Pelicansin johto ei taaskaan pitänyt

Liigan hännänhuippu Pelicans jatkaa isompiensa kiusaamista, mutta edelleen ilman tulosta. Kotijoukkue johti Tapparaa vastaan toisessa erässä jo 3-1, mutta viimeisen erän päätyttyä tylysti 0-4 pisteet matkasivat Tampereelle.

- Jos isossa kuvassa analysoin, niin kyllä tässä joukkueessa on kyse voittamisen pelosta. Tää voittamisen pelko syntyy siitä, että siellä on liian monta pelaajaa, jolla pelillinen itsetunto on tällä hetkellä aika ohut. Kyllä se on korvienvälin juttu tää tappio. Menee samaan sarjaan kuin valitettavasti aika moni muukin samaan tyyliin käyty matsi, Pelicansin valmentaja Petteri Sihvonen murehti.

Isosta ongelmasta todellakin on kyse, sillä kahden maalin johdon kääntyminen kahden maalin tappioksi päätöserässä keskinkertaisesti pelannutta joukkuetta vastaan kielii pahoista henkisistä ongelmista. Siitä huolimatta yksittäisiin alokasmaisiin virheisiin sorrutaan harvoin. Puolustus suoritetaan ylipäätään liian löysin rantein.

Kokonaisuudessaan ottelu ei ihmeellisiä suorituksia tarjonnut kahdeksasta maalista huolimatta. Molemmat joukkueet saivat kohtalaisen määrän kelpo laukauksia maalia kohti, mutta huippuvaarallisia paikkoja oli vähän. Yhtään maalia ei voi suoranaisesti laittaa maalivahtien piikkiin, mutta kuitenkin muutama olisi ollut otettavissa.

- Carl Grahnhan oli ihan loistava siihen asti kuin muutkin olivat. Muutama koppi siinä kriittisellä hetkellä olisi voinut pitää meidät johtoasemassa, mutta en missään nimessä alkaisi häntä syyttämään, Sihvonen kommentoi oman maalivahtinsa peliä.

Kolmen maalin avauserä

Pelicans aloitti maalinteon ajassa 3.24. Jani Keinänen sai aloituksen omilleen pitkän väännön jälkeen ja Lasse Jämsen pääsi puolustuksen nukkuessa nousemaan maalille. Jämsenin yritys kilpistyi Mika Lehdon patjaan, mutta sivuun ajautuneena tämä ei enää ehtinyt paluukiekon saaneen Jussi-Antti Reimarin laukauksen tielle.

Myös Tappara sai apua vastustajan puolustuksen uinailusta. Pelicansin purku näytti jo esteettömältä, mutta pakkien huolimattomuuden takia kiekko päätyi Marko Ojaselle, joka löysi takatolpalla vapaana olleen Johannes Alasen. Carl Grahnille ei jätetty tilanteessa mahdollisuuksia.

Kun virheitä kerran alettiin tehdä, ei hommaa jätetty kesken. Kun Keinänen pääsi vauhtiin laidalta Jämsenin erinomaisesta pystysyötöstä, puolustaja Juha Gustafssonilla näytti olevan aikaa tilanteen peittämiseen. Hän kuitenkin heittäytyi liian aikaisin laihoin tuloksin, ja Keinänen pääsi vapaasti kiertämään Mika Lehdon: 2-1.

Kotijoukkue iskee taas

Toisen erän alkukin lupaili hyvää Pelicansille. Parin minuutin pelin jälkeen liigadebytantti Jesse Saarinen pääsi nousemaan vapaasti laidalta mutta ampui hieman liian aikaisin ja suoraan Lehdon syliin.

Kauan ei kuitenkaan tarvinnut maalia odotella. Toni Koivusen hienosta syötöstä Jari Kauppila sai nousta lähes samaa reittiä kuin Saarinen hetkeä aikaisemmin. Pelicans-kapteeni vei tilanteen loppuun asti lähettäen tarkan jäänuoliaisen ohi Lehdon.

- Kotijoukkue pelasi hyvinkin systemaattisesti ja järkevästi omaa peliä. Siinä meinasi tulla – ja tulikin - erittäin hankala kamppailu meille. Peli oli 3-1, niin totta kai siinä huolta oli, että onnistutaanko maalinteossa. Pelicans puolusti siinä vaiheessa äärimmäisen hyvin, Saarinen huokaili.

Tapparan Janne Ojasella oli muutamaa minuuttia myöhemmin loistopaikka maalin edessä, mutta kiekko meni Grahnin torjunnan kautta ohi.

Rönn astuu kuvaan

Tiistaina Lahdessa nähtiin Hannu Henrikssonilta osittain liiankin herkkää viheltelyä, mutta torstain ottelussa sitä olisi kaivattu. Pelicansin pelityylikin on kaukana kauneimmasta, mutta niin härskiä mailahäirintää ja kiekottoman pelaajan estämistä ei Lahdessa ole tällä kaudella aiemmin nähty kuin mitä Tappara esitti.

