville Kohon reppuselkään, jolloin maalivahti lähti puolustamaan omiaan.

– Se oli mahtavaa, Rau virnisti.

– Hän on tärkeä osa joukkuettamme ja pelasi loistavan pelin. Kun hän lähtee tuolla tavalla puolustamaan kapteeniamme, se on viesti koko joukkueelle. Sanomme turvaavamme toistemme selustan, ja Jussi oli sanansa mittainen mies.

» Lähetä palautetta toimitukselle