Päätuomari Jyri Rönn pysytteli pitkään tiukkana lähes tilanteessa kuin tilanteessa, mutta toisen erän puolivälin jälkeen kelkka kääntyi hetkeksi. Tapahtumaketju alkoi kotijoukkueen Olli Korkeavuoren saatua harmittoman näköisestä tilanteesta jäähyn. Ylivoiman alkuun Petri Varis roikkui pelikaanin mailassa, mihin Rönn reagoi vasta yleisön metelöityä, ja vain 16 sekuntia myöhemmin Juha Gustafsson sai jäähyn koukkaamisesta, jollaisia ottelussa jätettiin muuten runsain määrin viheltämättä.

Pelicansin alivoima vaihtui siis 44 sekunnissa 4-3-ylivoimaksi. Tapparan ahnehdittua liikaa hyökkäyspäässä Pelicans oli pääsemässä hyökkäämään neljällä kahta vastaan, mutta ennen aikojaan kaukaloon hypännyt kirvesrinta ehti sekoittamaan tilannetta. Alle minuuttia myöhemmin lähes täysin sama tilanne oli toistumassa, mutta tällä kertaa Rönn huomasi Tapparan härskin tempun antaen joukkuerangaistuksen. Pelicansin ylivoima loppui kuitenkin lyhyeen Ossi Grönholmin saatua koukkaamisjäähyn ottelun yleiseen linjaan nähden melko kevyesti.

Vielä erän loppupuolella Tapparalla oli kiekko vaihtoaitionsa edessä, kun liikenteen käydessä kentällä oli kuusi – ellei jopa seitsemän – kirvesrintaa. Jäähyrumba oli kuitenkin loppunut. Alle kolmeen minuuttiin oli vihelletty viisi ottelun seitsemästä kaksiminuuttisesta, vaikka pelissä eroa ei näkynyt.

Kotijoukkueen johtoasema ei pidä

Tappara aloitti kirinsä nopeasti kolmannessa erässä. Carl Grahnin epäonnistuneen purun jälkeen seurasi pitkä sähellys Pelicans-maalin edessä. Kiekko päättyi lopulta Kimmo Koskenkorvalle, joka sai rauhassa nostaa pelivälineen yli maassa maanneen Grahnin.

Tasoitusmaalissa kukaan ei hakenut viivalla vapaana ollutta Pasi Puistolaa syötöllään, mutta jotenkin kiekko hänelle pomppi. Puistola pääsi laukomaan tulisesti ringetteviivan tuntumasta, ja vaikka maskia ei ollut, veto yllätti Grahnin.

- Jos nyt muhun ei tietenkään iske se isoin paniikki siinä vaiheessa, niin pelaajistossa se on aistittavissa, että taasko tässä käy näin. Se oli vaikea hetki, Sihvonen totesi otteen lipsumisen alkamisesta.

Jos oli edellisessä maalissa onnea, oli sitä vieläkin enemmän voittomaalissa. Koskenkorvan laukaus osui Pelicans-puolustajan vartaloon, josta pompanneeseen kiekkoon Miska Kangasniemi osui tarkasti. Tappara oli noussut johtoon kahden maalin tappioasemasta kahdeksassa minuutissa. Loppulukemat kaunisteli Petri Varis heittämällä kääntöpurun oman maalin edestä tolpan kautta sisään.

- Mä olen edelleen huolissani muutamien pelaajien ratkaisuista ja siitä, että mikä on vastuu joukkueen suorittamisesta. Yrityksestä ei ollut puutetta, mutta kuria ei ollut. Ihan loppuun asti tarjottiin Pelicansille tasoitusmaalia, Saarinen suomi omiaan voitosta huolimatta.

Molemmilla ketjumuutoksia

Pelicans oli tänään muuttanut ketjujaan vaihtamalla kahden ensimmäisen ketjun sentterien paikkaa.

- Mä ajattelin, että sillä saisi piristettyä Keinäsen Janin otteita, mikä tapahtuikin selvästi, jollain tapaa myös Toni Saarisen. Halusin saada nää meidän kuusi kärkimiestä hyvään iskuun. Tuntuisi, että näin on ihan hyvä jatkaa, Sihvonen kertoi.

Vierailla taas vastikään kahden vuoden jatkosopimuksen tehnyt Marko Mäkinen aloitti kokoonpanossa ylimääräisenä hyökkääjänä.

- Pelaamisessa on ollut vähän ongelmia. Niin on tietysti ollut meillä monella muullakin pelaajalla, että pienet asiat ei ole osunut kohdalleen. Ei se piristys heti tullut, kyllä se sitten tuli enemmän joukkuetasolla. Marko onnistui tänään selvästi paremmin. Tuo on ollut meillä hyvä kenttä, Mäkinen-Kuki-Koskenkorva, ja toimi tänään erinomaisesti, Saarinen kehui.